Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“
Добре дошли в първото пространство за публичен дебат и първото независимо пространство за изкуство, култура, социални практики и психодрама
Което остава
18 декември | документален пърформанс-променада | 19:30
Повече
Low Cost
19 дек., 19:30 | 20, 21 дек., 18:00, 20:00 | документално-сетивен пърформанс
Повече
Time to Talk настоява за скорошното освобождаване на Осман Кавала
Повече
Вашето събитие при нас
Oрганизирайте вашето събитие, семинар или обучение на едно по-нестандартно място в сърцето на София
Повече
Left
Right
Добре дошли в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ – първото пространство за публичен дебат и първото независимо пространство за изкуство, култура, социални практики и психодрама в България. Намираме се в бившия дом ателие на големия български скулптор от началото на XX век Андрей Николов. Сградата е паметник на културата от национално значение.
Седмична програма
В/ХОД АРТ ДОК ЗОНА ПРЕДСТАВЯ:

Което остава
ДОКУМЕНТАЛЕН ПЪРФОРМАНС-ПРОМЕНАДА
18 декември | 19:30 |Вход свободен с дарение в края на всяко представление


Водена от актьорите на Vox Populi, публиката на пърформанса предприема пътешествие между три знакови софийски улици, за да стане свидетел на ситуации от един паралелен живот на града. Пред паметните плочи, контейнерите за боклук, графитите и невидимите скривалища изведнъж проговарят неговите енигматични обитатели – хората, които се грижат за онова, „което остава“.
Повече | Резервации

Режисьор: Неда Соколовска
Участват: Пламена Пенчева, Петко Каменов, Георги Налджиев, Стойка Стефанова. Пърформансът тръгва от Червената къща и ще бъде представен на открито.

* Поради спецификата на спектакъла, максимумът от зрители е 15 души. Затова е необходима предварителна резервация на e-mail: [email protected]

Пърформансът е съвместна инициатива на Студио за документален театър VOX POPULI, Екологично сдружение „За Земята“ и студенти от специалност „Културология“ към СУ.

Пърформансът се случва в рамките на проекта „Училище за устойчиво развитие и активизъм“ на „За Земята“ и „Приятели на Земята Европа“. Той цели да насърчи неформални методи за екологично образование с акцент върху практически знания и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат хората и природата.

По време на първия етап на проекта, в периода май–юни 2017 г., беше организирано теренно проучване, в което екипът се срещна с десетки рециклатори в различни райони на София. Бяха посетени повечето пунктове за събиране на отпадъци в града, записани историите на хората, които ежедневно ги посещават и изхранват себе си и семействата си с получените средства. Тези „анонимни“ събирачи на боклук, които често подминаваме с апатия и мнителност, всъщност са сред най-важните двигатели за постоянното обновление на София и съхранението на нейния облик.

„Приятели на Земята България“ благодари за финансовата помощ на Европейския съюз. Съдържанието на това събитие и на представените в него материали не отразява позицията на Европейския съюз. Европейският съюз не носи отговорност за предоставената информация по време на събитието.
В/ХОД АРТ ДОК ЗОНА ПРЕДСТАВЯ:

LOW COST

ДОКУМЕНТАЛНО-СЕТИВЕН ПЪРФОРМАНС
19 декември oт 19:30 | 20, 21 декември от 18:00 и 20:00 | Всички зали | БГ, АНГЛ | Вход: 12/10 лв.


LOW COST е вдъхновен от социалните измерения на туризма в България. С въпросите как се представяме пред външния свят, как измерваме разделението „по света“ и „у нас“, каква маска точно създаваме и какво лице стои под нея, търсим симптоми на проблема за националната идентичност и нейното представяне в XXI век. Пърформънсът е пътуване в различните измерения на туристическото преживяване.
Повече | Резервации | Билети
Участници: Стефан Прохоров, Мартина Новакова, Кети Маринова, Георги Атанасов и Василия Дребова.

КУПИ БИЛЕТ →
19 декември, 19:30

20 декември, 18:00
20 декември, 20:00
21 декември, 18:00
21 декември, 20:00

Билети се продават и всеки работен ден между 9:00 и 21:00 ч. на касата на Червената къща, ул. „Л. Каравелов“ 15, София 1142.

Резервации:
можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
ПАВИЛИОН 19 ПРЕДСТАВЯ:

Празничен спектакъл

ТЕАТЪР, ПЪРФОРМАНСИ
22 декември | 15:00 | Червена зала | Вход: с покани


Децата и младежите от местни и мигрантски общности на Женския пазар, които участват в ателиетатa ни за образование и изкуства в Павилион 19 ще представят празнична програма от мини пърформанси и драматизации по текстове на Туве Янсон, Ричард Бах, Шарл Перо и Ерих Кестнер. Ще научите повече и за работата в Павилион 19 от организаторите. Вижте програмата в частта „Повече".
Повече

Повече за Павилион 19


Павилион 19 е ново начинание на Червената къща за работа с местни и мигрантски общности на Женския пазар в София чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа.

Павилион 19 работи с деца, младежи на улицата и техните семейства в ателиета за образование – четене и писане, в ателиета по изкуства – театър, психодрама, танц, рисуване и в социално ателие за разказване на истории.

На възрастните в Павилион 19 даваме информация, предлагаме индивидуални, семейни психо-социални консултации и групова работа.

Пилотната фаза на проекта се осъществи в партньорство с Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане", с финансовата подкрепа на програма „Европа" на Столичната община. В момента Павилион 19 работи с финансовата подкрепа на Telus International в помещение, предоставено ни от „Пазари „Възраждане" ЕАД.

Павилион 19 се намира на бул. „Христо Ботев" 111, София 1303.
Т: +359 (02) 42 659 82 / (088) 259 31 33
M: +359 (089) 9431493
Е: [email protected]
www.redhouse-sofia.org


Програма на събитието:

22 дек. | 15:00 | Червена зала | БГ | Вход: с покани

I. Кои сме ние и какво правим? Представяне на Павилон 19

II. Откриване

III. Представление:


„Тайнството на юни" по Туве Янсон

Участват: Ивана ( 12 год.) , Дарина (9 год.), Парашкева (12 год.), Габриел (7 год.), Илия (5 год.), Георги (2 год.), Христо (6 год.)

„Уроци по летене" по „Джонатан Ливингстън Чайката" на Ричард Бах
Участва: Габриел (7 год.)

„Срещали ли сте вълк?" по „Червената шапчица" на Шарл Перо

Участват: Дарина (9 год.), Деси и Ивана (12 год.)

„Двойните чувства" по „Двойната Лотхен" на Ерих Кестнер
Участват: Ивана (12 год.), Парашкева (12 год.), Дарина (9 год.)
Абонаментни планове
Close
Още с изграждането си в началото на XX век домът ателие на големия скулптор от началото на XX век Андрей Николов се превръща в средище на интелектуалци и млади творци, с които той обменя идеи и споделя ателиета си за работа. След смъртта на Андрей Николов наследниците му даряват дома на Министерство на културата за извършване на обществена и културна дейност. През 2004 г. Фондация „Гъливер клиринг хауз“ го реставрира и превръща в Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“.
Вашето събитие с нас
Oрганизирайте вашето събитие, семинар или обучение на едно по-нестандартно място в сърцето на София
ПОРЕДИЦИ И ПРОГРАМИ