Социални практики
Социални практики
Социални практики
Социални практики
Социални практики
Left
Right
За програмата
Социалната програма на Червената къща е насочена към най-уязвимите групи в обществото, като децата лишени от родителска грижа, бездомните, възрастните хора в институции, психично болните, маргинализираните по произход, етническа принадлежност или липса на официален статут, и др.

В началото – в някаква собствена изолация и водени от желание да бъдем полезни с уменията си в изкуствата и като хора – бяхме изцяло фокусирани върху практическата работа с деца и младежи от социалните институции. Там откривахме несправедливостта, която можем да поправим. По-късно през годините постепенно се насочихме и към други места и групи – деца от училищата със специален статут, помощните училища, отпадащи от масовите училища, деца на улицата и техните семейства, мигранти и бежанци.

Неизменно и безотказно наблюдаваме и анализираме реалността около нас в стремежа си да достигнем до групата и общността с най-незабавна нужда от подкрепа. Изборът винаги правим, водени от проблем или тема от реалността, които считаме за важни и ни вълнуват. Работим практически. Най-напред опознаваме контекста. После мислим как да обхванем с работата си всеки негов елемент. Друго, което остава неизменно в подхода ни, са изкуствата, групата и нейната динамика и креативните подходи – нашата „запазена марка“ в социалните интервенции.

Думите, текстът, историите, които хората ни разказват и темите, които ги вълнуват, тълкуваме сценично заедно с тях – чрез роля, драматизация на историята, чрез движение и танц, като рисунка, в разговор. Така участниците в нашите срещи откриват нови и непознати до този момент за тях роли. Виждат нови гледни точки и решения на стари, трудни и често непреодолими за тях ситуации. Опознават чувствата си и се научават да ги изразяват. Разбират как да оползотворяват по-пълноценно човешкия си опит.

Човешката креативност е значим социален фактор. Тя допринася за развитието на индивидуалната и групова култура и означава присъствието на отделния човек в общността и на общностите в обществото като цяло. Подходът ни на работа с групи и общности ползва и прилага социалните аспекти на изкуствата и на груповия креативен процес. Така увеличаваме спонтанността и използването на творческия потенциал на хората и групите, с които работим, за справяне със значими житейски, общностни и социални проблеми.

За креативните подходи е важно да кажем, че водят началото си от психотерапията (психодрамата на Морено, плейбек-театъра, драматерапията, арт терапията и др.). Те също така граничат с идеи и практики, идващи от изкуствата (театър на потиснатите (форум- театър) на Аугусто Боал, импровизационен театър и др.). Причината да ги предпочитаме и развиваме в работата си е, че са особено удачни и доказано приложими при работа с различни групи и общности – в образованието, в организационното развитие, психологическото консултиране и социалната работа.

Груповият подход за работа с креативни средства въведохме в социалните, психологическите и консултативните практики у нас. Това е постижение и принос на социалната ни програма. Наричаме подхода психо-социална подкрепа чрез креативни действени методи. Чрез приложението му успешно насърчаваме социалната адаптивност, способността за изразяване и адекватно действие в конкретна ситуация на хората, групите и общностите, с които работим.

Червената къща притежава лиценз от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за социални услуги за деца № 0973/17.08.2015 за Център за социална рехабилитация и интеграция на деца (Удостоверение от АСП 01233–0003 – Заповед № РД1192/05.08.2016).
Събития
Павилион 19
„Червената къща“ представя:
Павилион 19: Децата, думите и разходката
16 март | събота | 11:45 | Галерия Сердика | вход свободен
„Червената къща" представя:
Павилион 19: Децата, думите и разходката

16 март | събота | 11:45 | Галерия Сердика | вход свободен

В рамките на Конференцията „Обединени чрез изкуство" на Фондация „Арт офис" на 15-16 март 2019 год. ще представим идеите и над 3-годишния си практически опит от работа с деца и младежи от района на Женския пазар в София чрез изкуство – театър, кино, рисунки, музика, култура; психодрама и психо-социална подкрепа.

Конференцията събира на едно място артисти и културни оператори, които ще представят подхода, практиките, специфичните техники, както и предизвикателствата, и конкретните ефекти и ползи от своята творческа дейност, която цели да преодолее различни видове социални неравенства.

Започваме с представяне на Павилион 19 и работата ни с децата на Женския пазар в залата на Общинска галерия "Сердика". След това заедно ще направим кратка разходка, за да усетим атмосферата, да срещнем в първо лице обитателите на пазара и да покажем как би могла да премине една реална работна среща с децата на Павилион 19.

През 2019 година Павилион 19: място за игра е с фокус семейство и училище и работи с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура - Програма „Социално ангажирани и общностни изкуства" и на Програма „Европа 2019" на Столичната община, в партньорство с Гьоте-институт България, „Пазари „Възраждане" ЕООД и СО - Район „Възраждане".

Павилион 19 е носител на годишната награда на Bulgarian Association of Psychotherapy Българската асоциация по психотерапия за 2016 година за професионални постижения при приложение на психотерапевтични подходи в работата с различни общности.
„Червената къща“ представя:
Контраплан предстaвя филма "Баба" в "Павилион 19"
27 ноември | вторник | 15:00 | прожекция и дискусия | бг, англ субтитри | Павилион 19 | вход свободен
„Червената къща" представя:
Контраплан представя филма "Баба" в "Павилион 19"

27 ноември | вторник | 15:00 | прожекция и дискусия | Павилион 19 | бг, англ субтитри | вход свободен

Платформата за ново българско късометражно кино „Контраплан" на „Червената къща" ще представи филма „Баба". на режисьора Роза Колчагова в "Павилион 19" (София, бул. "Христо Ботев" № 111). Срещата ще бъде с деца на възраст от 9 до 13 години, с които екипът на "Павилион 19" работи. На срещата ще присъства и автора Роза Колчагова

Повече за филма

Баба
(2017, 6 мин. 13 сек., анимация, дебют; сценарист и режисьор: Роза Колчагова; оператор и аниматор: Димитър Димитров. Russian Film Festival 2017 – Наградата за анимационен филм; Tofuzi AFF – Наградата за най-добра музика.)

Къща, баба…някъде далеч в провинцията. Филм за малките неща, филм за хората, които обичаме.


Повече за „Контраплан"

„Контраплан" съществува от 2016, за да даде още една възможност на авторите на български късометражни филми да се срещнат с разнообразна публика и професионалисти в сферата на киното, да обсъдят своите творби и да получат обратна връзка. Извън основните прожекции в Червената къща се провеждат прожекции и разговори с деца от маргинализирани групи (в "Павилион 19") и с ученици от средни учебни заведения извън централната част на София.

„Контраплан" е финансиран от програма „Култура" на Столична община.

Павилион 19: място за игра е начинание на „Червената къща" в партньорство с Гьоте-институт България и СО - Район „Възраждане", за работа с местни и мигрантски общности на Женския пазар в София. Мястото е за работа с деца и млади хора и техните семейства чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа. Павилион 19 работи с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура - Програма „Социално ангажирани и общностни изкуства" и Програма „Европа 2018" на Столична община в помещение предоставено от „Пазари „Възраждане" ЕАД.

Местата са ограничени.
„Червената къща“ представя:
Контраплан предстaвя филма "9 + 1" в "Павилион 19"
23 ноември | петък | 15:30 | прожекция и дискусия | бг, англ субтитри | Павилион 19 | вход свободен
„Червената къща" представя:
Контраплан представя филма "9 + 1" в "Павилион 19"

23 ноември | петък | 15:30 | прожекция и дискусия | Павилион 19 | бг, англ субтитри | вход свободен

Платформата за ново българско късометражно кино „Контраплан" на „Червената къща" ще представи филма „9 + 1". на режисьора Даниел Симеонов в "Павилион 19" (София, бул. "Христо Ботев" № 111). Срещата ще бъде с деца на възраст от 9 до 13 години, с които екипът на "Павилион 19" работи. Ще присъства и авторът Даниел Симеонов.

Повече за филма

9+1
(2018, 6 мин. 19 сек., игрален, дебют; сценарий: Даниел Симеонов, Християн Христов; режисьор: Даниел Симеонов; с участието на: Алберто Христов, Ванеса Дачева, Летисия Атанасова, Мелинда Минчева, Николета Грозева, Преслава Юлиянова, Радосвета Парашкевова, Александра Василева, Мирослав Искренов, Християн Христов)

Краят на света. Всички хора са изчезнали с изключение на няколко деца, които са оцелели и се крият в гората. Те създават нов свят в своя лагер – със свои правила и закони. Девет са, но скоро разбират, че не са сами. (Децата от село Дерманци, Ловешко, сами участват в създаването на сценария и след това играят във филма. Работят по проекта цяла учебна година с подкрепата на своя учител по английски език и професионален режисьор Даниел Симеонов.)


Повече за „Контраплан"

„Контраплан" съществува от 2016, за да даде още една възможност на авторите на български късометражни филми да се срещнат с разнообразна публика и професионалисти в сферата на киното, да обсъдят своите творби и да получат обратна връзка. Извън основните прожекции в Червената къща се провеждат прожекции и разговори с деца от маргинализирани групи (в "Павилион 19") и с ученици от средни учебни заведения извън централната част на София.

„Контраплан" е финансиран от програма „Култура" на Столична община.

Павилион 19: място за игра е начинание на „Червената къща" в партньорство с Гьоте-институт България и СО - Район „Възраждане", за работа с местни и мигрантски общности на Женския пазар в София. Мястото е за работа с деца и млади хора и техните семейства чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа. Павилион 19 работи с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура - Програма „Социално ангажирани и общностни изкуства" и Програма „Европа 2018" на Столична община в помещение предоставено от „Пазари „Възраждане" ЕАД.

Местата са ограничени
„Павилион 19" и ATD Fourth World представят:
Дървото
19 октомври | петък | 14:00-16:00 | акция по случай Световния ден за преодоляване на крайната бедност | Женски пазар | бг | вход свободен
„Павилион 19" и ATD Fourth World представят:
Дървото

19 октомври | петък | 14:00-16:00 | акция | площада до детската площадка на Женския пазар | бг | вход свободен

„Дървото" е акция, в която деца и младежи от Женския пазар в София, техните родители и случайни минувачи ще изградят символично пространство, където да споделят истории от живеенето в бедност. Акцията се организира по случай Световния ден за преодоляване на крайната бедност в партньорство с ATD (All Together in Dignity) Fourth World – международно движение за борба с крайната бедност. Всеки ще има възможност да остави свое послание върху листата на голямо картонено дърво. Участниците ще изписват своя отговор на въпросите „Какво ме прави беден?" и „Какво ме прави богат?", както и своите идеи за преодоляване на бедността.

Може да подкрепите събитието, като дойдете на място и се включите лично в акцията.
Акцията се организира по случай Международния ден за преодоляване на крайната бедност, който от 1987 година се отбелязва на множество места по целия свят по инициатива на движението ATD Fourth World. Според Международната харта за 17 октомври, този ден предоставя възможности за срещи, които обикновено не биха се случили – срещи между най-бедните и други граждани.

Най-бедните най-често са първите жертви на различни видове насилие. Целта на деня е да насърчи и задълбочи взаимното разбирателство, солидарността и споделената отговорност на лица и групи от различни среди. Световният ден за преодоляване на крайната бедност тази година е под надслов „Нека заедно изградим свят, изпълнен с уважение към човешките права и достойнството на всички".


Повече за ATD Fourth World


Движението ATD Fourth World е създадено в края на 50-е години от Жозеф Вресински, сам израснал в бедност, и оттогава членовете му работят за преодоляване на бедността и за уважение към човешките права на хора, живеещи в крайна нищета.


Повече за „Павилион 19"


„Павилион 19: място за игра"е място за работа с деца и младежи от Женския пазар в София чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа. Проектът е иницииран и се осъществява от Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов".

„Павилион 19" работи с подкрепата на Национален фонд „Култура" и Столична програма „Европа 2018", като осъществява дейностите си в помещение, предоставено от „Пазари „Възраждане" ЕАД.
Павилион 19 и Гьоте-институт България представят:
Павилион 19: място за игра: На показ
16 юли | понеделник | 10:00-12:00 | представяне на случаи от работата в Павилион 19 и дискусия | бг | Пеша Николова | вход свободен
Павилион 19 и Гьоте-институт България представят:
Павилион 19: място за игра: На показ

16 юли | понеделник | 10:00-12:00 | представяне на случаи от работата в Павилион 19 и дискусия | бг | Пеша Николова | вход свободен

Два часа, в които екипът и партньорите на Павилион 19 разказват за опита си, споделят постиженията и трудностите при работата с децата и младежите от Женския пазар и техните семейства чрез изкуство, креативни подходи, индивидуално и в групи.

Събитието насочваме към артисти, арт организации и групи, занимаващи се със социално ангажирано и общностно изкуство; неправителствени организации и граждански групи, които работят в областта на изкуствата, образованието, социалните дейности, борбата срещу бедността и закрилата на човешки права; общински и държавни социални служби; граждани.

Показваме модела си за работа с общността на Женския пазара през разказ на три случая на деца и случая на една група. Работата ни с деца помага да изследваме взаимодействието с пазарските хора и общности. Интервенциите ни са изцяло в създаване на условия за изразяване, обговаряне и осмисляне на преживяното по начин, който да позволи децата да могат да го оползотворят в собствения си живот. Работим психосоциално, чрез изкуство и креативни групови подходи. Мислим и полагаме усилията си в полето на социалното и подкрепата при порастването.

Представяме конкретни резултати, които сме готови да споделим и за които имаме желание да разговаряме. Надяваме се нашият опит да подпомогне други в работата с деца и млади хора от улицата.

Предварителна програма:

10:00-10:10 | Представяне на партньорите – Малина Едрева, Енцио Ветцел.
10:10-10:30 | Въведение и представяне на подходите на работа – Цветелина Йосифова.
10:30-11:15 | Представяне на случаи от работата на Павилион 19:

- Илко, който тръгна на училище. За подкрепата в семейството. Ние и те. Измеренията на добрата грижа – Николай Божков.

- Муртаф, който се изразяваше чрез звуци и танци и проговори български & Една групова история за буквари – Ангелина Рангелова.

- Младен, който научи какво е пластилин и откри Майкъл Джексън. Детето, което се успокои – Невена Борисова.

11:15-11:30 | Децата и работата през погледа на студентите – Пресияна Шишева, Надежда Данаилова, Борислава Петрова, Петър Чавдаров, Йорданка Михайлова и др. (tbc).

11:30-12:00 | Разговор с публиката.

Повече за Павилион 19

Павилион 19: място за игра отвори врати през август 2016. Оттогава екипът от артисти, психотерапевти, социални работници, педагози и стажанти работи активно с деца и младежи на улицата и с техните семейства. Децата на Павилион 19, както обичаме да ги наричаме помежду си, се включват в различни ателиета за творчество – театър, танц, музика, рисуване и др. – и образование, в които развиват въображението и социалните си умения, както и умения за четене и писане, театър, музика, танци, рисуване и скулптура. На родителите и други възрастни предоставяме информация и подкрепа под формата на индивидуални и семейни консултации по тяхна заявка, групови срещи по определени теми на родителстването и семейството, решения за образованието и социализацията на децата им и на тях самите.

Павилион 19: място за игра е начинание на Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов" (Фондация „Гъливер клиринг хауз") в партньорство с Гьоте-институт България за работа с местни и мигрантски общности на Женския пазар в София. Мястото е за работа с деца и млади хора и техните семейства чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа.

Павилион 19 следва съвместно организирания през ноември 2015 година от „Червената къща" и Гьоте-институт България Форум за култура и фестивал „Състояние бежанец: Хора между времето и пространството", посветен на мигрантската вълна и възможността за значими социални интервенции чрез изкуства и култура. Във форума се включиха 111 човека – представители на държавни и общински институции, артисти, писатели, журналисти, психолози, психотерапевти, социални работници, занимаващи се с темата за бежанците, както и 22-ма бежанци от РПЦ „Военна рампа" в очакване на статут.

Павилион 19: място за игра работи с финансовата подкрепа на Програма „Европа 2018" на Столична община в помещение предоставено от „Пазари „Възраждане" ЕАД в партньорство с Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане".

Пилотната фаза на проекта през 2016-2017 се осъществи в партньорство с Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане" с финансовата подкрепа на Програма „Европа 2016" на Столичната община и Telus International.

Към Павилион 19 работят студенти доброволци от Магистърска програма „Артистични психосоциални практики и психодрама" на Нов български университет.

За контакти:

Павилион 19: място за игра
Александрина Алексова - координатор
бул. „Христо Ботев" 111, София 1303
Т: +359(02)4265982,(0)882593133
M: +359(0)899431493
Е: [email protected]
www.redhouse-sofia.org
СтолицаЛитература и Павилион 19 представят:
Детски книжен клуб с Георги Тенев и децата от Павилион 19
5 юни 2018 | вторник | 12:00-14:00 | бг | Павилион 19, бул. „Христо Ботев“ 111 | вход свободен
СтолицаЛитетература и Павилион 19 представят:
Детски книжен клуб с Георги Тенев и деца от Павилион 19

5 юни | вторник | 12:00-14:00 | бг | Павилион 19, бул. „Христо Ботев" 111 | вход свободен

Необичайна среща с писател ще преживеят децата, които пребивават ежедневно на Женския пазар в София. Писателят Георги Тенев ще представи свои произведения в „Павилион 19: място за игра", където децата и младежите имат свободен достъп до образователни и артистични ателиета. Освен като слушатели, посетителите ще имат възможност да интерпретират чутите истории чрез рисунки и актьорска игра заедно с автора.

Срещата се провежда в рамките на фестивала СтолицаЛитература, организиран от Фондация „Елизабет Костова“.

Снимка: М. Заимов, в-к „Капитал“.

Повече за Павилион 19
Павилион 19 е инициатива на „Червената къща" за кризисна работа с местни и мигрантски общности на Женския пазар в София чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа. Павилион 19 е в непосредствена близост до Женския пазар, където деца, младежи на улицата и техните семейства участват в ателиета за образование (четене и писане), в ателиета по изкуства (театър, психодрама, танц, рисуване) и в социално ателие за разказване на истории, а също така получават и индивидуална психо-социална подкрепа. На възрастните в Павилион 19 даваме информация, предлагаме индивидуални, семейни психо-социални консултации и групова работа.

Пилотната фаза на проекта „Павилион 19: Между хората и културите" – създаване на пилотен модел за работа с мигрантски и местни общности чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа" – се осъществи в партньорство с Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане", с финансовата подкрепа на Програма „Европа 2016" на Столичната община.

В момента Павилион 19: място за игра работи в партньорство с Гьоте-институт България, с финансовата подкрепа на финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа 2018" и Telus International в помещение, предоставено ни от „Пазари „Възраждане" ЕАД. Работата на Павилион 19 се подкрепя от студенти доброволци от Магистърска програма „Артистични психо-социални практики и психодрама" на Нов български университет.

Повече за СтолицаЛитература
Проектът СтолицаЛитература (2018) на Фондация „Елизабет Костова“ се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“, Столична община, Луис Рот Ендаумънт, Посолството на САЩ в България и програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура. Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. Проектът се осъществява в сътрудничество с Катедра „Англицистика и американистика“ и Катедра „История и теория на културата“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Фондация „Гъливер клиринг хауз“, Софийска градска художествена галерия, Общински културен институт „Надежда“, издателство за поезия „ДА“ и Фондация „Фрий спийч интернешънъл“. Творчески партньор на Фондация „Елизабет Костова“ е рекламна агенция
„А-ТЕАМ“.
Павилион 19 представя:
„Децата на пазара" – хепънинг по случай първи юни
1 юни 2018 | петък | 11:00 | хепънинг | бг | Женски пазар, София | вход свободен
Павилион 19 представя:
„Децата на пазара" – хепънинг по случай първи юни

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО

11:00 – 12:00 | „Бърканица в приказките“ – работилница за създаване на съвместна история между децата на пазара и минувачите
12:00 – 13:00 | Шествие през пазара за поднасяне на поезия
11:00 - 13:00 | Свободно ателие за родители „Подарък за моето дете"

Необичайно събитие от и за децата на Женския пазар в София ще бъде проведено по случай международния ден на детето, първи юни – хепънинг с разказване на истории и четене на поезия.

Организатор е Павилион 19 – инициатива на „Червената къща" за кризисна работа с местни и мигрантски общности на Женския пазар в София чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа. Павилион 19 е в непосредствена близост до Женския пазар, където деца, младежи на улицата и техните семейства участват в ателиета за образование (четене и писане), в ателиета по изкуства (театър, психодрама, танц, рисуване) и в социално ателие за разказване на истории, а също така получават и индивидуална психо-социална подкрепа. На възрастните в Павилион 19 даваме информация, предлагаме индивидуални, семейни психо-социални консултации и групова работа.

На първи юни децата, които посещават ателиетата за образование и изкуства в Павилион 19, ще използват класически литературни текстове, за да влязат в интеракция с минувачите. Събитието е насочено както към децата и младежите, които пребивават ежедневно на Женския пазар, така и към всички посетители на мястото.

Хепънингът ще започне с интерпретация на „Бърканица в приказките" по Джани Родари, в която разказвачите представят един от най-популярните сюжети в световната култура (сюжета за Малката червена шапчица). Променяйки детайли от приказката, децата ще провокират публиката да се включи заедно с тях в разказването на историята, да станат съавтори. По този начин организаторите биха искали да създадат пространство за спонтанна среща с хората, които по една или друга причина, никога не са разговаряли с децата на пазара.

Във втората част на събитието децата ще поднасят на минувачите поезия. От единия до другия край на пазара ще премине шествие от деца и младежи, които ще четат и ще раздават на минувачите стихове. Това е преживяване, което позволява на участниците да влязат в ролята на даващи, вместо обичайната им позиция на молещи за нещо и отбягвани.

Паралелно с разказването на история и с поднасянето на поезия, ще бъде организирано свободно ателие за родители „Подарък за моето дете". Майките и бащите, които до този момент не са помислили или нямат възможност да закупят подарък на децата си, ще имат на разположение материали за ръчна изработка, с които да сътворят малък предмет за спомен.

Чрез този формат на отбелязване на 1 юни – международен ден на детето – обръщаме поглед към онези деца, които обикновено не получават специално внимание. Целта е да се повиши чувствителността у населението и да се постигне общуване извън предубежденията и страховете, които съществуват към деца на улицата и техните семейства.

Повече за Павилион 19

Пилотната фаза на проекта „Павилион 19: Между хората и културите“ – създаване на пилотен модел за работа с мигрантски и местни общности чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа" се осъществи в партньорство с Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане", с финансовата подкрепа на Програма „Европа 2016" на Столичната община.

В момента Павилион 19: място за игра работи в партньорство с Гьоте-институт България, с финансовата подкрепа на финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа 2018" и Telus International в помещение, предоставено ни от „Пазари „Възраждане" ЕАД. Работата на Павилион 19 се подкрепя от студенти доброволци от Магистърска програма „Артистични психо-социални практики и психодрама" на Нов български университет.
Павилион 19 представя:
Пътят на бежанеца в България
БЕСЕДА
8. юни 2017 | 18:00 | Павилион 19
бул. „Христо Ботев“ 111, София 1303


Каква е съдбата на мигрантите, идващи в България? Откъде идват и какво ги очаква, стъпвайки в България? Каква е законовата рамка и какви са практическите трудности, които изпитват? Разговор с Борислав Димитров (Пенков) от Българския хелзинкски комитет, юрист и доброволец, работещ в бежанско-мигрантската сфера от 2012 г. За повече информация и контакти: Цветелина Йосифова: 0888 952 500.
ЦЕНТЪРЪТ ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“, ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ И СО РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“, В РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ“, ПРЕДСТАВЯТ:

Смъртни грехове
ТЕАТЪР
29. ноември 2016 | 19:30 | Червена зала | БГ | Вход: 12/10 лв.

Основни теми в постановката са идентичността и националната принадлежност в условията на световна глобализация. Авторът преплита актуалната проблематика за интеграцията на бежанците и емигрантите в Европа като набляга на трагико-комедийния аспект на взаимоотношенията, които могат да достигнат до абсурдност и сюрреализъм. Автор: Феликс Митерер; режисура и адаптация: Ива Панева.
ЦЕНТЪРЪТ ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“, ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ, СО РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ и АРТ-ДОК ЗОНА В/ХОД, В РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ“, ПРЕДСТАВЯТ:

Мир Вам!
ВЕРБАТИМ ТЕАТЪР
28. ноември 2016 | 19:30 | Червена зала | БГ | Вход: 15/10/5 (по избор на публиката)


„Мир Вам!“ е универсален религиозен поздрав, който се среща и в християнството, и в исляма. Спектакълът изследва сложната тема за бежанската вълна и праговете на толерантността. Артистите вербатим (от лат., дословно) предават интервюирани по темата бежанци по време на теренно проучване в най-болезнените зони на проблема в страната. Режисьор: Неда Соколовска.
На български и английски език, с български и арабски субтитри.
ЦЕНТЪРЪТ ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА", ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ И СО РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ" ПРЕДСТАВЯТ, В РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ":

Черни ритми
КОНЦЕРТ
26. ноември 2016 | 19:00 | Червена зала | Вход свободен

Музикантите от Ritmos Negros (България/Перу) ще ни отведат в далечно Перу. Акустичният проект Ritmos Negros се основава на класическа перуанска и африканска музика. Изпълнители: Пиеро Епифаниа (Перу) – кахон, перкусии, вокал; Симеон Леонидов (България) – китара и кахон. Концертът е част от поредица от четири концерта под надслов „Дни на музиката между хората и културите“, които представят музика от България, Германия, Сирия и Перу и се случват в рамките на фестивала „Между хората и културите“.
ЦЕНТЪРЪТ ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“, ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ И СО РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“, В РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ“, ПРЕДСТАВЯТ:

Представяне на албума „Антихипокризил“
КОНЦЕРТ
25. ноември 2016 | 19:00 | Вход свободен
Гьоте-институт България (ул. „Будапеща“ 1)


„Антихипокризил“/ Antihypocrisyl е последният албум на саксофониста Владимир Кърпаров, който той ще представи заедно със Стоян Янкулов (ударни), Васил Спасов (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас) и Недялко Недялков (кавал). Владимир Кърпаров е следвал музика в София, Хамбург и Берлин. В творчеството си е силно повлиян от българския фолклор, който интерпретира в съвременен контекст, което го превръща в един от най-интересните етно-джаз музиканти у нас. Концертът е част от поредица от четири концерта под надслов „Дни на музиката между хората и културите“, които представят музика от България, Германия, Сирия и Перу и се случват в рамките на фестивала „Между хората и културите“.
ЦЕНТЪРЪТ ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА", ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ И СО РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ" ПРЕДСТАВЯТ, В РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ":

Ориенталски ритми
КОНЦЕРТ
24. ноември 2016 | 19:00 | Вход свободен
Гьоте-институт България (ул. „Будапеща“ 1)


Известният китарист и композитор Роман Бунка пристига от Германия специално за фестивала „Между хората и културите“ по покана на Гьоте-институт. Той се смята за един от най-добрите изпълнители на арабския инструмент уд. В своята работа съчетава арабска музика със съвременни мотиви. Към него на сцената на Гьоте-институт ще се присъединят и Рикардо Ибрахим (уд) и Линда Ибрахим (вокал). Те са брат и сестра от Сирия, които в момента живеят в София. Изпълняват класическа арабска музика с вокали. Концертът е част от поредица от четири концерта под надслов „Дни на музиката между хората и културите“, които представят музика от България, Германия, Сирия и Перу и се случват в рамките на фестивала „Между хората и културите“.
ЦЕНТЪР ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ„ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“ ПРЕДСТАВЯ, В РАМКИТЕ НА СЕРИЯТА ПУБЛИЧНИ ЧЕТЕНИЯ „МИГРАТОН“ И ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ":

Мисли в движение: как да говорим за миграцията?
ДЕБАТ
17. ноември 2016 | 18:30 | зала Пеша Николова | Вход свободен


Говорим за миграцията предимно като за опасност, а понякога – ангажимент към международната общност, който с нежелание трябва да изпълним. Дори аргументите в нейна защита са често абстрактни и фокусирани върху предполагаема макроикономическа полза. В този дебат се обръщаме към литературата, изкуството и социалните науки и питаме: склонни ли сме на разговор, който не идеализира, не говори за жертви, но и отива отвъд предразсъдъците и обобщенията? С участието на Хайри Хамдан, писател; проф. Анна Кръстева, НБУ; Емануела Атисо, художник; Мартин Димитров, „Капитал“.
ЦЕНТЪРЪТ ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ„ЧЕРВЕНАТА КЪЩА" ПРЕДСТАВЯ, В ПАРТНЬОРСТВО С ФОНДАЦИЯ „СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА“ и 4-ТЕ СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ И В РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ“:

Мигратон № 3
ПУБЛИЧНО ЧЕТЕНЕ
10. ноември 2016 | 18:30 | зала Пеша Николова | БГ | Вход свободен

Стотици класически и съвременни книги разказват за движението на хората в пространството в бягство от заплахи и в търсене на по-добър живот. В „Мигратон" каним публиката да излезе на сцената и да се включи в споделено четене и обсъждане на книгите, подбрани от нас или да предложи своя любима книга за миграцията. За повече информация: https://www.facebook.com/groups/migraton/
ЦЕНТЪРЪТ ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“, ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ И СО РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ ПРЕДСТАВЯТ, В РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ“:

Песен на лодката
ЗВУКОВА ИНСТАЛАЦИЯ
8.–30. ноември | 10:00–19:00 | зала Гъливер | Вход свободен

За гласа на мигрантите, бежанците и всички чужденци, наричани „нелегални“, чиито гласове не се чуват в общественото пространство. Автор: Паран Койт, Франция/Того; техническа реализация: Гаро Ашикян, България.
Събития
Менторска програма за подкрепа на деца и семейства в общността и превенция на отпадането от училище
АзБучни истини: за обучението по български език
26 април 2016 │ дискусия │ вход свободен
Езикът съпровожда израстването и разгръщането на социалните роли у детето. Как училището работи с този фин и могъщ инструмент в полза на ученика? Усвоява ли се българския език когато се преподава на деца с друг майчин език? Нужно ли е на децата от малцинствен произход в българското училище и на децата от българските общности в чужбина българският да се преподава като чужд език? С участие на педагози, ресурсни учители, психолози, родители, ментори, представители на МОН, РИО София, НПО и др.
АзБучни истини │ дискусия │ на български език
Място на провеждане: Центъра за култура и дебат „Червената къща"
Продължителност: 1: 51
Подслон
(2010, 88 мин., реж. Драгомир Шойлев)
31 март 2016 │ прожекция и разговор │ вход свободен
12-годишният Радо, син на треньора по водна топка Стойчев, вече е почти пънкар. Господин Стойчев не може да разбере защо, след като е бил добър баща, синът му е готов на всичко, за да избяга с „първите срещнати на улицата наркомани“. Прожекцията цели да запозне учениците с различни аспекти на киноезика и различни видове естетика и е последвана от разговор, в който те ще имат възможност да изразят своето мнение, отношение и чувства към персонажите от филма, както и да споделят собствен опит и лични преживявания.
Подслон │ трейлър │ на български и английски език
Събитието е организирано от Центъра за култура и дебат „Червената къща" и Българското кино общество.
Място на провеждане: 97-мо СОУ „Братя Миладинови" (ж.к. Люлин 5, ул. „508-ма", 1359 София)
Ученикът – в каталог?
23 март 2016 │дискусия │ вход свободен
Родителите неизбежно опознават отново образователната система, отглеждайки децата си. Училището често оставя трайни следи върху ученика, заради начините, по които „системата“ го описва – умен, глупав, бърз, бавен, способен, неспособен, адаптивен, неадаптивен и т.н. Поставя ли училището етикети и как те повлияват по-нататъшния образователен и житейски път на ученика? Доколко позволяваме това на системата и доколко системата съществува чрез етикетиране? С участието на: педагози, ресурсни учители, психолози, родители, ментори, представители на МОН, РИО София, НПО и др.
Ученикът – в каталог? │ дискусия │ на български език
Място на провеждане: Центъра за култура и дебат „Червената къща“
Продължителност: 1: 53
Текущи проекти
Минали проекти
Менторска програма за подкрепа на деца и семейства в общността и превенция на отпадането от училище
ноември 2014–април 2016

Програмата подкрепи 60 деца, младежи и семейства в риск от отпадане от училище от София. Бяха сформирани 60 двойки студент–ментор, които се срещаха 2 пъти седмично по 2 часа в продължение на 6–7 месеца.
Креативност в училищното ежедневие
април 2009–юни 2010

Проектът се бори с насилието в училищата чрез изкуство и групови креативни процеси и се стреми да увеличи потенциала на около 400 млади хора.
Европейско студио за комикси
юни 2008–октомври 2009

В партньорство с Hi8Us (Великобритания) и Documenta (Испания) Червената къща проведe обучение на талантливи тийнейджъри по правене на комикси, публикува творбите им на четири езика и организира изложба и пътувания до фестивалите за комикси в Авилес и Бирмингам, където проектът беше представен със свой щанд с работи на участниците от трите страни.
Другите имена на зависимостта
октомври 2008–март 2009

С „Другите имена на зависимостта“ Червената къща започна да разширява обхвата на групите, с които работи, включвайки и такива с по-малки нива на риск.
Преходни пространства
септември 2006–юли 2008

В продължение на 9 месеца спецалисти в полето на психосоциалната подкрепа работиха с бездомни млади хора и юноши от домове за деца, лишени от родителска грижа, на които им предстои да напуснат институциите. Проектът въведе модел на нова практика и социална услуга на базата на психо-социална подкрепа чрез изкуство (драма, театър, музика, танц и др.) и експресивни методи (писходрама, социодрама, плейбек театър и др.)
Да чуем детските мечти
ноември 2005–януари 2008

Екипът ни работи с деца и младежи от социални домове със средствата на изкуствата и им помогна да придобият опит и умения, с които да подобрят възможностите си за успешно включване в живота. В рамките на проекта беше заснет документалният филм „Намерените деца“ (2007, реж. Иван Николов, продуцент – Глобул).
Уличен театър
януари 2006–декември 2006

По инициатива на млади артисти и студенти от магистърската програма „Артистични психо-социални практики“ на НБУ и Червената къща беше сформирана трупа за уличен театър от артисти и бездномни деца и младежи, която имаше представления по улиците на града. Работихме с 14 младежи, основно младежи, които живеят или честo остават на улицата и други от Социално учебно професионално заведение (СУПЗ) „Княз Борис I“.
Младежки креативен уикенд – изкуство в търсене на общността
юли 2005–декември 2006

Реализирахме две международни срещи за обмяна на опит за психосоциална покрепа на социално уязвими младежи чрез креативни средства от изпълнителските изкуства, както и експресивни методи в психотерапията като психодрама, плейбек-театър и социодрама.
Гражданско партньорство в подкрепа на децата в институции
май 2004–юни 2005

В рамките на проекта беше създадена неформална мрежа от НПО, работещи за децата в институции, която улесни разпространението на алтернативни форми на грижа и създаде публичен разговор по техните проблеми. Срещите помогнаха за по-интензивни връзки и сътрудничество в сектора. Това е предпоставка за бъдещи съвместни проекти, както и за нарастване на влиянието в обществото.
Изкуство за социална промяна
2000–2004

През 2000 г. Европейската културна фондация инициира „Изкуство за социална промяна“ в 10 страни от Централна и Източна Европа. Програмата сложи начало на развитието на иновативен и дългосрочен подход на работа за социалната интеграция на деца и младежи в неравностойно положение.