общество и политика
Проверка на реалността
Платформа за мобилизиране на гражданското общество
Проверка на реалността
май 2016 – януари 2018
От 2013 гражданското общество в България доказа способността си да влияе върху политиката, но по няколко причини способността му да въздейства е все още доста ограничена. Появата на социалните медии доведе до експлозия на себеизразяването и комуникационните възможности, но това не винаги работи в полза на гражданското общество. По-скоро това често позволява на дезинформацията да процъфтява и прави възможна дискредитацията на който и да било, което от своя страна намалява доверието в гражданските организации и насърчава национализма и популизма. Този проблем е свързан и с намалената роля на традиционните медии и липсата както на обща стратегия на гражданското общество за влияние върхру политиката, така и на позитивна визия за развитието на България.

Но положителните примери за успех в бизнеса, науката и гражданското общество могат да вдъхнат сила на гражданите и да ги вдъхновят да действат. Чрез поредица от дебати на живо и онлайн, на семинари, лекции и неформални срещи, платформата „Проверка на реалността“ се стреми да постави на фокус нови идеи и практики, да насърчи частната инициатива и иновациите, да противодейства на дезинформацията като разкрива механизмите на нейното производство и насърчава културата на проверка на фактите. По този начин платформата дава на гражданите инструменти за влияние на политическите процеси.

Снимка: Пол Щайн
Дейности
Платформата „Проверка на реалността“ ще организира публични събития на няколко теми:

• Позитивизъм отдолу – представяне на иновативни бизнес модели и примери за успех, зелени иновации икономика, важни научни изследвания, правени от български учени;

• Бъдещето на образованието – обсъждане на качествата, които българските образователни институции трябва да имат и как гражданското общество може да стимулира положителна промяна;

• Да живеем с различието – обсъждане на прогресивната либерална позиция по въпросите на миграцията и настоящата бежанска криза и начините за противодействие на ксенофобията, популизма и параноята, които процъфтяват, когато се експлоатират страховете на хората;

• Насочване на вниманието към добрата журналистика – представяне на примери за журналистика, базирана на факти, която разкрива системни недостатъци на българските институции; даване на инструменти на гражданите да противодействат на системата от лъжи, произвеждани от повечето медии;

• Властта и аз – представяне на начини за влияние върху политическите процеси чрез нови технологии и инструменти за мониторинг на правителството;

• Теми в движение – представяне на обществени дебати по спорни теми, които ще бъдат избирани според текущия обществен диалог.

Темите за бъдещето на образованието и „Властта и аз“ са представени в рамките на две новосъздадени поредици: „Граждански седенки“ и „Отворен университет“. Вижте повече за тях по-долу.
Финансова подкрепа
Фондация „Америка за България“
Събития
2017
СЕМИНАР „ИНТЕРАКТИВНИ КУЛТУРИ“ ПРЕДСТАВЯ:

За социалните движения отвъд протестните изригвания
ДИСКУСИЯ
14 ноември | 19:00 | Гъливер | БГ | Вход свободен


Разговор около книгата „Множества на несъгласните“ на Валентина Георгиева, която документира публичните прояви на съпротивата в България в периода 2009-2013. Несъгласни с властта, но и несъгласни помежду си, трайни ли са множествата на съпротивата и способни ли са да се справят с различията си? В разговора ще се включат Тодор Христов и Ружа Смилова.

Повече | Резервации
Книгата на Валентина Георгиева „Множества на несъгласните" (Университетско издателство „Св. Климент Охридски", 2017) предлага антропологично описание на формирането на протестните множества в България през периода 2009-2013 г. Книгата документира публичните прояви и смисловите рамки на съпротивата – от субкултурните групи, през мрежите на доверие и дългогодишните кампании, до формиране на устойчиви структури на социалните движения. Несъгласни с властта, но и несъгласни помежду си относно желаната промяна и начините за постигането й, множествата на съпротивата са нетрайни, силно податливи на вътрешни конкурентни сблъсъци, неспособни да се справят с различията помежду си.

Семинарите „Интерактивни култури" се организират в рамките на Магистърска програма „Културна антропология", Софийски университет „Св. Климент Охридски" в сътрудничество с Център за култура и дебат „Червената къща" .

Дискусията е част и от серията публични събития в рамките на проекта „Проверка на реалността" на Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов", изпълняван с подкрепата на Фондация „Америка за България". Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България" или нейните партньори.

На български език.
Вход свободен.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
Граждански седенки
Пространство за срещи и обучение на граждански активисти
Преобръщайки крилатата фраза на Пламен Орешарски „Да развалим седянката!“, Червената къща предлага поредицата „Граждански седенки“ като пространство за срещи, обучение и взаимопомощ за активистите на формални и неформални групи, които работят за демократизиране на обществото чрез гражданско участие. Гражданските седенки ще предоставят полезна информация под формата на лекции и/или представяне на успешни практики, като участниците ще могат да споделят опит и да обсъждат заедно работните си казуси.
Събития
Граждански седенки
Гражданските седенки представят:
Едно наум. ЛГБТИ и психичното здраве

дискусия | 10 януари | сряда | 18:30
Червена зала | бг | Вход свободен
Гражданските седенки представят:
Едно наум. ЛГБТИ и психичното здраве
дискусия | 10 януари | сряда | 18:30
Червена зала | бг | Вход свободен

Отворена дискусия между психолози, представители на ЛГБТИ общността и публиката за спецификите на психичното здраве в ЛГБТИ общността в България. Тегне ли все още стигма върху проблемите на психичното и емоционално здраве и как се отразява тя на хората, нуждаещи се от професионална помощ? По какъв начин хомофобията и трансфобията влияят на качеството на тази помощ? Съществува ли допълнителна бариера между хората от ЛГБТИ общността и подкрепата, от която се нуждаят? Това са само някои от въпросите, които ще засегнем в рамките на дискусията. Във втората част на събитието ще обсъдим конкретни стратегии за справяне в различни ситуации, с които се сблъскват гей- и трансхората, като разкриването пред самите себе си и своите близки (coming out), преодоляване на интернализирана хомофобия и трансфобия, намиране на полезни ресурси и други.

Събитието е организирано от „Куиър отряд" като част от поредицата „Граждански седенки" на Червената къща.

Участници: Стоян Дюлгеров, психотерапевт; Анна Жукивская, психолог, представител на фондация Single Step; Анина Чилева, психолог; Теодора Милотинова, психотерапевт; Симеон Василев, директор на фондация GLAS; Глория Филипова, представител на Фондация „Ресурсен център – Билитис".

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

+++++++++++

От 2018 със символичния билет за всяко безплатно събитие получавате и безплатна чаша вино, ако изберете да вечеряте в Red Point Bistro. Ако събитието е с вход, получавате 10% отстъпка от поръчките си в заведението. Пазете билетите си!

+++++++++++

Повече за Куиър отряд - Queer Squad:
„Куиър отряд" е автономен колектив от представители на ЛГБТИ общността и доброволци и съюзници, на принципа на свободно сдружение. Колективът е активна доброволческа организация, която цели постигането на по-голяма видимост в обществото на проблеми, засягащи ЛГБТИ общността.

Повече за Гражданските седенки:

Поредицата „Граждански седенки" на Червената къща предлага пространство за срещи, обучение и взаимопомощ на активистите на формални и неформални групи, които работят за демократизиране на обществото чрез гражданско участие. Гражданските седенки са част от проект „Проверка на реалността", изпълняван с подкрепата от Фондация „Америка за България". Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България" или нейните партньори.
Гражданските седенки представят:
Дневна доза класическа meme дискусия
дискусия | 8 януари | понеделник | 19:00
Червена зала | бг | Вход свободен
Гражданските седенки представят:
Дневна доза класическа meme дискусия
дискусия | 8 януари | понеделник | 19:00
Червена зала | бг | Вход свободен

Най-късно след предизборната кампания през 2016 г. в САЩ, думата „мийм" (meme) доби масова популярност в политическия контекст. Макар че самият термин „мийм" е далеч по-стар и се свързва с разпространението на културни практики като езици, религии и подобни, днес за миймове се говори предимно като част от интернет попкултурата.

Под интернет миймове най-често се има предвид дигитални съдържания като картинки и видеа, с предимно хумористичен и сатиричен характер, които се споделят масово из мрежата и подлежат на креативни трансформации от страна на различни потребители. Миймовете се създават и споделят сред милиони хора сравнително лесно, посланията в тях са опростени и забавни, което ги прави идеални средства за разпространяване на политически идеи. Това е видно не само по време на избори, но и по време на протести, като например Occupy Wall Street, където миймовете се превърщат в един от основните методи за споделяне на политически послания и протестна мобилизация. Докато някои считат, че такива съдържания помагат на много хора да се включат по-лесно в политическите дебати и процеси, други виждат опасност в популисткото опростяване на политически аргументи и разговори. Това означава, че дебатът за елитарна („висока") и масова („ниска") култура важи в пълна сила, когато стане въпрос за тези дигитални феномени. Макар политическите миймове да са далеч по-лесни за правене от писането на статии и анализи, то се изискват немалко предварителни знания за политически процеси, за да бъдат разбрани препратките в тях, което също поставя под въпрос демократизиращата им същност.

Миймовете форма на популизъм ли са и ако да – това задължително ли е нещо негативно? Наистина ли всеки може да участва в интернет попкултурата? Миймовете спомагат ли за обществения дебат и политизиране на хората по Хабермас, или водят до допълнително фрагментиране на публичанта среда и развиване на контракултурни практики? Тези и подобни въпроси ще се опитаме да обсъдим по време на събитието ни на 8 януари. Обещаваме не само суха теория, но и много примери. Очакваме ви, а вие очаквайте изненади!

Събитието е организирано от Клуб „Смисъл" по идея на Калина Дренска, „Интернет миймове в политическата комуникация", Freie Universität, Berlin.

Специални гости:
Иван Г. (Bluemin) - администратор на Brilliant Byzantine Memes, (discord)
Стефан Й. & Борис Р. - администратори на Гейм аф Тронс, Ильоменати

Повече за Гражданските седенки
Серията от събития „Гражданските седенки" на Червената къща предлага пространство за срещи, обучение и взаимопомощ на активистите на формални и неформални групи, които работят за демократизиране на обществото чрез гражданско участие. Гражданските седенки са част от проект „Проверка на реалността", изпълняван с подкрепата от Фондация „Америка за България". Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България" или нейните партньори.

Повече за клуб „Смисъл"
Клуб „Смисъл" е неформална група на ентусиасти от различни професионални сфери, обединени от желанието си качествено да дискутират теми от обществена значимост. Клубът съществува от 2015 г. и организира дискусии, които дават възможност за сблъсък на противоположни идеи и мнения, като целта е обогатяването на всички участници. Срещите са отворени и всеки, който желае, може да сподели богатството на личния си опит и познания.

За видеа от дискусиите и връзка с клуба: пишете на [email protected], посетете Фейсбук страницата или се присъединете към Фейсбук групатa.

Резервации:
можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

+++++++++++

От 2018 със символичния билет за всяко безплатно събитие получавате и безплатна чаша вино, ако изберете да вечеряте в Red Point Bistro. Ако събитието е с вход, получавате 10% отстъпка от поръчките си в заведението. Пазете билетите си!
ПОРЕДИЦАТА „ГРАЖДАНСКИ СЕДЕНКИ" ПРЕДСТАВЯ:

Универсалният базов доход – утопия или нeобходимост?
ДИСКУСИЯ
28 ноември | 10:00-14:00 | Пеша Николова | БГ |
Вход свободен


Дискусията има амбицията да разгърне различни пластове около темата за универсалния базов доход, придобил популярност в България като безусловен базов доход. Ще се дебатира футуристичното измерение – необходимостта от универсален базов доход след автоматизацията и роботизацията на производството.
Повече | Резервации
Ще анализираме социалния ракурс като екзистенциална гаранция, но и опасност от изолация. Най-сложен и многоизмерен е въпросът във философски аспект. В човешката еволюция трудът и идеята за прогрес до голяма степен са осмисляли човешкото битие. Ще се търси отговор защо тази парадигма е в криза. Не на последно място, ще се разгледат различни визии за това как може да се финансира подобен мащабен и дори утопичен проект.

Събитието е организирано от клуб „Смисъл" и БАН и е част от поредицата „Гражданските седенки" на Червената къща, която предлага пространство за срещи, обучение и взаимопомощ на активистите на формални и неформални групи, които работят за демократизиране на обществото чрез гражданско участие. Гражданските седенки са част от проект „Проверка на реалността", изпълняван с подкрепата от Фондация „Америка за България". Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България" или нейните партньори.

Повече за клуб „Смисъл"


Клуб „Смисъл" е неформална група на ентусиасти от различни професионални сфери, обединени от желанието си качествено да дискутират теми от обществена значимост. Клубът съществува от 2015 г. и организира дискусии, които дават възможност за сблъсък на противоположни идеи и мнения, като целта е обогатяването на всички участници. Срещите са отворени и всеки, който желае, може да сподели богатството на личния си опит и познания.

За видеа от дискусиите и връзка с клуба: пишете на [email protected], посетете Фейсбук страницата или се присъединете към Фейсбук групатa.

Резервации:
можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
КЛУБ „СМИСЪЛ“ И ЧЕРВЕНАТА КЪЩА ПРЕДСТАВЯТ:

Безусловен базов доход - бъдеще или утопия?
АКВАРИУМНА ДИСКУСИЯ
20. септ. | 19:00 | зала „Пеша Николова“ | БГ
| Вход свободен

Една от най-актуалните социални идеи, приемана традиционно за лява, но набираща популярност сред целия политически спектър, е тази за (безусловния) базов доход. Логично следствие от човешкия технологичен прогрес ли е безусловният базов доход или крайно лява мярка, която превръща хората в консуматори, които черпят блага, без да работят?
Повече | Резервации
Най-краткото определение, дадено от Basic Income European Network за безусловния базов доход, е „периодично парично плащане, което се предоставя безусловно на всички хора на индивидуална основа, без значение дали работят и дали имат доходи“. Самата идея не е нова, датира от втората половина на XX век, но тепърва се експериментира с нея на практика. Апологетите на базовия доход твърдят, че появата му е логично следствие от човешкия технологичен прогрес. Роботизацията и автоматизацията освобождават работници, което намалява нуждата от работна ръка, следователно обществото може да живее с по- малко труд и повече свободно време. Тази възможност се обезпечава от базовия доход, който дава свобода на хората да живеят живота си и развиват способностите си без губене на време в дейности, които вършат само за да оцелеят. Борбата за базов доход се сравнява с борбата за осемчасов работен ден – отначало смятан за нещо абсурдно и крайно, а днес универсално приет. Критиците на идеята изтъкват, че това е крайно лява мярка, която не насърчава развитието на личността и превръща хората в консуматори, които черпят блага, без да работят. Големият печеливш се оказва бизнесът, чиито стоки и услуги ще достигнат до повече хора. Социалната система не би издържала. Дали базовият доход е възможен отвъд експеримента? Може ли да доведе до освобождаване на личността? Как ще се отрази на производителността? Справедлива и морална ли е идеята за базов доход?

РЕЗЕРВИРАЙ МЯСТО →


Повече за Клуб „Смисъл“

Клуб „Смисъл“ е неформална група на ентусиасти от различни професионални сфери, обединени от желанието си качествено да дискутират теми от обществена значимост. Клубът съществува от 2015 г. и организира дискусии, които дават възможност за сблъсък на противоположни идеи и мнения, като целта е обогатяването на всички участници. Срещите са отворени и всеки, който желае, може да сподели богатството на личния си опит и познания.

За видеа от дискусиите и връзка с клуба: пишете на [email protected], посетете Фейсбук страницата или се присъединете към Фейсбук групатa.

Събитието е част от поредицата „Гражданските седенки“ на Червената къща, която предлага пространство за срещи, обучение и взаимопомощ на активистите на формални и неформални групи, които работят за демократизиране на обществото чрез гражданско участие. Гражданските седенки са част от проект „Проверка на реалността“, изпъляван с подкрепата от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.
Клуб „Смисъл“ и Центърът за култура и дебат „Червената къща“ представят: „Граждански седенки“
Промените в българското общество през 21 век
29. юни | 19:00 | зала Пеша Николова
ДИСКУСИЯ

Ще се опитаме заедно да откроим приликите между българското общество и сходните с него балкански и западноевропейски общества, както й да проследим неговото развитие от XX век до наши дни.
На български език.
Вход свободен
Форум „Гражданско участие“ и Центърът за култура и дебат „Червената къща“ представят:
Референдумите: демокрация или манипулация?
6. юни | 11:00 | Червена зала
ДЕБАТ

Какво е неoбходимо, за да вземат гражданите информирано и отговорно решение за своята общност и да разбират за какво гласуват? В контекста на предстоящите местни референдуми в Стара Загора на 11 юни и в Трън на 18 юни ще говорим за...
Клуб „Смисъл“ и Центърът за култура и дебат „Червената къща“ представят:
В какъв град искаме да живеем?
17. май | 18:30 | зала Пеша Николова
ДИСКУСИЯ

Ще разгледаме процесите в града отвъд архитектурата – обществените отношения, самосъзнание, памет и бъдеще, и ще потърсим отговор на въпроса в какъв град искаме да живеем.
Асоциация „Аколад“ (Франция) и поредица „Граждански седенки“ представят:
Погледни ме
16. януари | 18:30 – откриване
17. януари–28. февруари | 10:00–19:00 | зала Гъливер
ФОТО И ВИДЕО ИЗЛОЖБА

Уеб документалният проект „Погледни ме“ се вглежда в личността, която стои зад определението „човек с увреждане“ в различни ситуации в цял свят по един оригинален и емоционален начин. Една такава среща е и първа стъпка към естествената интеграция на различията. Видео: Катрин Буев, Ноеми Жеан; фотографии: Флави Тевне, Томас Крок; други членове на екипа: Беноа Мишо, Юсеф Зерауи, Жулиен Фосе, Марциа Местек, Ан-Сесил Жанр. За повече информация: http://www.associationaccolade.org
Вход свободен
Асоциация „Аколад“ (Франция) и поредица „Граждански седенки“ представят:
Погледни ме
16. януари | 19:00 | Червена зала
ДИСКУСИЯ

След откриването на фото и видео изложбата „Погледни ме“ на Асоциация „Аколад“ в зала „Гъливер“ в 18:30 основателката на „Аколад“ Катрин Буев и нейният комуникационен и медиен директор и секретар Томас Крок ще отворят дискусия в 19:00 в Червената зала за проблемите при социалната, професионална и семейна интеграция на хората с увреждания в различни държави и опита на асоциацията във Франция в тази сфера.
Вход свободен
Открити лекции на актуални теми
Отворен университет
Oтвореният университет на „Червената къща“ е поредица от открити лекции, насочена към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и за които споделянето на знание е вълнуващо и забавно изживяване. Започнали в рамките на проекта „Проверка на реалността“, лекциите продължават и до днес. Университетът е нова гражданска общност, която предлага качествено знание за неспециалисти по актуални теми на достъпен и атрактивен език от университетски преподаватели, учени и експерти. „Нови култури“ беше темата на първия, летен семестър на университета, организран в партньорство със специалност „Културология“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Вторият, есенен семестър на университета е на теми „Образованието – от АБВ до 2.0“ и „Съвеременна литература“. Събитията за образование са организирани с експерти от Асоциация „Родители“, „Заедно в час“, Институт за прогресивно образование и Центъра за безопасен интернет – България, а за литература – съвместно с фондация „Елизабет Костова“. Четврътата тема на университета е „Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката", а лекциите са организирани съвместно с лабораторията за експериментални изкуства symbiomatter. Петата серия лекции на Университета изследва връзката между изкуство, наука и технологии и е организирана съвсместно с Фондация за изследвания в областта на науката & изкуството Re: и Семинар „Интерактивни култури“.
Отворен университет
Събития
Отвореният университет представя:
Музикалното изкуство на 21-ви век– между рационалното и емоционалното

13 юни | сряда | 19:00 | лекция на Милен Апостолов | бг | Пеша Николова | вход: 5 лв.

Къде е мястото на музиката в наши дни и кой е най-удачният начин да мислим за нея като слушатели и творци? По темата ще говори младият композитор и диригент Милен Апостолов, който през 2015 г. „Форбс България" поставя в класацията „30 под 30" като един от най-влиятелните млади професионалисти в сферата на изкуството и културата. Апостолов ще постави началото на един диалог, който вплита мисълта, емоциите, сетивността и рационалното.

Повече за Милен Апостолов
Милен Апостолов завършва Националната музикална академия (НМА) „Проф. ПанчоВладигеров" със специалности магистър по оперно-симфонично дирижиране и магистър по композиция през 2015 г. Още същата година „Форбс България" го поставя в класацията си „30 под 30" като един от най-влиятелните млади професионалисти в сферата на изкуството и културата.

Апостолов е автор на музика за десетки артистични продукции и филми, някои от които са селектирани на едни от най-престижните филмови фестивали в света: в Кан, Берлин, Париж, Лос Анжелис и Лондон. Печелил е и номинации за най-добра филмова музика на фестивалите CineFest и San Luis Obispo в Калифорния.

Апостолов е дирижирал Академичния симфоничен оркестър (АСО) на НМА „Проф. Панчо Владигеров" , където прави премиери на много нови за оркестъра творби в периода 2011-2015 г. Дирижира и камерни формации и работи с известни български инструментални солисти, като Атанас Кръстев, Ангел Николов, Мартин Павлов, Светослав Славчев, и много други. Работил е с изявени балетни солисти като Егор Мотузов, Юрика Аоки и Павел Кирчев, както и с някои лауреати на престижния Варненски балетен конкурс, като Елена Свинко и Дмитрий Дячков.

В момента Апостолов е съветник в Асоциацията за развитие на София във връзка с кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019 г. Сътрудник е и на Brain Hub Lab в създаването на нов тип музикален интрумент и софтуер.

Повече за Милен можете да прочетете на сайта му: www.milenapostolov.com

++++++

Повече за Отворения университет
Oтвореният университет е серия от открити лекции и дискусии на актуални теми за всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят. Сред темите на Университета досега са били „Нови култури", „Образованието – от АБВ до 2.0", „Съвеременна литература" и „Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката".

Повече за фондация Re:

Събитието е част от серия публични лекции и дискусии Rе:, организирани от Фондация за изследвания в областта на науката & изкуството Re:. Лекциите са представени от изявени български световноутвърдени професионалисти. Повече за фондацията можете да прочетете на: http://www.refoundation.net__

+++++++++++

Онлайн продажбата приключва 3 часа преди представлението. Билети се продават до часа на представлението всеки работен ден между 9:00 и 21:00 ч. на касата на „Червената къща“, ул. „Л. Каравелов" 15, София 1142.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
Отвореният университет представя:
Технологиите и страхът от обезчовечаване на изкуството

28 май | понеделник | 19:00 | лекция на Явор Гърдев | бг | Червена зала | вход: 5 лв.

Лекцията на Явор Гърдев е петото събитие от серията на Отворения университет, посветена на връзката между наука, изкуство и технологии и е организирана от Фондация за изследвания в областта на науката & изкуството Re:. В лекцията си Гърдев ще представи свои творчески опити от последното десетилетие на XX. и първите две десетилетия на XXI. век, и по-конкретно употребата на механични, електрически, оптически и цифрови технологии и похвати в проекти като „Две кратки пиеси за края", „Сънят на Одисей", „Болеро на самотата", „Квартет", „Носферату, този отвътре", „Във въздуха", „Марат/Сад", „Бастард", „Пухеният", „Бурята", „Визуална полиция", „Крал Лир", „Хамлет", „Квартет – Oпасни връзки след края на света", както и съпътстващите ги психологически феномени – предразсъдъци, страхове и митологизации.

Повече за лектора

Явор Гърдев. Режисьор. Визионер. „Моята истинска работа е да търся смисъла", казва той. Гърдев е един от най-добрите театрални режисьори в България в последните двайсет години. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури, философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски" (СУ) и театрална режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" в експерименталния клас на проф. Маргарита Младенова и Иван Добчев. Награждаван е с националните театрални награди „Икар" и „Аскеер". Има награда на Министерство на образованието на България и прием по заслуги в СУ за победата в националната олимпиада по литература, награда „Златен век" на Министерство на културата на България за принос към българската култура и изкуство, награда „Златно перо" на Радио „Класик ФМ", медал на турското министерство на културата и туризма по повод селекцията и успешното турне на спектакъла „Бурята" от Шекспир във Франция, и още, и още, и още. Филмът му „Дзифт", жанров film noir, взе участие в петдесет и четири престижни кино фестивала в Европа, Америка, Азия и Австралия и събра четиринайсет награди от тях. Той е член на Европейската филмова академия. Той е и актьор, драматург, има авторски видеопроекти, авторски и режисьорски радиопроекти, концептуални проекти, поставял е опера, преподава. Той прави театър буквално навсякъде – в театри, по покривите на театрите, във винарски изби. Поставял е в Турция, режисирал е театрални копродукции с Франция, Германия и Холандия. Поставя в световните театрални столици Москва и Санкт Петербург. За повече информация: www.javorgardev.com, www.youtube.com/user/javorgardev

Повече за Отворения университет
Oтвореният университет е серия от открити лекции и дискусии на актуални теми за всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят. Сред темите на Университета досега са били „Нови култури", „Образованието – от АБВ до 2.0", „Съвеременна литература" и „Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката".

Повече за фондация Re:

Събитията в рамките на петата тема на университета са част от серия публични лекции и дискусии Rе:, организирани от Фондация за изследвания в областта на науката & изкуството Re:. Лекциите са представени от изявени български световноутвърдени професионалисти. Повече за фондацията можете да прочетете на: http://www.refoundation.net__

++++++

Онлайн продажбата приключва 3 часа преди събитието. Билети се продават до часа на събитието всеки работен ден между 9:00 и 21:00 ч. на касата на Червената къща, ул. „Л. Каравелов" 15, София 1142.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
Семинар „Интерактивни култури“ представя, в рамките на Отворен университет
Видеоигрите изкуството на дигиталната епоха?

2 април | понеделник | 18:30 | дискусия | Пеша Николова | бг | Вход свободен

Признати и за изкуство, и за спорт, видеоигрите са отдавна вече обект на различни програми в университетите по света, разширяваща се област на академични изследвания и гореща тема за дебати в теоретична, културологическа, социологическа, педагогическа, но и чисто естетическа перспектива. При все че българските създатели на видеоигри вече от 20 години са стъпили на световната арена, позицията им в българското културно пространство продължава да е маргинална, а преобладаващото отношение в България към видеоигрите – като към временно недоразумение. На какво се дължи това разминаване? Ще могат ли да се променят тези нагласи? Броени дни след световната премиера на играта на Хемимонт Surviving Mars („Да оцелееш на Марс" ) доайени на българските видеоигри и преподаватели от новосъздадената магистърска програма „Дигитални медии и видеоигри" към Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет ще се срещнат, за да дискутират настоящето и бъдещето на видеоигрите. В рамките на събитието ще бъде представена и Магистърска програма „Дигитални медии и видеоигри“ на Софийския университет.

С участието на: Веселин Ханджиев (Black Sea Games), Габриел Добрев (Haemimont Games), Еньо Стоянов и Миглена Николчина (магистърска програма „Дигитални медии и видеоигри" на Софийския университет (СУ), Жана Попова (Факултет по журналистика и масови комуникации, СУ).

„Oтвореният университет" е серия от открити лекции и дискусии за всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят. Университетът предлага качествено знание за неспециалисти по актуални теми на достъпен език от университетски преподаватели, учени и експерти. Петата серия на Университета изследва връзката между наука, изкуство и технологии. Лекциите са организирани с Фондация за изследвания в областта на науката & изкуството и Семинар „Интерактивни култури".


+++++++++++

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
Фондация за изследвания в областта на науката & изкуството Rе: представя
Интерактивни дигитални технологии в изкуството на пърформанса и инсталацията

12 април | четвъртък | 18:30 | лекция на Петко Танчев и Атанас Динчев | Червена зала | на български | Вход: 5 лв.

Лекцията ще представи различни методи за създаване на визуално съдържание за театрална сценография, съвременен танц, аудиовизуален пърформанс, инсталации в музеи, галерии и публични пространства. На фокус ще бъдат хардуерните и софтуерни инструменти, които се използват при изграждането на живо взаимодействие между изпълнител, публика и място.

Какви процеси и нива на комуникация съществуват между виртуалния и физическия свят? Могат ли пикселите да създават атоми, и обратното?

Повече за лекторите
Петко Танчев е магистър по сценография и докторант в специалност „Дигитални изкуства" на Катедра „Изкуствознание" в Национална художествена академия, София. Неговата работа като автор комбинира пространствено мислене и експерименти със сензорни устройства и инструменти за визуално програмиране. Участва в интердисциплинарни проекти и често сътрудничи с артисти от различни творчески сфери.

Атанас Динчев завършва Музикална продукция в University of Central Lancashire (UCLAN), Великобритания. През последните години придобива разнообразен опит в областта на графичния дизайн, видео и аудио производството, фотографията, фотограметрията, 3D визуализациите и управлението на проекти. Интересите му са насочени към работа с дигитални медии и иновативни технологии.

Петко и Атанас започват съвместната си дейност с организация на аудиовизуални събития в алтернативни пространства. Техните проекти се отличават с разпознаваема графична идентичност и интерактивни мапинг прожекции. През 2013 основават творчески колектив „Мелформатор", а през 2018 – студиото за дигитални експерименти SenseLab. Двамата използват технологии и дизайн, за да създават нови преживявания за публиката.

Повече за Oтворения университет
Отвореният университет е серия от открити лекции и дискусии за всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят. Университетът предлага качествено знание за неспециалисти по актуални теми на достъпен език от университетски преподаватели, учени и експерти. Петата серия на Университета изследва връзката между наука, изкуство и технологии. Лекциите са организирани с Фондация за изследвания в областта на науката & изкуството Rе: и Семинар „Интерактивни култури".

Повече за Фондация Re:
Фондация Re: се занимава с изследвания в областта на науката и изкуството. Нейната цел е създаването на платформа и движение „Наука & изкуство“ в България, обединяващи научни изследвания на атомно, молекулярно и неврологично ниво с формите на изкуството – музика, танц, театър, визуални изкуства. Чрез този ренесансов подход фондацията иска да даде началото на единна платформа за многопластовата човешка култура. Фундаменталната цел на ренесансовия подход е усъвършенстване на познанието и на възприятието за света. Днешният ренесанс е посветен на намиране на методи за интегрирането на науката и изкуството чрез съизмеримост.

+++++++++++

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
Фондация за изследвания в областта на науката & изкуството Rе:
Трите музики по Боеций и хармоничният модел на обществото
22 март | четвъртък | лекция | 18:30
Пеша Николова | бг | Вход: 5 лв.
Фондация за изследвания в областта на науката & изкуството Rе: представя:
Трите музики по Боеций и хармоничният модел на обществото

22 март | четвъртък | лекция на проф. Нева Кръстева | 18:30 | Пеша Николова | бг | Вход: 5 лв.

Лекцията се основава на античното понятие за музиката като порядък и число, но и като етическо понятие и модел на обществото, така че дори нововъведения като добавянето на допълнителни струни на китарата крият опасност от неблагородни и сложни явления в установения ред. Боеций в De institutione musica говори за трите музики: musica mundana, humana и instrumentalis, които резонират в термините на философията до наши дни в трудовете на Лайбниц, Шопенхауер, Вагнер, Ницше, Скрябин, Щайнер, Хиндемит... Всички музикални термини, като modus, tonos, tropus, armonia modulatio, corda, nervus, vox, sonus и т.н., са наследство от орфическата и питагорейската традиция. Те наследяват убеждението в Законите на Платон за необходимоста от „хоровете на различните възрасти" като разумната основа на хармоничното общество.

Повече за лектора

Професор Нева Кръстева е органист, музиколог и композитор, професор по контрапункт, фуга и орган в НМА „Панчо Владигеров", София. Завършва Московската държавна консерватория с музикознание при проф. Ю. Холопов и орган при проф. Л. Ройзман. Специализира орган в Прага и Цюрих при проф. И. Рейнбергер. От 1973 г. е преподавател в НМА „П. Владигеров". Организира първия клас по орган в България през 1978 г. в Националната музикална академия и в НБУ. Професор е по контрапункт и фуга от 1994 г. През 1978 г. посещава майсторски клас по композиция в Полша при Лютославски, където представя своите „Хетерофонни миниатюри за орган" (1974 г.). Член е на Баховото общество в Лайпциг. От 1974 г. има активна концертна дейност като органист в България, Европа и някои азиатски страни и САЩ. Два пъти е изпълнявала интеграл на Баховите органни произведения в София. Има записи за БНР и БНТ и CD Musica slavica със славянска музика за орган. Нева Кръстева е автор на вокално-инструментални произведения с орган; творби за орган; камерна вокално-инструментална музика; хорова музика и др. Пише музикално-теоретични изследвания и студии, по-голямата част от които са събрани в „Музикално-теоретични изследвания" в три тома.

Повече за Фондация за изследвания в областта на науката & изкуството Rе:


Лекцията е организирана от Фондация Re:, която разработва уникална мултидисциплинарна платформа в качеството на скалируема инфраструктура за изследване, приложение и интегриране на знания. Целта е да се създадат условия за взаимодействие и обмен между различни видове интелигентност, за да се открие допълнително ниво на разбиране и осъзнато изживяване за това какво е да си Човек в съвременен контекст - на мултидисциплинарно ниво с акцент върху емоцията. Re: партнира с висши учебни заведения, научноизследователски центрове, иновационни центрове, НПО, МСП и други. Повече за фондацията: http://www.refoundation.net/

Изданието е част от серия публични лекции и дискусии Re:, организирани пo проект „заЕДНО", посветени на връзката между наука, изкуство и технологии. Лекциите са представени от изявени български и световноутвърдени професионалисти.

+++++++++++

От 2018 със символичния билет за всяко безплатно събитие получавате и безплатна чаша вино, ако изберете да вечеряте в Red Point Bistro. Ако събитието е с вход, получавате 10% отстъпка от поръчките си в заведението. Пазете билетите си!

+++++++++++

Онлайн продажбата приключва 3 дни преди събитието. Билети се продават до часа на събитието всеки работен ден между 9:00 и 21:00 ч. на касата на Червената къща, ул. „Л. Каравелов" 15, София 1142.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
Отвореният университет представя:
Проектиране на човека: CRISPR-CAS9 и самомоделирането на гените
дебат | 10 януари | сряда | 18:30
Пеша Николова | бг | Вход свободен
Отворен университет | Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката
Проектиране на човека:CRISPR-CAS9 и самомоделирането на гените
дебат | 10 януари | сряда | 18:30
Пеша Николова | бг | Вход свободен

Снимка: Mark Warner | CC-BY 2.0

Дебатът ще се състои между двама биолози и двама представители на изкуството и философията, всичките членове на symbiomatter: лаборатория за експериментални изкуства.Темата ще бъде CRISPR – най-новият и революционен метод за модифициране на гени, който набира все по-широка популярност поради своята относителна простота, прецизност и достъпност. Поводът за дебата е първият опит за модифициране на човешки геном, който не се случи в болница или университетска лаборатория, а на публична конференция в Сан Франциско през октомври 2017, по време на която Джосая Зайнър, бивш биохимик от НАСА и понастоящем адвокат за отворена наука, си инжектира модифицирана ДНК. Дебатът ще дискутира техническите аспекти на този експеримент – какво означава да се модифицират гени с помощта на CRISPR, какви рискове крие това, и доколко CRISPR е технология, готова за прилагане към хора. Дебатът също така ще постави по-широки философски и етически въпроси, свързани с потенциалното проектиране на човешката природа. Трябва ли науката и най-новите технологии да са достъпни до всеки, или е по-добре те да бъдат централно регулирани? Какво означава да си човек в ерата на CRISPR? На кого принадлежи тялото и животът ни? Имаме ли право да проектираме сами себе си и съществуват ли граници, отвъд които не би трябвало да преминаваме? Бихме ли могли чрез модифициране на себе си да се подготвим за евентуални драстични промени, предизвикани в нашата екологична среда от ерата на антропоцена?

Участници:
доц. Георги Милошев, доц. Милена Георгиева, Рене Беекман и Невена Иванова. Вижте повече за тях по-долу.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

+++++++++++

От 2018 със символичния билет за всяко безплатно събитие получавате и безплатна чаша вино, ако изберете да вечеряте в Red Point Bistro. Ако събитието е с вход, получавате 10% отстъпка от поръчките си в заведението. Пазете билетите си!

+++++++++++

Повече за серията от събития „Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката"
Серията от три лекции и един дебат е организирана от лабораторията за експериментални изкуства symbiomatter като част от „Отворения университет" на Червената къща и изследва промените в съвременната култура и общество, настъпващи под натиска на бързото развитие и интегриране на технологиите и науките. Събитията са разделени на четири основни теми: 1) Проектиране на земята: антропоценът; 2) Проектиране на съзнанието: изкуственият интелект, 3) Проектиране на живота: синтетичната биология и отвореният биокод и 4) Проектиране на човека: CRISPR-CAS9 и само-моделирането на гените.

Повече за Отворения университет
Започналият през 2016 „Отворен университет" на Червената къща е серия от открити лекции, насочени към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и които смятат споделянето на знание за вълнуващо изживяване. „Отвореният университет" е част от проект „Проверка на реалността", изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България". Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България" или нейните партньори.

Повече за symbiomatter
Лабораторията за експериментални изкуства symbiomatter предлага платформа за диалог, обмен и сътрудничество между художници, музиканти, архитекти, дизайнери, учени, инженери и политици, които биха искали да експериментират с най-новите био-, нано- и дигитални технологии и творчески да се ангажират с технонауките и тяхното въздействие върху културата и обществото.

Учредителният президент на symbiomatter Невена Иванова има докторат по философия на технологиите от Токийския университет в Япония. Тя е преподавала техноетични изкуства, критическа теория и дигитална естетика в университети в Хонг Конг и Шанхай (Китай). Също така е курирала международни изложби за медийно изкуство в Хонг Конг и Ню Йорк. Понастоящем Невена е асистент в Института за изследване на обществата и знанието към БАН, където се фокусира върху философията на отворения биокод, колективното въображение и биоизкуството.

Съоснователите и членове на борда на symbiomatter доц. Георги Милошев и доц. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология към БАН са утвърдени български учени, участници в множество национални и международни проекти с научна, социална и популяризаторска насоченост. Те имат неоспорим принос в сферата на молекулярната биология, генетиката, епигенетиката и медицината.

Съоснователят и член на борда на symbiomatter Рене Беекман е международно признат художник, дизайнер и педагог, който работи с интерактивни медии и дигитални технологии. Рене Беекман е съосновател на програмата за дигитално изкуство в Националната художествена академия, София. Той е също така съосновател на Реактив (reaktiv.bg) и съорганизатор на Dorkbot Sofia (dorkbot.org/dorkbotsofia), Игнайт София (igniteshow.com/sofia) и xfilm festival (xfilmfestival.net). Куратор е на първите две издания на Da Fest (www.da-fest.bg).
Отвореният университет представя:
Проектиране на живота: синтетичната биология и отвореният биокод
лекция | 6 януари | събота | 18:30
Червена зала | бг | Вход свободен
Отворен университет | Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката
Проектиране на живота: синтетичната биология и отвореният биокод
лекция | 6 януари | събота | 18:30
Червена зала | бг | Вход свободен

Снимка: Z33 Art Centre-CC BY-NC-ND 2.0

Третата лекция от серията „Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката" представя друга революционна технология, която се очаква тепърва да прояви своя трансформиращ потенциал – синтетичната биология. Напредъкът на генното инженерство, биотехнологиите и нанотехнологиите и тяхната интеграция с дигиталните технологии до неотдавна изглеждаше като научна фантастика, но от началото на 21 век вече започва да придобива съвсем реални измерения. Сливането между информационни, материални и биологични технонауки води до изместване на фокуса на биологията, която от описателна наука се превърща в конструктивна (инженерна) наука. В резултат на това се създават методи на проектиране, конструиране и синтезиране на живата материя, напълно непознати до този момент. Технологията ни обещава да превърне живите биологични системи в програмируем материал и работна сила, която би могла да произвежда енергия, храна и строителни материали за наше ползване, но тук идва ролята на отговорността, етическите въпроси и творческото мислене. В тази лекция ще обсъдим възможни сценарии за бъдещето, към които ни насочва синтетичната биология, както и критични въпроси, поставени от изкуството и общественото съзнание.

Лектор: Невена Иванова, доктор по философия на технологиите, Токийски университет.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

+++++++++++

От 2018 със символичния билет за всяко безплатно събитие получавате и безплатна чаша вино, ако изберете да вечеряте в Red Point Bistro. Ако събитието е с вход, получавате 10% отстъпка от поръчките си в заведението. Пазете билетите си!

+++++++++++

Повече за серията от събития „Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката"
Серията от три лекции и един дебат е организирана от лабораторията за експериментални изкуства symbiomatter като част от „Отворения университет" на Червената къща и изследва промените в съвременната култура и общество, настъпващи под натиска на бързото развитие и интегриране на технологиите и науките. Събитията са разделени на четири основни теми: 1) Проектиране на земята: антропоценът; 2) Проектиране на съзнанието: изкуственият интелект, 3) Проектиране на живота: синтетичната биология и отвореният биокод и 4) Проектиране на човека: CRISPR-CAS9 и само-моделирането на гените.

Повече за Отворения университет
Започналият през 2016 „Отворен университет" на Червената къща е серия от открити лекции, насочени към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и които смятат споделянето на знание за вълнуващо изживяване. „Отвореният университет" е част от проект „Проверка на реалността", изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България". Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България" или нейните партньори.

Повече за symbiomatter
Лабораторията за експериментални изкуства symbiomatter предлага платформа за диалог, обмен и сътрудничество между художници, музиканти, архитекти, дизайнери, учени, инженери и политици, които биха искали да експериментират с най-новите био-, нано- и дигитални технологии и творчески да се ангажират с технонауките и тяхното въздействие върху културата и обществото.

Учредителният президент на symbiomatter Невена Иванова има докторат по философия на технологиите от Токийския университет в Япония. Тя е преподавала техноетични изкуства, критическа теория и дигитална естетика в университети в Хонг Конг и Шанхай (Китай). Също така е курирала международни изложби за медийно изкуство в Хонг Конг и Ню Йорк. Понастоящем Невена е асистент в Института за изследване на обществата и знанието към БАН, където се фокусира върху философията на отворения биокод, колективното въображение и биоизкуството.

Съоснователите и членове на борда на symbiomatter доц. Георги Милошев и доц. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология към БАН са утвърдени български учени, участници в множество национални и международни проекти с научна, социална и популяризаторска насоченост. Те имат неоспорим принос в сферата на молекулярната биология, генетиката, епигенетиката и медицината.

Съоснователят и член на борда на symbiomatter Рене Беекман е международно признат художник, дизайнер и педагог, който работи с интерактивни медии и дигитални технологии. Рене Беекман е съосновател на програмата за дигитално изкуство в Националната художествена академия, София. Той е също така съосновател на Реактив (reaktiv.bg) и съорганизатор на Dorkbot Sofia (dorkbot.org/dorkbotsofia), Игнайт София (igniteshow.com/sofia) и xfilm festival (xfilmfestival.net). Куратор е на първите две издания на Da Fest (www.da-fest.bg).
Отвореният университет представя:
Проектиране на съзнанието: изкуственият интелект
лекция | 5 януари | петък | 18:30
Червена зала | бг | Вход свободен
Отворен университет | Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката
Проектиране на съзнанието: изкуственият интелект
лекция | 5 януари | петък | 18:30
Червена зала | бг | Вход свободен

Втората лекция от серията „Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката" се фокусира върху темата за изкуствения интелект. Всички осъзнаваме, че голяма част от промените, наблюдавани през последните десетилетия, се дължат на развитието на информационните технологии. Компютрите предизвикаха драматични трансформации в културата, обществото и знанието, сравними само с революциите, предизвикани от изобретяването на езика, писмеността и печатарската преса. Дигиталните медии пренаписват живота ни изцяло, прониквайки във всички сфери на ежедневието ни. Напоследък, обаче, все по-настоятелно се заговори не просто за самодвижещи се автомобили и самообучаващи се софтуери-диагностици, а за явление, което Ник Бостром нарече свръхинтелект (Superintelligence). Учени, философи, етици и техновизионери обсъждат рисковете, обещанията, пътищата и стратегиите за проектирането не просто на изкуствен интелект, а на интелект, надминаващ човешкия във всичките му измерения. В тази лекция ще се опитаме да отговорим не толкова на въпроса доколко и кога е възможно това да се случи, а на философските въпроси, възникващи от подобен сценарии. Какво означава интелектът? По какво се различава интелектът от съзнанието? Възможно ли е да се пренесе съзнанието на компютър и запазва ли се идентичността на Аза при подобно пренасяне? Ние ли изобретяваме технологиите с цел да ни служат, или те ни използват като средство за собствената си еволюция? И не на последно място: по какъв начин бихме могли да проектираме изкуствения интелект, така че в бъдеще той да не се окаже разрушителен за своите създатели?

Лектор: Невена Иванова, доктор по философия на технологиите, Токийски университет.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

+++++++++++

От 2018 със символичния билет за всяко безплатно събитие получавате и безплатна чаша вино, ако изберете да вечеряте в Red Point Bistro. Ако събитието е с вход, получавате 10% отстъпка от поръчките си в заведението. Пазете билетите си!

+++++++++++

Повече за серията от събития „Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката"
Серията от три лекции и един дебат е организирана от лабораторията за експериментални изкуства symbiomatter като част от „Отворения университет" на Червената къща и изследва промените в съвременната култура и общество, настъпващи под натиска на бързото развитие и интегриране на технологиите и науките. Събитията са разделени на четири основни теми: 1) Проектиране на земята: антропоценът; 2) Проектиране на съзнанието: изкуственият интелект, 3) Проектиране на живота: синтетичната биология и отвореният биокод и 4) Проектиране на човека: CRISPR-CAS9 и само-моделирането на гените.

Повече за Отворения университет
Започналият през 2016 „Отворен университет" на Червената къща е серия от открити лекции, насочени към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и които смятат споделянето на знание за вълнуващо изживяване. „Отвореният университет" е част от проект „Проверка на реалността", изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България". Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България" или нейните партньори.

Повече за symbiomatter
Лабораторията за експериментални изкуства symbiomatter предлага платформа за диалог, обмен и сътрудничество между художници, музиканти, архитекти, дизайнери, учени, инженери и политици, които биха искали да експериментират с най-новите био-, нано- и дигитални технологии и творчески да се ангажират с технонауките и тяхното въздействие върху културата и обществото.

Учредителният президент на symbiomatter Невена Иванова има докторат по философия на технологиите от Токийския университет в Япония. Тя е преподавала техноетични изкуства, критическа теория и дигитална естетика в университети в Хонг Конг и Шанхай (Китай). Също така е курирала международни изложби за медийно изкуство в Хонг Конг и Ню Йорк. Понастоящем Невена е асистент в Института за изследване на обществата и знанието към БАН, където се фокусира върху философията на отворения биокод, колективното въображение и биоизкуството.

Съоснователите и членове на борда на symbiomatter доц. Георги Милошев и доц. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология към БАН са утвърдени български учени, участници в множество национални и международни проекти с научна, социална и популяризаторска насоченост. Те имат неоспорим принос в сферата на молекулярната биология, генетиката, епигенетиката и медицината.

Съоснователят и член на борда на symbiomatter Рене Беекман е международно признат художник, дизайнер и педагог, който работи с интерактивни медии и дигитални технологии. Рене Беекман е съосновател на програмата за дигитално изкуство в Националната художествена академия, София. Той е също така съосновател на Реактив (reaktiv.bg) и съорганизатор на Dorkbot Sofia (dorkbot.org/dorkbotsofia), Игнайт София (igniteshow.com/sofia) и xfilm festival (xfilmfestival.net). Куратор е на първите две издания на Da Fest (www.da-fest.bg).
Отвореният университет представя:
Проектиране на земята: антропоценът
лекция | 4 януари | четвъртък | 18:30
Червена зала | бг | Вход свободен
Отворен университет | Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката
Проектиране на земята: антропоценът
лекция | 4 януари | четвъртък | 18:30
Червена зала | бг | Вход свободен

Снимка: Great Barrier Reef | noaml | CC BY-NC 2.0

„Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката" е серия от три последователни лекции и един дебат, които ще изследват промените в съвременната култура и общество, настъпващи под натиска на бързото развитие и интегриране на технологиите и науките. Технонауката променя изцяло познатите ни сфери на живот и екология и води до т. нар. епоха на антропоцена. Терминът „антропоцен" разпознава човека като основната причина за трансформацията на планетата, наблюдавана през последните 50 години. Антропоценът е също епоха, в която човечеството за първи път започва да придобива съзнание за себе си като цяло. Ние не просто предизвикваме глобалното затопляне или шестото масово изчезване на видовете, ние осъзнаваме това. Унищожавайки екосистемата на планетата, ние сме принудени да осъзнаваем колко директно и дълбоко сме свързани с нея. Друго понятие, което за първи път започва да се мисли в неговата цялост е самата Земя и нейната биосфера, като един жив взаимосвързан организъм, при който най-незначителното действие рефлектира върху цялото.

Лекциите и дебатът са разделени на четири основни теми: 1) Проектиране на земята: антропоценът; 2) Проектиране на съзнанието: изкуственият интелект; 3) Проектиране на живота: синтетичната биология и отвореният биокод; и 4) Проектиране на човека: CRISPR-CAS9 и самомоделирането на гените.

Лекцията „Проектиране на земята: антропоценът" ще постави въпроса какво означава да живеем в епохата на антропоцена. Как можем да мислим планетата като цяло, както и отношенията между различните мащаби (геологически, социални, физически, молекулярни, информационни и др.)? Как можем да мислим бъдещето, когато изглежда, че не ни е останало такова? Едно нещо изглежда сигурно: каквото и да ни очаква в бъдещето, то ще е значително по-различно от настоящето. Това променя напълно концепцията ни за бъдеще. Ако досега настоящето се възприемаше като натрупване на минали събития и за нещо доста стабилно по същността си, днес то е лаборатория, в която проектираме бъдещето си. За нашата епоха бъдещето е отворено, то не е просто неизвестното, а е нещо, което ние създаваме с пълно съзнание за последствията. Затова е много важно какви проекции на бъдещето сме в състояние да си въобразим в тази несигурна и нестабилна епоха на антропоцена.

Лектор: Невена Иванова, доктор по философия на технологиите, Токийски университет.

Лекциите от поредицата са организирани от symbiomatter: лаборатория за експериментални изкуствa като част от „Отворения университет" на Червената къща.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

+++++++++++

От 2018 със символичния билет за всяко безплатно събитие получавате и безплатна чаша вино, ако изберете да вечеряте в Red Point Bistro. Ако събитието е с вход, получавате 10% отстъпка от поръчките си в заведението. Пазете билетите си!

+++++++++++

Повече за Отворения университет
Започналият през 2016 „Отворен университет" на Червената къща е серия от открити лекции, насочени към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и които смятат споделянето на знание за вълнуващо изживяване. „Отвореният университет" е част от проект „Проверка на реалността", изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България". Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България" или нейните партньори.

Повече за symbiomatter

Лабораторията за експериментални изкуства symbiomatter предлага платформа за диалог, обмен и сътрудничество между художници, музиканти, архитекти, дизайнери, учени, инженери и политици, които биха искали да експериментират с най-новите био-, нано- и дигитални технологии и творчески да се ангажират с технонауките и тяхното въздействие върху културата и обществото.

Учредителният президент на symbiomatter Невена Иванова има докторат по философия на технологиите от Токийския университет в Япония. Тя е преподавала техноетични изкуства, критическа теория и дигитална естетика в университети в Хонг Конг и Шанхай (Китай). Също така е курирала международни изложби за медийно изкуство в Хонг Конг и Ню Йорк. Понастоящем Невена е асистент в Института за изследване на обществата и знанието към БАН, където се фокусира върху философията на отворения биокод, колективното въображение и биоизкуството.

Съоснователите и членове на борда на symbiomatter доц. Георги Милошев и доц. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология към БАН са утвърдени български учени, участници в множество национални и международни проекти с научна, социална и популяризаторска насоченост. Те имат неоспорим принос в сферата на молекулярната биология, генетиката, епигенетиката и медицината.

Съоснователят и член на борда на symbiomatter Рене Беекман е международно признат художник, дизайнер и педагог, който работи с интерактивни медии и дигитални технологии. Рене Беекман е съосновател на програмата за дигитално изкуство в Националната художествена академия, София. Той е също така съосновател на Реактив (reaktiv.bg) и съорганизатор на Dorkbot Sofia (dorkbot.org/dorkbotsofia), Игнайт София (igniteshow.com/sofia) и xfilm festival (xfilmfestival.net). Куратор е на първите две издания на Da Fest (www.da-fest.bg).
OТВОРЕНИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ПРЕДСТАВЯ:

От журналистика към литература
ЛЕКЦИЯ
13 ноември | 19:00 | Пеша Николова | БГ | Вход свободен


Каква е връзката между журналистиката и художествената литература? Влияе ли работата като журналист на стила на писателите и как? Ще анализираме примери с утвърдени автори и техните произведения, сред които е и Ърнест Хемингуей, по чийто думи „работата като журналист не вреди на младия писател, дори може да му е от полза, стига да я напусне навреме“. Лектор: Бистра Величкова.
Повече | Резервации
За лектора: Бистра Величкова е докторант по „Медиен разказ" в СУ „Св. Климент Охридски". В научно изследване разглежда връзката между журналистиката, мемоара и художествената литература след деведесетте години в България. Има магистърска степен по европейски науки от Университета в Туенте (Холандия) и Вестфалския-Вилхелмс Университет в Мюнстер (Германия). Бакалавърската ѝ степен по журналистика е от СУ „Св. Климент Охридски". Носител е на награди от редица литературни конкурси за поезия и проза. Дебютният ѝ сборник разкази „Малка, мръсна и тъжна" (Рива, 2014) печели първа награда на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет", Хасково (2015). Включена е в каталога със съвременни български писатели, издаден от Националния център за книгата към НДК и представен на Панаира на книгата във Франкфурт през 2015 г. Участник е в Созополските семинари по творческо писане и програмата СтолицаЛитература на Фондация „Елизабет Костова" през 2012 г.

Молим да потвърдете присъствие до 12 ноември на ел. поща: [email protected]

За Отворения университет:
Отвореният университет на Червената къща е поредица от открити лекции, насочена към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и за които споделянето на знание е вълнуващо изживяване. Той е част от проект „Проверка на реалността“, изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България“. Третата тема на университета е съвременна литература, а събитията са организирани в сътрудничество с фондация „Елизабет Костова“. Ще можете да чуете лекциите „Социалната функция на литературата“ на Теодора Димова, „От журналистика към литература“ на Бистра Величкова и „Българският роман в годините на прехода“ на Александър Кьосев.

Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.
OТВОРЕНИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ПРЕДСТАВЯ:

Българският роман в годините на прехода
ЛЕКЦИЯ
6 ноември | 19:00 | Пеша Николова | БГ | Вход свободен


Проф. Александър Кьосев ще говори за българския роман в годините на прехода и промените в последните 15–20 години, които накратко могат да бъдат описани като „глобализиране на българската литература“. Kакво е отношението на новите романи към културната памет на българския език и литература?
Повече | Резервации
Една от темите на лекцията ще бъде самото проблемно понятие „българска литература“, поради напрежението между литературна продукция в страната, емигрантската литература, писана на български, и литературата от автори от български произход, писани на чужд език. Ще бъде разгледан пазарният натиск за писане в глобални, бестелърни жанрове и влиянието на трилъра, фентъзи жанра, ноара, новия тип исторически ерудитски роман и пр. Как и доколко тези жанрове могат да бъдат призми за осмисляне на социалните и културни процеси в България и Източна Европа? Разработва ли българският роман самостоятелни призми – нестандартни жанрови, сюжетни и стилови модели, с които се опитва да извлече смисъл от онова, което се случва в епохата на българския преход? Kакво е отношението на новите романи към културната памет на българския език и българската литература и двете стратегии за писане – писането за превод и писането за непреводимост?

За лектора:
проф. Александър Кьосев е преподавател по история на модерната култура и директор на Културния център на Софийския университет (СУ), както и ръководител на магистърска програма „Изкуства и съвременност“ в СУ. Автор е на книгите „Пролетен вятър“ на Никола Фурнаджиев в художествения контекст на своето време“ (1989), „Лелята от Гьотинген“ (2005), „Индигото на Гьоте“, 2009, „Караниците около четенето“, 2013, редактор и съставител е на над 10 книги, автор е на повече от 80 студии и статии в областта на читателските изследвания, културната теория и история на пространството, българските и балканските идентичности, културната история на прехода, българската литература и литературната история, публикувани в български и чуждестранни периодични академични издания.

За Отворения университет: Отвореният университет на Червената къща е поредица от открити лекции, насочена към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и за които споделянето на знание е вълнуващо изживяване. Той е част от проект „Проверка на реалността“, изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България“. Третата тема на университета е съвременна литература, а събитията са организирани в сътрудничество с фондация „Елизабет Костова“. Ще можете да чуете лекциите „Социалната функция на литературата“ на Теодора Димова, „От журналистика към литература“ на Бистра Величкова и „Българският роман в годините на прехода“ на Александър Кьосев. Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
OТВОРЕНИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ПРЕДСТАВЯ:

Социалната функция на литературата
ЛЕКЦИЯ
30 oкт.| 19:00 | Пеша Николова | БГ | Вход свободен


Успя ли романът „Майките“ на Теодора Димова да промени с нещо отношенията между родители и деца и нормативните и законови отношения при разведени родители? Лектор: Теодора Димова. Лекцията е организирана в сътрудничество с фондация „Елизабет Костова“.
Повече | Резервации
За лектора: Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, сред които са „Без кожа“, „Змийско мляко“, „Кучката“, „Любовници“, „Невинните“ и др., играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години бяха публикувани романите й „Емине“, „Майките“, „Адриана“ и „Марма, Мариам“. През 2006 г. „Майките“ спечели Наградата за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. „Адриана“ е преведена във Франция и в Чехия. През 2010 г. „Марма, Мариам“ спечели Националната награда „Хр. Г. Данов“ за българска художествена литература. Нейният роман „Влакът за Емаус“ (2013) спечели наградата за проза на портал „Култура“ за 2014 г. Най-новата й книга – повестта „Първият рожден ден“ излезе в издателство „Сиела“ в края на 2016 г.

За Отворения университет: Отвореният университет на Червената къща е поредица от открити лекции, насочена към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и за които споделянето на знание е вълнуващо изживяване. Той е част от проект „Проверка на реалността“, изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България“. Третата тема на университета е съвременна литература, а събитията са организирани в сътрудничество с фондация „Елизабет Костова“. Ще можете да чуете лекциите „Социалната функция на литературата“ на Теодора Димова, „От журналистика към литература“ на Бистра Величкова и „Българският роман в годините на прехода“ на Александър Кьосев. Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
ОТВОРЕН УНИВЕРСИТЕТ ПРЕДСТАВЯ: ОБРАЗОВАНИЕТО – ОТ АБВ ДО 2.0

Пълноценното общуване семейство–училище. Родителският ъгъл
ЛЕКЦИЯ
26. септ. | 18:30 | зала „Пеша Николова“ | БГ
| Вход свободен

Как могат родителите да помогнат за изграждането на позитивна училищна среда? Как да подобрим комуникацията семейство–училище и какво зависи от родителите в този процес?

Повече | Резервации
Ще дискутираме тези и други въпроси и представим работещи подходи за родителска подкрепа на децата в училище и за предотвратяване на конфликти, както и инструменти за реализиране на родителски инициативи.

Лектори: Цвета Брестничка и Яна Алексиева, Асоциация „Родители“

РЕЗЕРВИРАЙ МЯСТО →

За Отворения университет:
Отвореният университет на Червената къща е поредица от открити лекции, насочена към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и за които споделянето на знание е вълнуващо изживяване. Той е част от проект „Проверка на реалността“, изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България“. Есенната тема на университета – „Образованието – от АБВ до 2.0“ – предлага лекции за родители, учители и всички, които искат децата да плуват уверено и безопасно в океана на информационно-медийния ни свят, ученето да не е травматично, а завладяващо преживяване и родителите да са включени в целия процес. Примери и решения на тези въпроси ще дадат експерти от Асоциация „Родители“, „Заедно в час“, Институт за прогресивно образование и Центъра за безопасен интернет – България. Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.
ОТВОРЕН УНИВЕРСИТЕТ ПРЕДСТАВЯ: ОБРАЗОВАНИЕТО – ОТ АБВ ДО 2.0

Чудовището под леглото: математиката
ЛЕКЦИЯ
21. септ. | 18:30 | зала „Пеша Николова“ | БГ
| Вход свободен

Защо математиката е болезнена тема за мнозина от нас и как можем да събудим любовта към нея във всяко дете и да прекъснем цикъла на страха? Открийте как системата JUMP Math доказва, че във всеки един от нас има математик, готов да приема предизвикателства и смело да се бори с поставените задачи.
Повече | Резервации
Лектори: Олга Нинова-Траянова и Младен Вълков, Институт за прогресивно образование.

РЕЗЕРВИРАЙ МЯСТО →

За Отворения университет:
Отвореният университет на Червената къща е поредица от открити лекции, насочена към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и за които споделянето на знание е вълнуващо изживяване. Той е част от проект „Проверка на реалността“, изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България“. Есенната тема на университета – „Образованието – от АБВ до 2.0“ – предлага лекции за родители, учители и всички, които искат децата да плуват уверено и безопасно в океана на информационно-медийния ни свят, ученето да не е травматично, а завладяващо преживяване и родителите да са включени в целия процес. Примери и решения на тези въпроси ще дадат експерти от Асоциация „Родители“, „Заедно в час“, Институт за прогресивно образование и Центъра за безопасен интернет – България. Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.
ОТВОРЕН УНИВЕРСИТЕТ ПРЕДСТАВЯ: ОБРАЗОВАНИЕТО – ОТ АБВ ДО 2.0

Дизайн мислене в образованието
ЛЕКЦИЯ
18. септ. | 18:30 | зала „Пеша Николова“ | БГ
| Вход свободен

Институтът за прогресивно образование и Red Paper Plane изследват начините за постигане на ключововажните за 21 век умения чрез дизайн мислене и проектнобазирано обучение и чрез провокативния въпрос: „Каква е целта на образованието в момента?“. Изследването предлага подход за намиране на работещи, бързи и адаптивни начини да стимулираме една нова посока на сегашното образование.
Повече | Резервации
Лектори: Цветелина Камова, Red Paper Plane, Йоана Маринова, Институт за прогресивно образование.

РЕЗЕРВИРАЙ МЯСТО →

За Отворения университет:
Отвореният университет на Червената къща е поредица от открити лекции, насочена към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и за които споделянето на знание е вълнуващо изживяване. Той е част от проект „Проверка на реалността“, изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България“. Есенната тема на университета – „Образованието – от АБВ до 2.0“ – предлага лекции за родители, учители и всички, които искат децата да плуват уверено и безопасно в океана на информационно-медийния ни свят, ученето да не е травматично, а завладяващо преживяване и родителите да са включени в целия процес. Примери и решения на тези въпроси ще дадат експерти от Асоциация „Родители“, „Заедно в час“, Институт за прогресивно образование и Центъра за безопасен интернет – България. Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.
ОТВОРЕН УНИВЕРСИТЕТ ПРЕДСТАВЯ: ОБРАЗОВАНИЕТО – ОТ АБВ ДО 2.0

Медийна грамотност в училище – възможното решение!
ЛЕКЦИЯ, ПРЕЗЕНТАЦИЯ
14 септ. | 18:30 | Червена зала | БГ
| Вход свободен

Националният център за безопасен интернет ще представи методика за развиване на базова дигитално-медийна грамотност у деца.
Повече | Резервации
Съвременните дигитални деца са постоянно свързани с интернет още от 5–6 годишна възраст, но за да могат да ползват новите технологии за своето развитие е критично важно да имат базова дигитално-медийна грамотност. Възможно ли е това? Националният център за безопасен интернет ще представи методика за развиване на тези ранни умения у деца, разработена от центъра и от Факултета за начална и предучилищна педагогика на Софийски университет.

Лектор: Петър Кънчев, Национален център за безопасен интернет.

РЕЗЕРВИРАЙ МЯСТО →

За Отворения университет:
Отвореният университет на Червената къща е поредица от открити лекции, насочена към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и за които споделянето на знание е вълнуващо изживяване. Той е част от проект „Проверка на реалността“, изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България“. Есенната тема на университета – „Образованието – от АБВ до 2.0“ – предлага лекции за родители, учители и всички, които искат децата да плуват уверено и безопасно в океана на информационно-медийния ни свят, ученето да не е травматично, а завладяващо преживяване и родителите да са включени в целия процес. Примери и решения на тези въпроси ще дадат експерти от Асоциация „Родители“, „Заедно в час“, Институт за прогресивно образование и Центъра за безопасен интернет – България. Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.
КОАЛИЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА ПРЕДСТАВЯ:

Медийно неграмотни в дигиталния век – рисковете пред децата ни

ЛЕКЦИЯ, ПРЕЗЕНТАЦИЯ
11 септ. | 18:30 | Червена зала | БГ | Вход свободен


Преди началото на учебната година 10 български организации, работещи в областта на образованието, медиите и гражданското общество, ще обявявят създаването на Коалиция за развитие на медийната грамотност на българските деца, нейните цели и най-тревожните проблеми, свързани с медийната грамотност.
Повече | Резервaции
Национално представително изследване на Националния център за безопасен интернет от края на 2016 г. показа, че над половината от българските деца не могат да отличат вярна от грешна и фалшива информация. За съжаление, същото признават и 40% от техните родители.

Целта на коалицията е да подтикне образователната система спешно да вземе мерки за развиване на медийната грамотност и критичното мислене на децата още от начален курс, за да бъде гарантирана сигурността им в дигитално-медийния свят.

В коалцията участват: Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“, Институт за прогресивно образование, Асоциация на европейските журналисти в България, Заедно в час, Национална мрежа за децата, Национален център за безопасен интернет, в лицето на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“, Образование България 2030, Фондация „Гласът на децата“.

Представянето на коалицията ще продължи с презентация на Георги Апостолов от Национален център за безопасен интернет на тема: „Медийно неграмотни в дигиталния свят – рисковете пред нашите деца“.

Презентацията ще представи резултатите от цитираното по-горе национално представително изследване сред деца на възраст 9–17 и техните родители, проведено в края на 2016 г. от центъра, което показа, че след години активна употреба на интернет повече от половината от тях не могат да различават вярна от невярна информация.

Събитието е част от поредицата от отрити лекции „Отворен университет“ на Червената къща, чийто тематичен акцент през септември е образованието, медийната грамотност и безопасността в интернет.

За лектора: Георги Апостолов (Фондация „Приложни изследвания и комуникации“) е координатор на Центъра за безопасен Интернет от създаването му през 2005 година. По професия Георги Апостолов е журналист с над 15-годишна практика като редактор и главен редактор в редица български и чуждоезични медии. Като координатор на Центъра за безопасен интернет той ръководи борбата срещу незаконното и вредното за деца съдържание и поведение онлайн, както и организирането на кампании и обучения за насърчаването на дигиталната и медийната грамотност сред децата, младите хора, родителите и професионалистите, които работят с деца и семейства за превенция и намеса при онлайн злоупотреби с деца.

За Отворения университет: Отвореният университет на Червената къща е поредица от открити лекции, насочена към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и за които споделянето на знание е вълнуващо изживяване. Той е част от проект „Проверка на реалността“, изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България“. Есенната тема на университета – „Образованието – от АБВ до 2.0“ – предлага лекции за родители, учители и всички, които искат децата да плуват уверено и безопасно в океана на информационно-медийния ни свят, ученето да не е травматично, а завладяващо преживяване и родителите да са включени в целия процес. Примери и решения на тези въпроси ще дадат експерти от Асоциация „Родители“, „Заедно в час“, Институт за прогресивно образование и Центъра за безопасен интернет – България. Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Снимка: Nick Olejniczak | CC BY-NC 2.0

РЕЗЕРВИРАЙ МЯСТО →
Център за култура и дебат „Червената къща“ и Магистърска програма „Културна антропология“ на Софийски университет представят:
Отворен университет, летен семестър „Нови култури“
От читалището до чалготеката – къде живее популярната култура?
21. юни | 18:30 | зала Пеша Николова
ЛЕКЦИЯ

През XIX и XX век народното творчество постепенно е изместено от масово производство на културни продукти. Променят се и носителите на популярната култура – идеализираният селски „народ“ е изместен от „презряните маси“ от работници в градовете, а всички те заедно – от „пасивните консуматори“ на масова култура.
Център за култура и дебат „Червената къща“ и Магистърска програма „Културна антропология“ на Софийски университет представят:
Отворен университет, летен семестър „Нови култури“
Възходът на аматьора
13. юни | 18:30 | зала Пеша Николова
ЛЕКЦИЯ

Дигиталният обрат от последните три десетилетия направи възможно всеки да бъде писател, режисьор, журналист, изследовател. От една страна този процес подкопа сериозността на много занимания, които преди предполагаха институционално образование – взривът на фалшивите новини дава представа за опасностите на тенденцията. Но дали новият бунт на масите (Ортега-и-Гасет) не предлага нов шанс за овластяване на гражданите? Лектор: проф. Ивайло Дичев, Софийски университет.
На български език.
Вход свободен
Център за култура и дебат „Червената къща“ и Магистърска програма „Културна антропология“ на Софийски университет представят:
Отворен университет, летен семестър „Нови култури“
Храната, която събира, храната, която разделя
6. юни | 18:30 | зала Пеша Николова
ЛЕКЦИЯ

Ще разгледаме експлозията от научни, художествени, социални и развлекателни формати, свързани с храната и храненето. Ще предложим интерпретация на храненето като нов общ език и надникнем в големите социални и културни сближения и разделения, които то скрива и разкрива.