Следащо ниво сцена
Пет пърформанса, които правят публиката част от творбата
за фестивала
„Следващо ниво сцена“ представя пет спектакъла, които използват проактивни или високотехнологични решения за включване на публиката в създаването им. Ще можете да участвате в дискусии и професионални срещи между гостуващи и български артисти и да обсъдите идеи, свързани с използването на новите медии и технологии в изкуствата
ПРОГРАМА
26 март – 29 май
Щастливият Бекет
интерактивно театрално представление по идея на Марий Росен, вдъхновено от пиесата „О, щастливи дни" на Самюъл Бекет

26, 28 март | театър | 19:00 – 20:30
Вместо оригиналния текст на Самюъл Бекет представлението „Щастливият Бекет" използва текстове на публиката за съответната вечер. За да се превърне в драматург, всеки един от 25-е зрители трябва да посети сайта happybeckett.com, да избере дата, да попълни кратка анкета и едва след това да купи билет от касата на Червената къща. Всяко отделно представление има свой уникален драматургичен език, но структурата винаги се запазва същата. Целта е да се постигне подреждането на една многоцветна мандала, която в края да се разпръсне от вятъра.

Идея и режисура – Марий Росен
Сценарий – Марий Росен и Ана Вълчанова
Сценография и костюми – Петя Боюкова
Музика – Константин Тимошенко.

На български език.
Вход: 15/ 12 лв.

Диор в Москва
танцово-театрален пърформанс на литовките Агния Сейко и Ингрида Гербутавичуте с участието на българската художничка Албена Баева

28 март | пърформанс и дискусия | 19:00 – 21:00
„Диор в Москва" е танцово-театрален пърформанс на литовките Агния Сейко и Ингрида Гербутавичуте с участието на българската художничка Албена Баева. Номиниран е за литовската национална награда „Златен кръст" 2017 и Наградата за алтернативен театър „Клайпеда" 2017. Показван е на фестивали в Берлин, Киев и Прага и е бил част от програмата на Tanzmesse, Дюселдорф.

Спектакълът изследва трансформацията на дефиницията за женственост в постсоциалистическите общества и е базиран на статията „Социоикономическите условия и дискурсивната конструкция на женските идентичности в постсъветските страни" от Анета Павленко, както и на различни интервюта, които авторките правят с жени от Литва и Чехия. След пърформанса ще последва дискусия с авторите му за промяната на ролята на жената в периода на посткомунистическия преход до днес.

Пърформансът и дискусията са на английски език.
Вход: 12/ 10 лв.

Low Cost
пърформанс-експеримент на младия драматург Стефан Прохоров на границата между документалния театър и театъра на изживяването

4, 5, 6 април | пърформанси, дискусии | 19:00 – 21:00
Най-новият документален спектакъл на талантливия млад драматург Стефан Прохоров е в необичаен формат: театър-разходка. Зрителят се превръща в турист и пътува през всички пространства на „Червената къща, като във всяко участва в различни изживявания на туриста в страната: избира между брошури на реално предлагани безплатни туристически обиколки из София, пътува назад във времето към социализма, дегустира типични български продукти и дори купонясва на Слънчев бряг. Създаден на базата на документални материали – интервюта с работещи в туристическия сектор и представители на различни институции, като Столична община, Министерство на туризма и др., спектакълът постепенно стига до отворена дискусия с публиката и изследва теми, ключови за политиките на ЕС. Пърофмансът е адаптиран за англоезична публика.

На български и английски език.
Вход: 12/10 лв.
РЕ_ЗОНАНС
музикално-визуален пърформанс-дует за разширено пиано и соло изпълнител на Антони Райжеков, който изследва връзката между човешкото тяло и звука

12 април | пърформанс и дискусия | 19:00 – 20:30
В пърформанса „РЕ_ЗОНАНС" връзката между инструмента и изпълнителя е трансформирана в партньорство, което прераства в непредвидим музикален дует. Комуникацията между тялото на изпълнителя и пианото се осъществява чрез специално създаден за проекта биоелектронноакустичен инструмент SOMAPHONE, проектиран от изпълнителя Антони Райжеков – български артист, преподавател и IT специалист. SOMAPHONE е свързан към пианото със сензори за вибрация. Същевременно миниатюрно безжично устройство, прикрепено към тялото на Райжеков, измерва неговите емоционални и физически реакции – честота на пулса, движениe на тялото, напрежение на мускулите – и на базата на това променя звука. SOMАPHONE бе номиниран от Music Tech Fest 2016 Берлин, Германия, за високи постижения и иновация в музикалната индустрия и звуковото изкуство. SOMAPHONE е отворен проект, в рамките на който е публикуван свободно софтуерът, скици и схеми за създаване на биоелектронни инструменти, за да бъде подпомогнато развитието на съвременните електронни и изпълнителски изкуства.

Пърформансът ще бъде последван от дискусия с публиката за използването на новите медии в изпълнителските, визуални и звукови изкуства.

На български език.
Вход свободен.
World Domination, volume 1: Furie
интерактивен пърформанс на холандското трио Tin Men and the Telephone, по време на който публиката диктува какво се случва на сцената с приложението Tinmendo

29 май | пърформанс и дискусия | 19:00 – 21:30
Интерактивните концерти на холандското трио Tin Men and the Telephone (Тони Ру (пиано), Пат Клийвър (бас), Борислав Петров (барабани) позволяват на публиката да влияе върху пърформанса по различни начини: като изпраща музикален материал (мелодии, акорди, ритми), с който музикантите да импровизират спонтанна композиция, като гласува за стил, темпо, динамика и много други. Това се случва чрез мобилното приложение Tinmendo, което функционира като своеобразно дистанционно управление.

В България триото ще представи новия си албум World Domination, volume 1: Furie – един забавен и провокативен поглед към съвременния свят през обектива на фалшивите новини. Furie е съкращение от английски на Федерален съюз за възстановяване на интергалактическото равновесие (Federal Union for Restoring Intergalactic Equilibrium): извънземна омиротворителна сила, изпратена на Земята, за да предотврати възхода на популизма като отвлича популисти и деспоти и и ги изпраща на заточение на други планети. Музиката е комбинация от акустичен джаз и футуристични електронни звуци, композирани на базата на речи на набедените лидери. По време на шоуто публиката ще може да избере политици, които извънземните да отвлекат и колективно да композира нов световен химн, който музикантите ще изсвирят на място. Можете да чуете част от музиката и да дадете идеи за отвличане още сега тук: http://tinmendo.com/furie/.

За да общувате с триото по време на шоуто трябва да свалите безплатното приложение Tinmendo, налично за iPhone и Android. Вижте по-долу как работи то.

На английски език.
Вход: 12/ 10 лв.

Tinmendo
Свалете безплатното приложение за iPhone или Android
Финансова подкрепа
Фестивалът „Следващо ниво сцена" е подкрепен от програма „Култура“ на Столична община