Общество и политика
Трансевропейски дебати за Европейския парламент
Трансевропейски дебати за Европейския парламент
(ТЕДЕП)
февруари 2018 – текущ
Трансевропейски дебати за Европейския парламент (ТЕДЕП) е проект на Червената къща в партньорство с младежката асоциация „Дебати", Европейската мрежа на къщи за дебат Time to Talk, белгийската дебатна организация Deburen и сръбската Center for Cultural Decontamination. В рамките на проекта се дебатират важни европейски теми в различен контекст, включвайки разнообразие от гледни точки – от регионални младежки дебати, през национални до трансевропейски. Проектът се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент (ЕП). EП не носи отговорност за изказаните по време на събитието тези, коментари и мнения.
Финансова подкрепа
Европейски парламент
Събития
Серията „Трансевропейски дебати за Европейския парламент“ представя:
Могат ли европейските ценности да се купуват с еврофондове?

27 юни | сряда | 18:30 | Червена зала | дебат | бг | вход свободен

Ще успее ли предложението на Европейската комисия за ограничаване на еврофондовете за държавите, които не спазват върховенството на закона? Трябва ли да има специален фонд, който да финансира проекти в подкрепа на европейските ценности, както предлага Европейският парламент? Накратко – могат ли европейските пари да създават европейски ценности? През последните години в ЕС нееднократно станахме свидетели на това как с европейски пари се води антиевропейска политика или се финансират корупционни схеми. Ще успеят ли новите предложения на ЕП и на ЕК да прекъснат тези практики и да насочат европейските фондове към интеграционни процеси?

По темата ще говорят:

Томислав Дончев
– заместник министър-председател в настоящето правителство и заместник министър-председател и министър по европейските фондове и икономическата политика в периода 2014 – 2017.

Андрей Новаков – главен преговарящ от Европейския парламент по кохезионната политика на ЕС след 2020 г., евродепутат от ГЕРБ/ ЕНП.

Боряна Димитрова – социолог, университетски преподавател, създател и директор на една от най-големите независими агенции за социални и маркетингови проучвания в България – „Алфа Рисърч".

Гл. ас. д-р Вихър Георгиев
– преподавател в катедра „Европеистика" на СУ „Св. Климент Охридски". Член е на Европейската университетска асоциация за европейски изследвания (UACES), Американската асоциация за политически изследвания (APSA) и е референт за списанията Journal of European Public Policy, Journal of Common Market Studies и European Security.

Апостол Дянков
– регионален ръководител „Зелена икономика" в Дунавско-Карпатската програма на ВВФ (WWF, World Wide Fund for Nature). Работи за по-устойчива и прозрачна среда на публичното и частно финансиране в областта на околната среда и климатичните политики. Участва в консултации с гражданския сектор в разработването на новата многогодишна финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2021-2027 г.

Модератор: Полина Паунова, журналист.


Снимка: PUggBoy♥UggGirl, CC BY 2.0

+++++++

Повече за проекта
Проектът „Трансевропейски дебати за Европейския парламент" се изпълнява от „Червената къща" с подкрепата на Европейския парламент (ЕП) в партньорство с Асоциация „Дебати" България, Европейската мрежа на дебатни къщи Time to Talk, белгийската дебатна организация Deburen и сръбската Center for Cultural Decontamination. ЕП не носи отговорност за изказаните по време на събитията тези, коментари и мнения.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
Серията „Трансевропейски дебати за Европейския парламент“ представя:
Отношенията ЕС-Турция и човешките права

10 май | четвъртък | 18:30 | бг | Червена зала | Вход свободен

През февруари 2018 евродепутатите призоваха Турция да отмени извънредното положение и осъдиха военната офанзива в Африн /Сирия/. Позицията дойде след серия от предупреждения от 2016 и 2017 за замразяване и дори прекратяване на преговорите за членство, ако предложените промени в конституцията бъдат приети, тъй като те са в противоречие с критериите за членство в ЕС. Въпреки призива финансирането за Турция от ЕС да бъде обвързано с подобрения в сферата на правата на човека, ЕС пое своя дял в споразумението за бежанците. Какво е мястото на човешките права в отношенията ЕС-Турция и доколко те се превръщат в разменна монета? Това са част от въпросите, на които отговори ще търси този дебат.

С участието на: студенти, български експерти, изследователи и журналисти.
Със специалното участие на: Светослав Малинов, член на Европейския парламент.
Модератор: Ирина Недева, БНР, програма „Хоризонт".


Повече за участниците

Светослав Малинов
, член на Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (християндемократи) от 2009 г. до днес. През 2014 г. влиза в Европейския парламент с преференциален вот. Член на Комисията по култура и образование, Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, Комисията по петиции и Делегацията за отношения с Арабския полуостров. Политолог, преподавател по политически науки в Софийския университет. Един от основателите на ДСБ, Малинов е депутат в Народното събрание през 2005–2009 г. и в Европейския парламент от 2009 г.

Луиза Славкова, изпълнителен директор на Софийска платформа. Славкова е съветник на министъра на околната среда и водите през 2013 г. и част от екипа на министъра на външните работи Николай Младенов в периода 2010-2013 г. Има опит в Германската федерална агенция за гражданско образование.

Тайфур Хюсейн, заместник главен редактор на oнлайн медията obzornews.bg и член на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ).

Повече за проекта

Проектът„Трансевропейски дебати за Европейския парламент" се осъществява с подкрепата на ЕП от „Червената къща" в партньорство с Асоциация „Дебати" България, Европейската мрежа на дебатни къщи Time to Talk, белгийската дебатна организация Deburen и сръбската Center for Cultural Decontamination. В рамките на проекта се дебатират важни европейски теми в различен контекст – регионален, национален и трансевропейски. ЕП не носи отговорност за изказаните по време на събитията тези, коментари и мнения.

Резервации
: можете да резервирате място на тел. 02/ 988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected] Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
Серията „Трансевропейски дебати за Европейския парламент“ представя:
Възможна ли е дигитална демокрация? Дезинформацията, фалшивите новини и въпросите пред ЕС


21 май | понеделник | 18:30 | бг | Пеша Николова | Вход свободен

Проблемът с фалшивите новини и новите елементи на пропагандни и информационни войни е в центъра на разгорещени дебати, скандали и опити за институционални решения. Казусът Кеймбриж Аналитика и продажбата на психологически профили само задълбочиха нарастващите тревоги от влиянието на социалните мрежи. В центъра на дебата ще бъдат примери като новият закон в Германия, според който социалните мрежи носят отговорност и подлежат на глоби при ненавременно изтриване на нелегално съдържание (реч на омразата и фалшиви новини); резултатите от обществената консултация, инициирана от еврокомисар Мария Габриел за противодействие на фалшивите новини и дезинформацията; както и принципните насоки, очертани от Европейския парламент за инвестиране в медийна грамотност и независими медии. Какво могат да направят европейските и национални институции, медиите, онлайн платформите, рекламодателите, читателите и зрителите, за да се противодейства на културните и информационните войни?

С участието на: Андрей Ковачев (евродепутат, Европейска народна партия; Ирина Недева (координатор на 20-те национални секции на международната Асоциация на европейските журналисти /АЕЖ/ по темата за стратегията срещу фалшивите новини); Марин Лесенски, програмен директор на Програма „Европейски политики и гражданско участие“
и програмен мениджър на EuPI – Инициативата за европейски политики на Институт „Отворено общество“ – София; Димитър Ганчев, съосновател на Интернет общество – България;, и др.

Модератор: Илия Вълков, в-к „Сега“.


Повече за проекта
Проектът„Трансевропейски дебати за Европейския парламент" се осъществява с подкрепата на ЕП от „Червената къща" в партньорство с Асоциация „Дебати" България, Европейската мрежа на дебатни къщи Time to Talk, белгийската дебатна организация Deburen и сръбската Center for Cultural Decontamination. В рамките на проекта се дебатират важни европейски теми в различен контекст – регионален, национален и трансевропейски. ЕП не носи отговорност за изказаните по време на събитията тези, коментари и мнения.

Резервации
: можете да резервирате място на тел. 02/ 988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected] Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
Серията „Трансевропейски дебати за Европейския парламент“ представя:
Национален турнир по дебати на европейска тематика

20 май | неделя | 10:00–16:00 | дебати | бг | Червена зала | Вход свободен

Асоциация „Дебати“–България и „Червената къща“, с подкрепата на Европейския парламент, организират двудневен студентски турнир по дебати в София на европейски теми. Финалът на турнира, който започва на 20 май от 10:00, е отворен за широката публика.

Повече за проекта
Проектът„Трансевропейски дебати за Европейския парламент“ се осъществява с подкрепата на ЕП от „Червената къща“ в партньорство с Асоциация „Дебати“–България, Европейската мрежа на дебатни къщи Time to Talk, белгийската дебатна организация Deburen и сръбската Center for Cultural Decontamination. В рамките на проекта се дебатират важни европейски теми в различен контекст – регионален, национален и трансевропейски. ЕП не носи отговорност за изказаните по време на събитията тези, коментари и мнения.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/ 988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected] Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
Tрансевропейски дебати за ЕП представя:
Фалшивите новини: въпросите пред Европейския съюз?
22 април | неделя | 12:00 | лекция и дебат | бг | Бургас
Tрансевропейски дебати за Европейския парламент (ТЕДЕП) представя:
Фалшивите новини: въпросите пред Европейския съюз?


22 април | неделя | 12:00 | лекция и дебат | бг | Бургас, , ОУ „А. Г. Коджакафалията" | Вход свободен

През юни 2017 г. Европейският парламент прие резолюция, призоваваща Комисията да анализира задълбочено настоящото положение и правна рамка относно фалшивите новини и да провери възможността за законодателна намеса с цел ограничаване на разпространението на фалшиво съдържание. Комисията потвърди, че това е нейн приоритет и включи инициативата за борба с фалшивите новини в своята работна програма за 2018 г.

В същото време Германия прие закон, според който социалните мрежи ще бъдат санкционирани, ако в срок не свалят съдържание като фалшиви новини или реч на омразата. По този начин Германия постави началото на законодателни мерки като определи отговорността за разпространението на фалшивите новини да бъде изцяло за онлайн платформите. Според закона социалните мрежи ще имат общо 24 часа за изтриването и блокирането на остро криминално съдържание и седем дни за по-леки случаи, като всички случаи трябва да бъдат след това докладвани на правителството. Ако това не се случи, компанията може да бъде глобена с до 50 млн. евро, а директорите на компаниите в Германия – с до 5 млн. евро.

Дали Европейската комисия трябва да приеме германския модел и да търси отговорност за разпространението на фалшвивите новини на първо място в социалните мрежи? На този въпрос ще се опитат да намерят отговори в аргументиран дебат учениците от Клуб „Дебати-Бургас".

Програма


12:00 – 12:15 | Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България | Позиции на Европейския парламент за борбата срещу фалшивите новини

12:15 – 12:30 | Констанин Павлов-Комитата: Фалшивите новини – възможните отговори на европейско ниво?

12:30 – 13:30 | Ученически дебат

+++++++

Повече за проекта
Проектът „Трансевропейски дебати за Европейския парламент" се осъществява с подкрепата на Европейския парламент от „Червената къща“ в партньорство с Асоциация „Дебати" България, Европейската мрежа на дебатни къщи Time to Talk, белгийската дебатна организация Deburen и сръбската Center for Cultural Decontamination. В рамките на проекта се дебатират важни европейски теми в различен контекст – регионален, национален и трансевропейски. ЕП не носи отговорност за изказаните по време на събитията тези, коментари и мнения.

Развитието на туризма в ЕС
18 март | студентски дебат | 11:00 | бг | Вход свободен
Професионална гимназия по туризъм, гр. Самоков
Развитието на туризма в ЕС

18 март | студентски дебат | 11:00 | бг | Професионална гимназия по туризъм, гр. Самоков
Вход свободен

Какви са алтернативите пред развитието на туризма в Европейския съюз? Идва ли край на масовия туризъм пред избора на устойчиво развитие на регионите? Защо жителите на Барселона излизат на протест срещу туризма? Възможните отговори ще се опитат да дадат учениците от Професионална гимназия по туризъм, Самоков.

Проектът „Трансевропейски дебати за Европейския парламент" се осъществява с подкрепата на Европейския парламент от Червената къща в партньорство с младежката асоциация „Дебати", Европейската мрежа на дебатни къщи Time to Talk, белгийската дебатна организация Deburen и сръбската Center for Cultural Decontamination. В рамките на проекта се дебатират важни европейски теми в различен контекст – регионален, национален и трансевропейски. ЕП не носи отговорност за изказаните по време на събитията тези, коментари и мнения.
Серията „Трансевропейски дебати за ЕП" представя:
Насилието в дома – какви са механизмите за защита без Конвенцията?
13 март | вторник | дебат | 18:30 | бг | Червена зала | Вход свободен
Серията „Трансевропейски дебати за ЕП" представя:
Насилието в дома какви са механизмите за защита без Конвенцията?

13 март | вторник | дебат | 18:30 | бг | Червена зала | Вход свободен

В деня, в който правителството реши да оттегли решението си за ратификация на Истанбулската конвенция, млада жена намери смъртта си в своя дом, а партньорът й беше задържан. Парадоксално, докато се обсъждаше Конвенцията, медии и политици успяха да отместят общественото внимание от проблема, с който тя цели да се справи – насилието над жени и насилието вътре в затворените рамки на дома. По парадоксален начин темата се появи отново с убийството в Люлин на възрастен мъж и държаните в социална изолация деца. Помним и случаят с убийството на Елена Василева от нейния партньор, който я застреля въпреки десетките жалби за тормоз. Глуха ли е наистина държавата за насилието в семейството и дома, или има дефицит в институционалните механизми за реакция и превенция? Какво може да помогне на полицията да действа по-ефективно? Защо хората, станали свидетели на насилие в семейството, не се намесват? Какво могат да направят правителството, институциите, медиите и гражданското общество за възпитаването на обществена нетърпимост към насилието? Как съществуващото законодателство подпомага справянето с проблема? Какви са мерките и дейностите, които трябва да бъдат развивани? Какво правят и могат да направят институциите *отвъд* Истанбулската конвенция? Как да се излезе от порочния кръг на насилие, което предизвиква насилие?

Разговор между експерти, представители на институциите и засегнати с участието на Катя Кръстанова, Асоциация „Анимус“, Галина Лачева, потърпевша, Яна Тавание, Fine Acts, и Максим Стоименов. Изпратена е покана към МВР за техен представител.

Модератор: Ирина Недева
Снимка: Николай Дойчинов, в-к „Дневник“

Повече за проекта
Проектът „Трансевропейски дебати за Европейския парламент" се изпълнява от „Червената къща" с подкрепата на Европейския парламент (ЕП) в партньорство с Асоциация „Дебати" България, Европейската мрежа на дебатни къщи Time to Talk, белгийската дебатна организация Deburen и сръбската Center for Cultural Decontamination. ЕП не носи отговорност за изказаните по време на събитията тези, коментари и мнения.

+++++++++++

От 2018 със символичния билет за всяко безплатно събитие получавате и безплатна чаша вино, ако изберете да вечеряте в Red Point Bistro. Ако събитието е с вход, получавате 10% отстъпка от поръчките си в заведението. Пазете билетите си!

+++++++++++

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
Трансевропейски дебати за ЕП представя:
Споделената икономика като форма на алтернативна заетост

студентски дебат и лекция | 11 февруари | неделя | 13:30
Тракийски университет, Стара Загора | Вход свободен
Трансевропейски дебати за Европейския парламент представя:
Споделената икономика като форма на алтернативна заетост
студентски дебат и лекция | 11 февр. | неделя | 16:00
Тракийски университет, Стара Загора | Вход свободен

Може ли споделената икономика да осигури алтернативна заетост за европейските граждани, или е заплаха за регулирания бизнес? На тази тема ще дебатират учениците от дебатни клубове в Стара Загора. Дебатът ще бъде открит с лекция на Тодор Ялъмов, доцент в Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски".

През 2016 Европейската комисия се обяви в подкрепа на т.нар. „икономика на сътрудничеството". Тя посъветва държавите членки да не я забраняват, нито да ѝ пречат с прекалена регулация. „Следващото икономическо чудо в Европа може да се роди в контекста на икономиката на споделянето. Нашата роля е да насърчаваме регулаторна среда, която позволява развитието на нови бизнес модели, като в същото време защитава потребителите и гарантира справедливо данъчно облагане и условия на труд", каза заместник-председателят на Комисията Ирки Катайнен. През 2017 обаче Съдът на ЕС реши, че услугата за резервиране на автомобили с шофьор „Юбер" (Uber) е в сферата на транспорта и следователно страните от Европейския съюз могат да регулират условията за предоставянето. Съдът заяви, че както следва от законодателството в ЕС, държавите членки трябва да регулират условията, според които се предоставят подобни услуги, в съгласие с общите правила на договора за функциониране в ЕС. Така въпросът за споделената икономика отново беше поставен на кръстопът. Студентите дебатьори ще противопоставят един на друг основните аргументи за и против развитието на споделената икономика в Европейския съюз.

Дебатът е част от проекта ТEDEP (Трансевропейски дебати за Европейския парламент), който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент (ЕП). EП не носи отговорност за изказаните по време на събитието тези, коментари и мнения.

За лектора
Тодор Ялъмов е автор на главата за информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в годишния доклад „Иновации.БГ" на Фондация „Приложни изследвания и комуникации", изследва използването и влиянието на ИКТ в бизнеса, преподава е-бизнес в Софийския университет и има опит в подпомагането на бизнес инкубатори и предприемачеството в Източна Европа и Централна Азия.

За проекта
ТEDEP (Трансевропейски дебати за ЕП) е проект на Червената къща в партньорство с младежката асоциация „Дебати", Европейската мрежа на къщи за дебат Time to Talk, белгийската дебатна организация Deburen и сръбската Center for Cultural Decontamination. В рамките на проекта се дебатират важни европейски теми в различен контекст, включвайки разнообразие от гледни точки – от регионални младежки дебати, през национални до трансевропейски. Проектът се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент (ЕП). EП не носи отговорност за изказаните по време на събитието тези, коментари и мнения.

За Асоциация „Дебати"
Асоциация „Дебати" е неправителствена организация, която работи за развитието и популяризирането на дебатите сред младите хора в България. Дейността ӣ достига до повече от 700 младежи годишно, които участват в обучения и състезания по дебати на национално и международно ниво.