Събития
април 2017
Арт-док зона В/ХОД, „Институтът на боклуците“ и Театър „Реплика“ представят:
Безсъщност
2. април | 19:30 | Червена зала
ВЕРБАТИМ ТЕАТЪР

Представление за хората, чиито амбиции, кариери, образование, стремежи и мечти са били прекратени поради установено психично заболяване. Но някои от тях са в състояние да продължат да водят нормален живот. Ние вярваме, че можем да им помогнем да бъдат отново част от обществото. Режисьор: Борис Зафиров; участват: Благой Бойчев, Ирина Анреева, Милена Ерменкова, Ованес Торосян; сценарий: Цвета Ерменкова и Борис Зафиров.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв. (по избор)
Френският институт и Центърът за култура и дебат „Червената къща“ представят:
Европа: протекционизъм или свободен обмен?
4. април | 19:30 | Френски институт (пл. Славейков 3, София 1000)
ДЕБАТ

Различните форми на протекционизъм и агресивните търговски политики се разрастват в световен план. Как да се защитят европейските интереси? Европа дълго време действаше по правилата на Световната търговска организация и на мултилатерализма, но как днес да противостои на мощната американска и азиатска конкуренция? Участници: Дени Терсен, френски експерт в областта на търговската политика, специалист по глобализация, иновация и търговия; Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика; професор Боян Дуранкев, Университет за национално и световно стопанство (УНСС). Моля, потвърдете присъствие на: [email protected] На български и френски език, със симултанен превод.
Вход свободен
Компания „Паник бутон театър“ представя:
Дисонанс за двама артисти
5. април | 19:30 | Червена зала
ТЕАТЪР

Един чужденец опитва да се изрази на чужд за него език пред непозната публика. Една загадъчна, вечно трансформираща се жена му „лази по нервите“. Героите в тази написана от самите актьори пиеса търсят отговор на въпроса „Кой съм аз?“ и „Какво движи света?“. Спектакълът е забъркан от фрагменти на сънища, детски спомени и артистични обсесии. Режисьор: Василена Радева; с участието на: Богдана Котарева и Нейтън Купър.
На български език, със субтитри на английски.
Вход: 12/10 лв.
Центърът за култура и дебат „Червената къща“ представя:
„Контраплан“ – платформа за късо кино
12. април | 19:00 | Червена зала
ПРОЖЕКЦИИ, ДИСКУСИИ

Прожекция на два български късометражни филма – „Падаща звезда“ на Любо Йончев и „Дрехи“ на Веселин Бойдев. След прожекцията ще обсъдим филмите с Елена Мошолова, водещ, и с режисьорите Деян Барарев и Антоний Дончев.
На български език, с английски субтитри.
Вход свободен.
Поредица „Дебюти на границата“ на Център за култура и дебат „Червената къща“
Ловец на свечерявания
18. април | 19:30 | Червена зала
ПЪРФОРМАНС

Ние сме Иван Стоянов и Константин Кучев. На сцената разполагаме с цигулка, куфар, две тела (нашите собствени), шест текста на Хулио Кортасар и вас, публиката. Накъде музикално-импровизационното ни представление ще свърне зависи както от нас, така и от вашето участие и от промяната на колективното ни съзнание в процеса на търсене на една нова, обща реалност. Всяко едно издание е само за себе си и няма как да бъде повторено – подобно на свечеряването.
Центърът за култура и дебат „Червената къща“ в поредицата „Проверка на реалността“ представя:
Референдумът в Турция като Кутията на Пандора. Какво предстои след резултата?
19. април | 18:30 | Червена зала
ДЕБАТ

След неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 десетки хиляди души бяха арестувани и разследвани, няколко медии бяха затворени, много държавни служители загубиха работата си, и въпросът за референдума за конституционни реформи, които да превърнат Турция в президентска република, засия с нова светлина на турския полиически небосклон. Какво се случи в Турция? Какви ще са последствията? Повече или по-малко стават неизвестните пред взаимоотношенията Турция-България-Европейски съюз? С участието на: Аслъ Айдънташбаш (Европейски съвет за външна политика), проф. Росица Градева (АУБ), доц.Светлана Иванова (СУ), Мариян Карагьозов (Институт по балканистика), Росен Димов (Университет Истанбул).
Модератор: Ирина Недева
На български език.
Вход: 2 лв.
Ицко Финци – нови разкази с музикални илюстрации от автора
20. април | 19:00 | зала Пеша Николова
ЛИТЕРАТУРА, МУЗИКА

„Издадох книга. Сега написах още неща. Бих искал да знам става ли нова книга от тях. Аранжирах и пиеси за пиано", казва актьорът.
На български език.
Вход: 8/6 лв.
Център за култура и дебат „Червената къща“ представя:
Европейските бежански квоти – от Брюксел до Белене
21. април | 18:00 | Червена зала
ДИСКУСИЯ

Защо и как се пропука прилагането на ангажиментите ни за бежанските квоти, договорени с европейските ни партньори? Какво спъна европейските решения по пътя им от Брюксел до Белене, Широка Лъка и Елин Пелин, където местните хора изгониха разпределените сирийски семейства? Какво всъщност представляват бежанските квоти и какви са ангажиментите, които поехме като член на Европейския съюз? На всички тези въпроси ще се опитат да отговарят панелистите. С участието на: Илдико Отова, изследовател в Центъра за миграционни изследвания, Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет, Мария Габриел, член на Европейския парламент, група на Европейската народна партия, Радослав Стаменков, ръководител на мисията на Международната организация по миграция. Модератор: Мария Черешева, зам. председател на Асоциацията на европейските журналисти – България. Събитието се организира в рамките на проект „Дебатна мрежа за Европейския парламент“, изпълняван от Червената къща с подкрепата на Европейския парламент. ЕП не носи отговорност за изказаните по време на събитието тези, коментари и мнения.
На български език.
Вход свободен
VOX POPULI ПРЕДСТАВЯ:
Поколение Ь
25. април | 19:30 | Червена зала
ДОКУМЕНТАЛЕН ТЕАТЪР

Най-новият спектакъл на Студио за документален театър VOX POPULI е посветен на прехода в България – годините от 1989 до 1997. Краен, противоречив, несигурен, този отрязък от време се оказва определящ за подрастващото тогава поколение. „Поколение Ь“ е посветен на тинейджърите на прехода, зрелите индивиди на новото време, техните страхове и самота, обвити в алкохол и наркотици, музикалните им вкусове като най-мощния опит за бунт. Едно търсене на идентичност в безтегловността на 90-те.
SYMBIOMATTER: лаборатория за симпоетични науки, изкуства и технологии представя:
Гаражни лаборатории или биохакерството като изкуство
26. април | 18:30 | Червена зала
ЛЕКЦИЯ

Лекцията представя така наречената гаражна биология, възникнала през 2008, и наричана още биохакерство, отворен биокод, биопънк и др. Оттогава броят на гаражните лаборатории бързо нараства и в момента съществуват около 100-тина, разпръснати из целия свят. Чрез онлайн платформи техните членове обменят опит, протоколи за правене на експерименти и друга полезна информация. Лекцията ще представи някои от най-активните гаражни биолаборатории в света и техните най-интересни артистични, научни и социални проекти и ще засегне въпросите за биосигурността и легалните регулации на тази дейност в САЩ, Европа и България. Лектор: Невена Иванова, доктор по философия на технологиите, Токийски университет.
На български език.
Вход: 2 лв.
Центърът за култура и дебат „Червената къща“ и Френският институт представят:
Проблемът, който дишаме. Неотложните мерки и дългосрочните решения срещу смога
27. април | 18:30 | зала Пеша Николова
ДЕБАТ

Замърсяването на въздуха в столицата и големите български градове от доста време насам нарежда България напред в класациите за лошо качество на въздуха. На 5 април 2017 Съдът на Европейския съюз в Люксембург осъди страната ни заради систематично превишаване на допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици и заради липсата на мерки за овладяване на проблема от години. В началото на 2017 паметници в София осъмнаха с противогази.
На български език.
Вход свободен
Центърът за култура и дебат „Червената къща“ представя:
„Контраплан“ – платформа за късо кино
27. април | 19:00 | Червена зала
ПРОЖЕКЦИИ, ДИСКУСИИ

Прожекция на два български късометражни филма – „Крило на дракон“ на Антония Милчева и „Куче“ на Владимир Петев. След прожекцията ще обсъдим филмите с Елена Мошолова, водещ и Николай Тодоров, режисьор.
На български език, с английски субтитри.
Вход свободен.
Център за култура и дебат „Червената къща“ представя:
Видеомонтаж за артисти
28.–30. април | 18:00 | Червена зала
РАБОТИЛНИЦА

Участниците в тази тридневна работилница ще научат основите на дигиталното изображение и звук, дигиталните файлови формати, монтажа и основите на пост-продукцията. Работата ще се осъществява с помощта на безплатния софтуер Lightworks, който работи под Mac, Windows и Linux. В края на работилницата участниците ще могат да обработват всяко видео, което са заснели, да го редактират и подготвят за използване в инсталация или представление, или да го разпространяват във Vimeo, YouTube или на своята собствена интернет страница.
Цена: 50 лв.
На български език
Минали събития
За събития преди 2017, свържете се с екипа на Червената къща на [email protected]