Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Конференции

25. окт. (вторник) 2016, 18:30
зала Пеша Николова
Центърът за култура и дебат „Червената къща” в партньорство с Фондация „Следваща страница” и 4-ти Софийски муждународен литературен фестивал, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят: 

Мигратон № 1
публично четене
От „Одисеята“ на Омир до „Пътеводителя на галактическия стопаджия“на Дъглас Адамс, от „Бежанци“ на Иван Вазов до „Сатанински строфи“ на Салман Рушди стотици класически и съвременни книги разказват за движенията на хората в пространството в бягство от заплахи и търсене на по-добър живот. В „Мигратон“ каним публиката да излезе на сцената и да се включи в четенето и обсъждането на тези книги, които сме подбрали, или вашите любими книги за мигрантите. За повече информация: https://www.facebook.com/groups/migraton/ „Мигратон“ се осъществява в рамките на Европейската мрежа за дебати "Време да говорим" http://www.tttdebates.com в сътрудничество с Културната фондация "Алианц" и ще продължи с още две дискусии на 3 и 10 ноември и дискусия на 17 ноември.
Изисква се предварителна резервация.
На български език.
Вход свободен  
 
прочети повече

4. окт. (вторник) 2016, 16:00
Червена зала
Асоциация за свободен театър представя:
Споделена визия: стратегия за развитие на свободната творческа сцена
дискусия
Творческият сектор започна първото изследване на свободната сцена за визуални изкуства, танц, театър, музика и литературата в София, за да проучи потенциала ѝ и предложи ефективен път за нейното развитие. Резултатът е една споделена визия за действията, обект на дискусията, които градът трябва да предприеме в периода 2016 - 2023, за да развива и привлича талант и използва пълноценно творческия си капитал.
Изисква се предварителна регистрация.
На български език.
Вход свободен
 


7. юни (вторник) 2016, 10:00
Червена зала
Европейската мрежа за политически фондации /ENoP/, с подкрепата на Либералния политологичен институт /ЛПИ/ и Института за социална интеграция /ИСИ/ представят: 
Противодействие на тероризма - ролята на НПО и социалните мрежи
конференция
В съвременния глобализиран свят с повече взаимосвързаност от всякога, Европа преживява безпрецедентна вълна от гражданска мобилност. Това явление предоставя нови възможности, но и предизвикателства, които ни карат да преосмислим съществуващите концепции, както и да обърнем специално внимание на нарастващата роля на гражданското общество и социалните медии, и на техния принос към една по-безопасна, по- интегрирана и просперираща Европа. Изправен пред редица глобални предизвикателства, като бежанската вълна, Европейският Съюз се стреми към устойчиви решения, които едновременно да бранят гражданската сигурност, но и да не ограничават демократичните граждански права. Отслабена от зачестилите терористичните актове на територията й, Европа се нуждае повече от всякога от активно гражданско общество и общи политики. Конференцията анализира ролята на неправителствените организации и социалните медии при противодействие на тероризма, както и ще разгледа връзката и баланса между ''свобода'' и ''сигурност''.
На български и английски език, с превод.
Вход свободен
 


2. март (сряда) 2016, 16:00
зала Пеша Николова
Дни на Фотошкола "Паралакс" в Червената къща (2-31. март 2016)
Естетически потенциал на случайността във фотографията
семинар
С участието на: преподавателите от Софийски университет проф. Цочо Бояджиев, доц. Огнян Касабов, гл.ас.д-р Васил Видински
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

5. ноември (четвъртък) 2015, 9:00 - 18:00
зали Червена, Безименна, Гъливер, Андрей Николов, Пеша Николова
Гьоте-институт България и Център за култура и дебат "Червената къща" представят:
Състояние бежанец: Хора между времето и пространството
форум за култура
Форумът е нашият отговор - като житейски свидетели на миграционните процеси в Европа - на неотложната нужда от действие, гражданска съпричастност и хуманност. С него поставяме началото на поредица от събития – отворени семинари, дискусии, акции и ателиета, поставящи във фокус човека-бежанец. Водени сме от убеждението, че културата е същност, основна човешка потребност и най-естественият път за разбиране на другия и неговите преживявания. Форумът адресира и всички организации, институции и индивидуални инициативи, ангажирани в работа и подкрепа за разрешаване на бежанската криза.
С участието на: - бежанци (от РПЦ "Вонена рампа", РПЦ Харманли; и с придобит статут); - представители на Президентството, Държавната агенция за бежанците, Министерство на външните работи, Министерство на културата; - представители на различни инициативи и неправителствени организации; - социолози, журналисти, психолози, артисти, архитекти, писатели; и - чуждестранните експерти: Килиан Клайншмид, Виена – доскорошен директор на "Заатари" в Мафраг - най-големият бежански лагер в Йордания; понастоящем създател и директор на Агенция за иновации и планиране във Виена; Д-р Томас Хайнцел, Нюрнберг – съветник по научните въпроси към Федералния офис за миграция и бежанци в Германия (BAMF); Владимир Палибрк, Белград – куратор към Мрежата за културни иноватори (CIN); Проф. д-р Михаел Шьонхут, Триер – антрополог, специалист по развитие за растеж и преподавател в Университета на Триер; Миляна Ленак, Скопие, от Културна инициатива Македония; Сабине Кюперс-Бюш, Истанбул – немски артист, работещ в Турция; Културна асоциация "Диалог".
Вход с покани и вход свободен
 
прочети повече

21. юли (вторник) 2015, 10:00
Червена зала
Фондация "Бетел България" представя:
Кръгла маса по въпросите за подобряване на финансирането на организации, които работят активно и ефективно по превенцията на наркотичната зависимост в България и яснота, прозрачност за изразходването и разпределянето на средствата според чл.53 от Закона за здравето
кръгла маса
Модератор: Пенка Георгиева, Председател на Пациентски организации "Заедно с теб". Проектът № BG 05/980  "Чрез обучение и практикуване на демократични ценности, права и етика на маргинални групи - лица със зависимости - към промяна в обществените нагласи към тях" се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г./ www.ngogrants.bg/.
Вход свободен
 
прочети повече

21. май (четвъртък) 2015, 19:00
зала "Пеша Николова"
Културен шок - група за разговори между хора от целия свят
Целта на групата е хора от различни националности да се срещнат и да изследват заедно въпроси, свързани с живота извън родината и по-конкретно с живота в България. Как се чувстват чужденците в България? Как българите приемат чужденци? Какво е културен шок и как се преодолява? Къде е у дома? Какво ни води насам и какво ни задържа? По време на срещите имаме възможност да разговаряме, да споделяме личните си истории, да питаме, да отговаряме, да опознаваме другите и себе си чрез националните ни култури.
На български език
Времетраене: 90 мин.
Вход: 9 лв.
 
прочети повече

18. май (понеделник) 2015, 16:00
зала Пеша Николова
Антистатик - 8. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс
Платформа за танцови практики и теории "Без дистанция" представя:
Как да коментираме едно представление: методът „Feedback”
прожекция и дискусия
За артиста получаването на мнения, критика или въпроси за неговата работа е особено важно, за да разбере как тя се възприема и какво постига. Едно от водещите в Европа училища за изпълнителски изкуства DasArts в Амстердам разработва специален метод за структуриране процеса на даване на обратна връзка „Feedback”. Представянето му включва филмова прожекция и коментар от Младен Алексиев, театрален артист и студент в DasArts.
На български и английски език.
Времетраене: 120 мин.
Вход свободен
 


13,14,15 май (сряда, четвъртък, петък) 2015, 10:00-19:00
зали Червена, Гъливер
Номадска танцова академия и Номад Денс Академи – България представя:
Адвокати на танца
Международна застъпническа среща за съвременен танц, която включва дискусии, работни сесии и артистични интервенции, посветени на търсене на възможности за трайно развитие на съвременния танц в България, на Балканите и в Европа посредством насърчаване на сътрудничеството между артисти, културни оператори, донорски организации и публични институции.
Срещата се реализира се съвместно с балканската мрежа Nomad Dance Academy, с Life Long Burning - проект, подкрепен от програма „Култура” на Европейския съюз за устойчива подкрепа на полето на съвременния танц и пърформанс в Европа и се провежда под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Организира се от Номадска танцова академия-България, Брейн Стор Проджект, Информбюро, Платформа “Нови драматургии”, с подкрепата на Програма Култура” на Столична община, Министерство на културата, Гьоте-Институт България и др.
За повече информация: www.antistaticfestival.org
Вход с покани
 
прочети повече

11.-14. май (понеделник - четвъртък) 2015
зала Пеша Николова
Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни представя:
ПроТекст 7: EURODRAM
За първи път София е домакин на срещата на международната мрежа EURODRAM, а програмата включва още работилници за театър и драматургия, пърформанс-четене и представяне на антология със съвременни румънски пиеси.
Предварително записване на: 36monkeys@gmail.com
За повече информация: http://36monkeys.blogspot.com/ и https://www.facebook.com/groups/167525371233/
Работен език: английски
 
прочети повече

18. април (събота) 2015, 13:30
Червена зала
Клубът на природозащитника към Българското либертарианско общество представя:
Опазване на околната среда с инструментите на свободния пазар
конференция
Теми: Начини за защита на природата без бюроркатична и политическа намеса. Връзката икономически растеж-замърсяване. Може ли глобалното затопляне да се адресира чрез свободния пазар? Пречат или помагат регулациите за защитата на природните ресурси?
С участието на: Красен Станчев (KC2 и ИПИ), Боян Рашев (denkstatt Bulgaria), Димитър Мирчев (ПП "Зелените" и БЛО), Лъчезар Богданов (Industry Watch), Георги Стефанов (WWF).
На български език
Вход свободен
 


17 февруари (вторник) 2015, 10:00 – 12:30
Червена зала
Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) ви кани на:
Защита на източниците на информация: казуси и съвети
работна среща
Журналисти и медийни експерти ще представят казуси от своята практика, свързани с упражняване на натиск за разкриване на източници на информация за журналистически разследвания. Работната среща е насочена към професионални журналисти, студенти по журналистика, медийни експерти, юристи и представители на неправителствения сектор. Събитието се осъществява в рамките на проекта „Медиатор“ на Асоциацията на европейските журналисти, реализиран с подкрепата на фондация „Америка за България“.
С участието на журналистите Стояна Георгиева (Медиапул), Мария Димитрова (Зов нюз, Враца), Асен Йорданов (Бивол) и Николай Стоянов (Капитал), експертът по медийно право проф. Нели Огнянова и адв. Александър Кашъмов, директор на правния екип на Програма „Достъп до информация“.
Модератор: Ирина Недева (АЕЖ, Червената къща)
Аудиозапис - тук.
На български език.
Вход свободен
 


10.декември (сряда) 2014, 11:30
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ има удоволствието да Ви покани на:
Пресконференция
Духът напуска тялото (Сбогуване с Червената къща)
На 21 октомври 2004 година Червената къща „Андрей Николов“ отвори врати с изложбите „Духът намира тялото“ и "Прополис". Оттогава до днес представихме, съвместно с десетки организации-партньори, 350 спектакъла, 220 изложби, 570 дебата, 330 публични лекции, 130 представяния на книги и литературни дискусии, 700 филмови прожекции, 75 човека работиха с над 900 деца и младежи в риск, създадохме една университетска образователна програма, обучихме 178 студента. Поддържахме постоянна експозиция на скулптори на нашия патрон, Андрей Николов. Орхан Памук, Дубравка Угрешич, Лари Лесиг, Тимоти Снайдър, Георги Господинов, Галина Борисова, Неда Соколовска и мн. др. са сред 2,800те имена на хора, участвали на живо в събития на Червената къща - било то като дебатиращи, изпълнители в спектакъл, художници... Редица млади артисти започнаха професионалния си път в Червената къща, за да достигнат впоследствие международно признание. Млади учени и граждански активисти навлязоха в публичното пространство благодарение на Червената къща. 500,000 бе общият ни брой публика; 56 човека работиха за организацията (открихме 20 работни места в областта на културата), обучихме 130 стажанта и доброволци; привлякохме над 5,500,000 лв. за култура (99 % от тях от чужди и частни български фондове и фондации, под 1 % от български публични средства).
Пресконференцията ще бъде предавана пряко чрез Live Stream в YouTube канала на Червената къща.
За да подкрепите Червената къща, можете да подпишете петицията за запазване на Червената къща тук.

Покана за откриването на изложбата на 10 декември и за другите събития под надслов Духът напуска тялото (Сбогуване с Червената къща) можете да изтеглите оттук.
Гледна точка към казуса "Червената къща" - тук.
Аудио запис от събитието - тук.
Видео запис от събитието - тук.
 
прочети повече

05.декември (петък) 2014, 17:30
зала Пеша Николова
10. ЛГБТИ Арт Фест: Fear of a Queer Planet
Подай стереотипа там (или как да не бъдеш картоф)
уъркшоп
Животът е пътуване и бла, бла, бла. В колко кутийки можеш да се напъхаш за един ден? А как ще излезеш от тях? Тук ще разбереш повече за това как работят стереотипите и как се помества личността в тях, както и за начините да застанеш отвъд стереотипа. С участието на Георги Георгиев.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

01.ноември (събота) 2014, 10:00-19:00 ч.
Червена зала, зала „Гъливер”, зала „Безименна”
Студентско общество за компютърно изкуство представя:
Компютърно пространство 2014 - 26-то издание
„Компютърно пространство” е международен фестивал за компютърни изкуства. В Червената къща e фестивалната част от форума, която включва семинари, срещи с автори и изложби. Пълната програма може да видите на www.computerspace.org.
Вход свободен след предварителна регистрация на entrance@computerspace.org.
 


31 октомври (петък) 2014, 10:00-19:00 ч.
Червена зала, зала „Гъливер”, зала „Безименна”
Студентско общество за компютърно изкуство представя:
Компютърно пространство 2014 - 26-то издание
„Компютърно пространство” е международен фестивал за компютърни изкуства. В Червената къща e фестивалната част от форума, която включва семинари, срещи с автори и изложби. Пълната програма може да видите на www.computerspace.org.
Вход свободен след предварителна регистрация на entrance@computerspace.org.

 


15 октомври (сряда) 2014, 11:00-16:30 ч.
зала „Пеша Николова”
Balkan Express в София
среща в рамките на Междунaрoдна среща за съвременни изкуства IETM София
Мрeжaта Balkan Express е платформа, която има за цел от една страна да работи за създаването на контакти между артисти и културни организции от Балканите и от друга, да спомага за създаване на връзки с региона. Мрежата изследва ролята на съвременните изкуства в днешната динамчно променяща се политическа и социална среда. Фокусът на срещата в София ще бъде върху възможностите за сътрудничество между културния сектор и другите сектори. За повече информация: tamara.bracic.vidmar@bunker.si, http://balkanexpresss.wordpress.com/
На английски и български език.
Вход след предварителна регистрация на www.ietm.org
 
прочети повече

25 юни (сряда) 2014, 10.00 - 16.00 ч.
Червена зала
Водна кула арт фест представя:
А сега накъде? Устойчиви артистични инициативи
Един тридневен семинар, който поставя на дневен ред темата за устойчивост в пазарни условия на творци, организации и артистични инициативи в областта на съвременното изкуство и култура. С подкрепата на предварително поканените гост-лектори, семинарът ще рефлектира върху установените модели на възприятие на процесите, които обвързват в наши дни културата с политиката и икономиката, възможностите за партньорства, добрите практики и примери от различни европейски страни и възможностите за усъвършенстване на механизмите за реализация на публични политики за култура.
Вход свободен
 
прочети повече

24 юни (вторник) 2014, 10.00 - 16.00 ч.
Червена зала
Водна кула арт фест представя:
А сега накъде? Устойчиви артистични инициативи
Един тридневен семинар, който поставя на дневен ред темата за устойчивост в пазарни условия на творци, организации и артистични инициативи в областта на съвременното изкуство и култура. С подкрепата на предварително поканените гост-лектори, семинарът ще рефлектира върху установените модели на възприятие на процесите, които обвързват в наши дни културата с политиката и икономиката, възможностите за партньорства, добрите практики и примери от различни европейски страни и възможностите за усъвършенстване на механизмите за реализация на публични политики за култура.
Aудиозаписа от събитието - Тук.
Вход свободен
 
прочети повече

3 юни (вторник) 2014, 12.00 ч.
Червена зала
Фондация „Елизабет Костова” представя:
СтолицаЛитература 2014
Изграждането на литературен вкус и избора на литературата като професия
Среща на български и англоезични писатели с български ученици от гимназиален курс на обучение, проявяващи интерес към литература и писане.
В събитието ще вземат участие писателите: Анна Уд (Великобритания), Велина Минкова (България), Десислава Шейтанова (България), Диана Петрова (България), Иън Басингтуейт (САЩ), Калин Василев (България), Лори Стийд (Австралия/Нова Зеландия), Оля Стоянова (България), Шарлийн Тео (Великобритания/Сингапур), Шели Ория (САЩ/Израел).
Дискусията ще модерира: Гарард Конли (САЩ).
Участие са потвърдили: Първа английска езикова гимназия (София, България), Американски колеж (София, България), 9 ФЕГ “Алфонс дьо Ламартин” (София, България), 22 СОУ „ Г. С. Раковски“ (София, България).
За да заявите индивидуално или групово участие на ученици в събитието, моля,
изпратете имейл на: info@ekf.bg или се обадете на тел.: 02 988 81 88.
На български и на английски език.
За повече информация: http://www.ekf.bg/.
Aудиозапис от събитието - тук.
Видеозапис от събитието - тук.
Вход свободен
 


26 май (понеделник) 2014, 9.30 - 17.30 ч.
Червена зала
Съветът на Европа представя:
Евреите в България и в териториите под българска администрация по време на холокоста
конференция
Конференцията е част от Програмата на Съвета на Европа “Съхраняване на паметта за Холокоста и предпазване от престъпления срещу човечеството” и ще бъде последната от двудневен семинар за учители във Френския институт в София. С участието на: Жан-Батист Патие, историк и журналист, Жорж Бенсусан, Мемориал на Холокоста, Иванка Гезенко, Централен държавен архив, Лиляна Деянова, СУ „Св. Климент Охридски”, Надеж Рагару, Висше училище за социални науки, Париж, Николай Поппетров, БАН, Румен Аврамов, Център за либерални стратегии в София, Франсин Майран, психиатър и художник
На френски и български със симултанен превод
Вход свободен
 
прочети повече

24 май (събота) 2014, 10.00–22.00 ч.
Червена зала
Фестивал – лаборатория NEDRAma-international
София преди и сега
уъркшоп
Уъркшопът разглежда поставянето на документален спектакъл, като акцентира върху работата с пространството.
За предварително подбрани участници
 


25 април (петък) 2014, 11.00 ч.
зала "Пеша Николова"
Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда
пресконференция и представяне на едноименния проект
В представянето участват Вера Стаевска (ръководител проект), Петко Ковачев (експерт "Енергийни политики"),Тома Белев (експерт "Устройство на територията"), Стефан Аврамов (експерт "Биоразнообразие и гори") и Иван Бедров (модератор на дебатите на живо).
На български език.
Вход свободен
 


18 януари (събота) 2014, 11.00-18.00 ч.
Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Ректорат, ет.1, зала 224
Да живее демокрацията!
25 години преход в Европа
Публичен дебат по повод 25-та годишнина от посещението на Франсоа Митеран в София
На 18 и 19 януари 1989 президентът Франсоа Митеран закусва с 12 български интелектуалци, между които е и бъдещият президент на Републиката Желю Желев, участва в кръгла маса в Българската академия на науките, посещава 9-та гимназия, удостоен е със званието Доктор хонорис кауза на Софийския университет и се среща със студентите. Юлия Кръстева придружава президента и съпругата му: „Никой не предполагаше, че Стената ще падне. Знаехме, че системата постепенно се разлага, прояжда се и се разпада, но смятахме, че това ще продължи с години. Сега, отправяйки поглед назад във времето, виждаме, че ситуацията е била доста „назряла“. Тогава се срещахме с дисиденти, разбира се в полулегалност в кафенетата рано сутрин. Но все пак ги срещахме. Спомням си и срещата със студентите в Софийския университет. Франсоа Митеран и Тодор Живков трябваше да разговарят със студенти в голямата амфитеатрална зала. Баха поканени само комсомолци. Но дойдоха и доста други. Един младеж попита Митеран какво мисли за държавите, в които диктатори се задържат на власт против волята на народа. Неудобен въпрос за Митеран, толкова очевидна беше алюзията с Живков. Той отговаря “При определени обстоятелства е по-важно да зададеш някой въпрос, отколкото да получиш отговор.” И наистина, смелостта на този млад човек беше знак за поврата, който назряваше.“ (http://www.kristeva.fr/comme-un-polar-metaphysique.html). "Срещата със студентите от СУ "Св.Климент Охридски" е вдъхновяваща. На излизане Митеран споделя със съпругата си, че българската младеж е съзряла за демокрация." (Иво Христов, Митеран, между Волтер и Русо, София, 2000). Освен ознаменуването на този паметен ден, в Софийския университет ще бъде осъществено нещо повече: публичен дебат с младежите, родени в контекста на новите свободи и дейни участници в изграждането на демокрацията. Трите кръгли маси ще бъдат поле за обмен и размисъл върху края на преходите, европейското приобщаване и мобилизирането на гражданското участие.
Вход свободен
 
прочети повече

16 декември (понеделник) 2013, 13.00-17.00 ч.
Червена зала
Френски институт в България – Фондация „Конрад Аденауер“- България и Изследователски център по публична политика, Нов български университет, представят:
Регионално сътрудничество и европейска интеграция
международна конференция
В навечерието на европейските избори през 2014 г., в края на програмния период 2007-2013 г. и в разгара на дискусиите за определяне основните насоки за периода 2014-2020 г., повече от десет години след края на т.н. югославски войни (1991-2001 г.) и седем години след присъединяването на България и Румъния към ЕС, регионалното сътрудничество като стратегия за задълбочаване на европейската интеграция добива съдбовно значение, предвид перспективата за известно забавяне на процеса на разширяване на Европейския съюз, с оглед укрепване на трансграничното сътрудничество, а също и на фона  на съществуващата стопанска и финансова криза. По-конкретно, възможно ли е да се възползваме от примера на регионално сътрудничество на Вишеградската група? Може ли нейната практика да бъде полезна за държавите от западните Балкани в процеса на присъединяването им към ЕС, и в кои области? И накрая, как и посредством какви инструменти подобно сътрудничество може да бъде активно през следващите години? Целта на конференцията е да се обсъдят перспективите и стратегиите на основните участници в регионалното сътрудничество, в рамките  на процеса на европейска интеграция, като се отчете конкурентната среда, в която ЕС ще трябва да си намери място, сред международните партньори и конкуренти.
На френски език, със симултанен превод на български език.
Вход свободен
 
прочети повече

15 ноември (петък) 2013, 11.00 ч.
зала "Пеша Николова"
Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" представя:
Толерантност и културно разнообразие
кръгла маса, посветена на Международния ден на толерантността
Събитието има за цел да привлече вниманието на широката общественост и академичните среди към проблемите на толерантността и културното разнообразие, като предизвика дебат по темата. Основен фокус ще бъдат антиромските нагласи, но те ще бъдат разгледани в рамките на настоящия контекст и зараждащите се ксенофобски нагласи към новите мигранти.
В рамките на Кръглата маса ще бъде представено националното проучване за проследяване на толерантността към различните етнически групи, което Център Амалипе проведе през лятото на 2013 г. в рамките на проект „Младежта е толерантност - преодоляване на анти-ромските стереотипи сред младите хора”. Проучването е проведено под ръководството на Алексей Пампоров и екип на ГД „Експертни анализи”.
Цел на кръглата маса е резултатите от проучването да станат достояние на широк кръг от обществеността и да получат своя отзвук сред всички ангажирани с проблематиката на толерантността.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

26 октомври (събота) 2013, 10.10 ч.
Червена зала, зала „Безименна”, зала „Андрей Николов”
Студентско общество за компютърно изкуство представя:
Компютърно пространство 2013
Международен форум за компютърни изкуства, 25-то издание
"Компютърно пространство" е некомерсиален международен фестивал за компютърни изкуства с престижно международно участие и отзвук в големи медии. В Червената къща ще бъде локализирана фестивалната част от форума, която включва двудневни семинари, срещи с автори на проекти и изложби. С многобройните си проекти и посетители от цял свят „Компютърно пространство” е най- значимото събитие за компютърни изкуства в Югоизточна Европа. Пълна програма с всички семинари, уъркшопове и изложби може да видите на сайта www.computerspace.org.
Вход свободен след предварителна регистрация на entrance@computerspace.org.
 
прочети повече

25 октомври (петък) 2013, 10.00 ч.
Червена зала, зала „Безименна”, зала „Андрей Николов”
Студентско общество за компютърно изкуство представя:
Компютърно пространство 2013
Международен форум за компютърни изкуства, 25-то издание
"Компютърно пространство" е некомерсиален международен фестивал за компютърни изкуства с престижно международно участие и отзвук в големи медии. В Червената къща ще бъде локализирана фестивалната част от форума, която включва двудневни семинари, срещи с автори на проекти и изложби. С многобройните си проекти и посетители от цял свят „Компютърно пространство” е най- значимото събитие за компютърни изкуства в Югоизточна Европа. Пълна програма с всички семинари, уъркшопове и изложби може да видите на сайта www.computerspace.org.
Вход свободен след предварителна регистрация на entrance@computerspace.org.
 
прочети повече

29 юни–1 юли (събота-понеделник) 2013, 10.00 – 15.00 ч.
Червена зала
Театър „Реплика” (България), Студио за документален театър „Vox populi” (България) и Emergency Theatre (Берлин, София, Скопие, Хамбург, Москва) представят:
NEДРАма – театрална лаборатория за документален театър и съвременна драматургия
С участници от Германия, Полша, Русия и България.
Проектът се осъществява с подкрепата на Полски институт – София, Гьоте-институт в България, Театър „Йозеф Бойс”, Москва и Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”.
Актьорът в документалния театър
уъркшоп с водещи Неда Соколовска (България) и Георг Жено (Германия/Русия)
На български език.
Вход свободен
 


25 юни (вторник) 2013, 10.00-12.00 ч.
Червена зала
Състояние на медийната свобода в България?
Резултати от онлайн проучването на свободата на словото в България, проведено от Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България), и неговия социологически анализ са представени по време на публичен дебат на тема „Свободата на словото в България – 2013 г.“  С участието на журналистите Спас Спасов и Ирина Недева, социологът Борис Гюров, представители на изследователския екип на АЕЖ-България, медийни експерти. Можете да прочетете статията "Свобода на словото в България" и да гледате видео запис от уеб портал "Култура" тук.
Видеозапис от събитието - част 1, част 2 и част 3.
Аудиозапис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

10 януари (четвъртък) 2013, 18.00 ч.
Червена зала
Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) има удоволствието да Ви покани на кръгла маса с участието на македонски и български експерти на тема:
България и Република Македония: а сега накъде?
Неотдавнашното решение на България да не подкрепи даването на дата за преговори за членство в ЕС на съседна Македония създава реална опасност медийните престрелки да прераснат в порочен кръг, в който националистическата реторика от едната страна на границата да подхранва омразата и страховете от другата. Втвърдяването на официалните позиции неминуемо втвърдява и границите и стереотипите, които делят двете балкански земи. Има ли изход от порочния кръг? Каква е ролята на македонското и българското гражданско общество за идентифицирането на общи интереси, на искания към политическите елити и на положителни послания към гражданите от двете страни на Осогово и Огражден? Тези въпроси са във фокуса на предстоящия дебат с участници: Борян Йовановски (журналист и бивш говорител на президента Борис Трайковски), Огнян Минчев (СУ "Св. Климент Охридски"), Йован Димитров (блогър, Скопие), Антоанетa Приматарова (Център за либерални стратегии, София), Роберто Беличанец (председател на Центъра за медийно развитие, Скопие), Константин Павлов-Комитата (блогър,Фондация "14 януари", София)
Модератор: Димитър Бечев (Директор на ЕСВП - София)
Видеозапис от събитието - част 1, част 2, част 3.
Аудиозапис от събитието - тук.
Вход свободен
 


2-3 ноември (петък и събота) 2012, 13.30 ч.
Червена зала
Списание „Християнство и култура” и Фондация „Конрад Аденауер” със съдействието на богословските факултети при Софийския и Великотърновския университет представят:
Църква, миряни, общество в България
конференция
Конференцията „Църква, миряни и общество в България”, която ще се проведе на 2 и 3 ноември 2012 г. в София, си поставя за цел да провокира сериозна дискусия по темата за ролята на миряните в живота на Църквата. На форума свои мнения ще изкажат свещеници и миряни от различни професионални поприща (богослови, историци, интелектуалци, журналисти). Ще бъдат обсъдени въпроси като проблемът за властта в Църквата, отношенията клир-миряни,  активната роля на миряните в мисията на Църквата. Форумът си поставя за цел да заяви съществуването на православно обществено мнение като един от гласовете, които могат да спомогнат за преодоляване на кризата в общественото доверие към Църквата. 
Можете да прочетете статията "Православната църква пред избор" и да гледате видео запис от уеб портал "Култура" тук.
Вход свободен
 
прочети повече

13 юни (сряда) 2012, 19.00 ч.
Червена зала
Фотографията: глобален мит, локални употреби
семинар по визуална антропология
Фотографията е свързана с вярата в обективността на механичния образ и способността му независимо от човека да запечатва нещата такива, каквито са. Вглеждането в конкретните практики и употреби на фотографията разколебават тази нагласа и насочват към многолики интерпретации. Новите средства за масово производство/манипулиране на изображения поставят наново въпроса за това, какво е истина и на какви етични изисквания следва да се подчинява образът? Дискусия на социални учени, артисти и фотографи за съдбата на фотографското изображение в съвременния свят, стимулирана от излязлата в Париж едноименна книга под съставителството на Жил Руе и Ивайло Дичев. За повече информация за книгата моля посетете http://www.editions-harmattan.fr/.
На български език.
Вход свободен
 


30 май (сряда) 2012, 18.30 ч.
зала “Пеша Николова”
Образите на властта в България: 2010 година през очилата на два хибридни таблоида
семинар по визуална антропология
Как е  изобразена  властта в два от най-четените български всекидневници три години след влизането на България в Европейския съюз? Става ли „българската“  власт „европейска“ или какви са предизвикателствата пред съвременната българска преса  в репрезентирането на властта и как това се отразява на представянето на различните властови полета?  Георги Мандичев (докторант в катедра „Социология“ на СУ „Св. Климент Охридски“) представя изследването си на фотографиите във вестниците „24 часа“ и „Труд“ през 2010 г., разказва ни за сложните отношения между текст и образ във вестника и ни предизвиква да мислим властта като оптически феномен и може би да се разровим в политическото безсъзнателно.
На български език.
Вход свободен
 


13 февруари (понеделник) 2012, 19.00 ч.
зала „Пеша Николова“
Между желаното и действителното. Фотографските илюстрации в българските периодични издания 1948–1956 г.
семинар по визуална антропология
лектор: Катерина Гаджева
Често пъти пропагандната фотография се разглежда през целите, които си поставя, и през света, който Идеологията претендира, че сътворява. Този поглед, обаче, сякаш пропуска естетическото пречупване на Идеологията в образа. Третият пореден семинар по употреби на визуални средства в социалните изследвания е посветен на предстоящата книга „Между желаното и действителното. Фотографските илюстрации в българските периодични издания 1948 – 1956”. Катерина Гаджева е изкуствовед, доктор по история и теория на фотографията, и преподавател в Националната художествена академия. Автор на редица статии в сп. „ФО”, както и на текстовете „За театъра и фотографията“ , „Старият фотографски портрет – раз-веществяване и одушевяване на предмета“, „Фотопортрет със смъртта“, „Фотографията – първоизточник на нова ритуалност“, „Един или три стола”, „По следите на изгубената фотография” и т.н.
На български език.
Вход свободен
 


14 януари (събота) 2012, 18.00 ч.
Червена зала
Годишни награди на БлуЛинк за 2011 г. за стратегическо ползване на информационни технологии за граждански каузи
За трети пореден път БлуЛинк връчва годишната награда, с която отличава Свободните електрони - хората, които умело и успешно ползват електронна комуникация за постигането на благородни граждански цели. Затова и името на наградата е „Свободният електрон". Церемонията е предшествана от дискусия за гражданската промяна, гражданските действия, опазването на околната среда и интернет. В центъра на дискусията ще бъдат гражданските групи, които ползват електронни инструменти за действията си в следните области: проблеми по улиците и зелени площи на града; незаконните сечи; прилагането на забраната за тютюнопушене; активно мрежуващите за спасяване на Витоша, Пирин, Черноморието и останалата част от страната от презастрояване и замърсяване. За осъществяването на церемонията спомагат и програма „Европа на гражданите” на Европейския съюз, и на програма „Място за живот” 2011 на фондация „ЕкоОбщност” на Европейския съюз, финансирана от фондация „Чарлз Стюарт Мот” в рамките на проект „Информационни технологии за европейските граждани на ниво местна общност – да впрегнем глобалната мрежа за локално действие. Събитието ще се предава на живо на интернет страницата на БлуЛинк.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

21 декември (сряда) 2011, 17.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Dream Foundation Bulgaria организира практически уъркшоп:
Образованието в чужбина – какво наистина значи това?
Този практически уъркшоп е предназначен за всеки, който иска да знае повече за образованието в чужбина и да вникне в подробностите:
- Избор на точната държава, университет и специалност: как да намерим подходящи възможности да продължим образованието си в чужбина?
- Да живееш в чужда страна и сблъсъкът с нов език: как да се подготвим за промяната?
- Работа и жилище:  какво да правим ако се почувстваме самотни, без дом и работещи в чужда страна?
- Финанси: какви са действителните разходи и как да се справим с тях?
Студенти, които в момента учат в чужбина ще споделят своите истории.
Регистрация на https://dreamfoundation.eu/workshop
На български език.
Вход свободен
 


6 декември (вторник) 2011, 13.00-17.00 ч.
Червена зала
Екологично сдружение „За Земята” представя:
Глобализация на търговията с храни и ГМО
семинар
Над един милиард са гладуващите по света. Това е и броят на хората с наднормено тегло вследствие на потребление на некачествени храни. Хранителните кризи, предизвикани от крайната корпоративизация и финансиализация на хранителните пазари, задъбочават тези проблеми. Макар и храната да е човешко право според ООН, тя все повече започва да се превръща в обикновена стока. ГМО се рекламира като възможен начин за справяне със световния глад, но всъщност задълбочава проблема. Какви са критиките срещу глобализацията на търговията с ГМ храни и ГМ фуражи?
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

21 ноември (понеделник) 2011, 19.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Представяне на филмите „Призив: на светло” (2011, България, 36 мин. 14 сек.) и „Филм с Митко и Наско” (2011, България, 29 мин. 24 сек.)
семинар по визуална антропология
Светът ни е препълнен с образи, а ние непрекъснато ги умножаваме – снимаме, препращаме, качваме… Какво си струва да се превърне в образ, какво остава невидимо, случило ли се е нещо, ако не е произвело кадър? Дали образите ни помагат да разбираме? С този цикъл от семинари за визуални изследвания заедно изследователи и студенти се опитваме да проблематизираме образите, да видим през тях съвременния си живот, да развием критическа перспектива към собствения си свят.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

7 юни (понеделник) 2010, 16.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Изследователски център по социални науки по проект „Градски изследвания: интердисциплинарни изследвания за млади учени” организира:
Представяне на проект „Градски изследвания: интердисциплинарни изследвания за млади учени”
Да погледнем към градовете и да видим какво се крие в бизнес центровете, в обозначените в лилаво зони на картите, в гетата, в градските фонтани, зад фасадите на сградите и в тръбите на канализацията? На тези и на още много други въпроси се опитват да отговорят стипендиантите към Изследователски център по социални науки и проект „Градски изследвания: интердисциплинарни изследвания за млади учени”. Те ще представят своите изследвания по следните теми:
Бизнес центърът – „град” в града (автор: Жана Попова)
Създаването на модерния град: Загреб, Любляна и Сараево в края на 19 - началото на 20 век (автор: Ивайло Начев)
Лилави зони: междинните територии на София – линии, промишленост, гета (автори: Първан Симеонов и Веселина Рачева)
Образи на новата „българска мечта”. Oт Града на мечтите до Града на фонтаните (автор: Светла Казаларска)
Бедност и подоходно неравенство в градовете в България (автор: Силвия Николова)
За повече информация моля вижте тук.
Вход свободен
 


6-8 ноември (петък–неделя) 2009
Червена зала, зала „Безименна”, зала „Гъливер”, зала „Пеша Николова”
Българското дружество по психодрама и групова терапия представя:
Психодрамата среща психодрамата
Национална конференция по психодрама, социометрия и групова терапия.
20 години по-късно - първият психотерапевтичен метод в България в опит да реконструира собствената си история. Какво се е случило междувременно? Какви са новите лица на психодрамата – на школите, които я развиват и на личностите, които я практикуват? Какви са идентичностите и принадлежностите, които те споделят и какво е онова, което ги разделя? В търсене на отговор, конференцията отваря пространство за едно взаимно „ходене на гости”, в което гости и домакини разменят местата си в опит да се срещнат по средата.
Повече информация на: http://www.psychodrama-bg.org/ и http://actinplay.cult.bg/
На български език.
Вход: само след предварителна регистрация
 
прочети повече

6-8 ноември (петък–неделя) 2009
Червена зала, зала „Безименна”, зала „Гъливер”, зала „Пеша Николова”
Българското дружество по психодрама и групова терапия представя:
Психодрамата среща психодрамата
Национална конференция по психодрама, социометрия и групова терапия.
20 години по-късно - първият психотерапевтичен метод в България в опит да реконструира собствената си история. Какво се е случило междувременно? Какви са новите лица на психодрамата – на школите, които я развиват и на личностите, които я практикуват? Какви са идентичностите и принадлежностите, които те споделят и какво е онова, което ги разделя? В търсене на отговор, конференцията отваря пространство за едно взаимно „ходене на гости”, в което гости и домакини разменят местата си в опит да се срещнат по средата.
Повече информация на: http://www.psychodrama-bg.org/ и http://actinplay.cult.bg/
На български език.
Вход: само след предварителна регистрация
 
прочети повече

6-8 ноември (петък–неделя) 2009
Червена зала, зала „Безименна”, зала „Гъливер”, зала „Пеша Николова”
Българското дружество по психодрама и групова терапия представя:
Психодрамата среща психодрамата
Национална конференция по психодрама, социометрия и групова терапия.
20 години по-късно - първият психотерапевтичен метод в България в опит да реконструира собствената си история. Какво се е случило междувременно? Какви са новите лица на психодрамата – на школите, които я развиват и на личностите, които я практикуват? Какви са идентичностите и принадлежностите, които те споделят и какво е онова, което ги разделя? В търсене на отговор, конференцията отваря пространство за едно взаимно „ходене на гости”, в което гости и домакини разменят местата си в опит да се срещнат по средата.
Повече информация на: http://www.psychodrama-bg.org/ и http://actinplay.cult.bg/.
На български език.
Вход: само след предварителна регистрация
 
прочети повече

31 октомври–1 ноември (събота-неделя) 2009
Червена зала, зала „Безименна”, зала „Гъливер”
Дружеството на психолозите в България, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Институтът по психология – БАН, Сдружението на младите психолози "4 Април" и Националните асоциации на психолозите в югоизточна Европа представят:
Регионална конференция по психология за югоизточна Eвропа – SEERCP 2009
Двудневната научна програма на SEERCP 2009 обхваща 12 научни симпозиума с над 300 научни доклада (статии, съобщения и постери) от над 550 автора, 20 пленарни доклади от водещи психолози от 5 континента и авторитетни представители на световните организации на професионалните психолози; 25 работни и тренинг семинари, кръгли маси и тематични дискусии с участници от страните в региона и от целия свят. Подробности за програмата и местата за провеждане на конференцията следете на на www.RCP2009.wordpress.com. Основна част от работните семинари и тематичните дискусии на конференцията се случват в Червената къща.
За информация и контакти: Дружество на психолозите в България, д-р Пламен Димитров (02/843 58 54 / office@psychology-bg.org Skype: plamendimitrov_bps).
С финансовата подкрепа на Международния съюз за психология (IUPsyS), Международната асоциация по приложна психология (IAAP), Международната асоциация по крос-културна психология (IACCP), Европейската федерация на психологическите асоциации (EFPA) и Европейската асоциация по психология на здравето (EHPS).
На български и английски език, с превод.
Вход: след предварителна регистрация
 


31 октомври–1 ноември (събота-неделя) 2009
Червена зала, зала „Безименна”, зала „Гъливер”
Дружеството на психолозите в България, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Институтът по психология – БАН, Сдружението на младите психолози "4 Април" и Националните асоциации на психолозите в югоизточна Европа представят:
Регионална конференция по психология за югоизточна Eвропа – SEERCP 2009
Двудневната научна програма на SEERCP 2009 обхваща 12 научни симпозиума с над 300 научни доклада (статии, съобщения и постери) от над 550 автора, 20 пленарни доклади от водещи психолози от 5 континента и авторитетни представители на световните организации на професионалните психолози; 25 работни и тренинг семинари, кръгли маси и тематични дискусии с участници от страните в региона и от целия свят. Подробности за програмата и местата за провеждане на конференцията следете на на www.RCP2009.wordpress.com. Основна част от работните семинари и тематичните дискусии на конференцията се случват в Червената къща.
За информация и контакти: Дружество на психолозите в България, д-р Пламен Димитров (02/843 58 54 / office@psychology-bg.org Skype: plamendimitrov_bps).
С финансовата подкрепа на Международния съюз за психология (IUPsyS), Международната асоциация по приложна психология (IAAP), Международната асоциация по крос-културна психология (IACCP), Европейската федерация на психологическите асоциации (EFPA) и Европейската асоциация по психология на здравето (EHPS).
На български и английски език, с превод.
Вход: след предварителна регистрация
 


24 септември (четвъртък) 2009, 10.00 ч.
Червена зала
Списание „Факел” и Българско училище за политика към Нов български университет представят:
Политическата коректност: границите между допустимото и недопустимото
конференция

Конференцията засяга теми като политическата коректност и нравственост, дали същуствува политическа етика и гражданско общество, и как се изразява тя, както и доколко съществува политическа коректност срещу дискриминационния език.
Програмата на конференцията можете да видите тук.
Вход свободен
 


26 май (вторник) 2009, 11.00 ч.–17.00 ч.
зала „Пеша Николова”
За свободата на словото в България, за защита на професията и достойнството на българските журналисти
работна среща на български журналисти, които са зависими единствено от Етичния кодекс на българските медии, от морала и съвестта си
След поредния 24 май, когато отново се произнасят тържествени речи за празника на словото и писмеността, си задаваме въпроса какво се случва със свободата на словото в България, и ви предлагаме не поредния коктейл и луксозен форум, а скромна, но ефективна работна среща, на която да бъдат обсъдени проблемите на свободата на словото в България, свързани с явна и прикрита цензура и автоцензура, начини и механизми за потискане на разследващата журналистика и преследване на неудобни журналисти. Целта на срещата е да направим конкретни предложения за солидарна реакция срещу недопустими посегателства срещу свободата на словото в България и достойнството на българските журналисти.
Сред обсъжданите теми са проблемите на свободата на словото в България, цензура и автоцензура, начини и механизми за потискане на разследващата журналистика, както и проблемите на журналистиката в България, (не)спазването на Етичния кодекс на българските медии, (не)уважението към истината, методи за водене на интервю, (не)изпълняване на политически поръчки.
С участието на Даниела Горчева (издател и редактор на с-ние „Диалог”, Холандия), Атанас Чобанов (издател и редактор на сатиричния сайт „Рога и копита”, Франция), Коста Стефанов (издател и редактор на информационния сайт www.kafene.net, Великобритания), Росен Босев (журналист в-k “Капитал”), Христо Христов (журналист в-k “Дневник”, носител на наградите "Паница" (1999), "Разследващи журналисти" (2001) и "Черноризец Храбър" (2003 и 2005) за разследваща журналистика), Едвин Сугарев (издател и редактор на информационно-коментарен сайт “Свободата днес и тук”, www.svobodata.com)
Вход свободен /след регистрация на http://www.antismog.net/index.php?option=com_community&view=register&Itemid=150/
 


18 май (понеделник) 2009, 18.00 ч.
зала " Пеша Николова"
Изследователски център по социални науки и проект "Градски изследвания: интердисциплинарни изследвания за млади учени" организират редовния академичен семинар:
Градът: практики и политики
част от публичната лекция на проф. Ивайло Дичев на тема "Градът, пространство на другости"
Специфика на градското е различието. В града се сблъскват не само различни практики, общности, ценности, но и несводими едни към други образи. Сред тях все по-централно място играе екранът - машина за сблъскване на светове, за одругостяване на средата.
Вход свободен
 


24 април (петък) 2009, 15.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Центърът за миграционни изследвания към НБУ CERMES и Център "Имиграция и интеграция" организират кръгла маса на тема:
Да бъдеш студент в чужбина. Българските студенти зад граница и чуждите студенти у нас.
С участието на Лили Големинова (журналист), Диана Карабинова (експерт), Мария Бързинска (експерт), Анна Кузнецова (бесарабска българка в България), Николета Сотирова (българска студентка в чужбина), Юрий Белиоглов (студент в УНСС от Украйна) и Мона ел Халаф (студентка във Виена на стаж в България).
След 1989 в България се появява нов масов феномен: миграция с цел следване в чужбина. Близо всеки четвърти български студент следва в чужбина. Мобилността на високо образованите в глобалния свят е съществена част от хабитуса на  българските студенти в чужбина. Те остават в страната на следването си, продължават прфесионалното си развитие в друга държава или решават да се завърнат в България – дебатът отваря темата за мотивите им за техните решения и за приноса им както в страната на тяхното следване, така и за приноса им за България.
Модератор: Анна Кръстева
Вход свободен
 


5 декември (петък) 2008, 11.00 ч.
Червена зала
Българско общество на хуманитарните издатели представя:
Държавната помощ за обществените медии в България – настоящи абсурди и предложения за законодателни промени!
пресконференция
Настоящата ситуация е абсурдна и изисква промяна: в България само държавните БНТ и БНР получават помощ от републиканския бюджет, докато всички останали медии не могат да разчитат на публично финансиране за своите медийни продукти от обществен интерес. На базата на проведено изследване предлагаме следните промени в ЗРТ и ЗЗРК - да се засили финансовия и съдържателен контрол над БНТ и БНР, за да се превърнат те действително в „обществени медии”; да се създаде нова програма „Държавно подпомагане на висококачествени медийни продукти от обществен интерес” към Национален Фонд „Култура”, отворена на конкурсен принцип за всички останали медии.
С участието на Георги Лозанов (медиен експерт, СУ „Св. Кл. Охридски”), Антоанета Колева (председател на Българското общество на хуманитарните издатели), Димитър Вацов (член на УС на Българското общество на хуманитарните издатели), Боян Знеполски (редактор на сп. Критика и хуманизъм) и Малина Томова (заместник-главен редактор на Литературен вестник).
Вход свободен
 


27 ноември (четвъртък) 2008, 11.00 ч.
Червена зала
БГО „Джемини” представя:
Оглушителна тишина: Случаят в моето училище
кръгла маса за обсъждане на резултатите от едноименния проект, реализиран с подкрепата на програма Matra KAP на Посолство на Кралство Холандия в България
Проектът си постави за цел подобряването на училищната среда чрез намаляване на дискриминацията и нетолерантността на база сексуална ориентация, увреждане и ромска етническа принадлежност. По време на кръглата маса предмет на обсъждане са заключенията от изследването на учебниците по хумантирани дисциплини от IX до XII клас, резултатите от изследване на нагласите сред ученици от горните класове, както и срещнатите проблеми при изпълнение на проекта.
Участници: Кемал Еюп (председател на Комисия за защита от дискриминация), Нeгово Превъзходителство Вилем ван Еее (посланик на Кралство Холандия в България), Даниел Вълчев (министър на образованието и науката, очаква се потвърждение), педагози, психолози и представители на граждански организации.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

3 юни (вторник) 2008, 19.00 ч.
Червена зала
България място ли е за високообразованите... българи?
съвместна конференция, организирана от асоциациите на завършилите London School of Economics (LSE), Оксфорд, Харвард, Кембридж, Колежа на Европа, Централния европейски университет в Будапеща, London Business School (LBS) и Колумбийския университет.
Регистрацията се извършва между 18.30 и 19.00 ч. На български и английски език, без превод.
Вход: 10 лв. (само с покани)
чуй аудиозапис от конференцията - част 1
чуй аудиозапис от конференцията - част 2
 
 


28-30 септември (петък–неделя) 2007
Червена зала, зала „Гъливер”, зала „Пеша Николова”
Българското дружество по психодрама и групова терапия представя:
Измерения на срещата – психодрама практики
Първа национална конференция по психодрама, социометрия и групова терапия за психодраматисти от всички тренингови институции в България - завършили или обучаващи се - както и за заинтересовани от свързани области: терапевти и обучаващи се в други терапевтични направления, студенти и професионалисти, проявяващи интерес към средствата на психодрамата, действените методи и груповата психотерапия.
За повече информация: http://www.psychodrama-bg.org/ и http://actinplay.cult.bg/
 
прочети повече

27 юни (сряда) 2007, 15.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Центърът за миграционни изследвания на НБУ и Центърът за култура и дебат „Червената къща” организират:
Жени, етничност, наука
кръгла маса
С участие на експерти от Министерства, представители на неправителствени организации, преподаватели и изследователи, както и на Филиз Хюсменова, член на Европейския парламент. Специален гост е проф. Джон Ийд, директор на Центъра за изследване на национализма, етничността и мултикултурализма във Великобритания. На кръглата маса ще бъде представен и проектът за изграждане на европейска мрежа от жени-учени от имигрантски и малцинствен произход. Водещ: Анна Кръстева, ръководител на Центъра за миграционни изследвания на НБУ.
На български и английски език.
Вход свободен
 
прочети повече

18 - 23 юни 2007, всеки ден от 9.00 до 18.00 ч.
Червена зала, зала “Пеша Николова”
Как да го кажем?
шестдневен уъркшоп за млади кино професионалисти (сценаристи и продуценти) от Балканите и Централна Европа. Уъркшопът се организира от Червената къща по идея на Иван Дойков и Мира Сталева. В сътрудничество с Dare Films Ltd. Партньори: Art Fest Ltd., Camera, Gala Film Ltd. Проектът е подкрепен от програма MEDIA на Европейския съюз. Само за предварително подбрани участници.
 
прочети повече

31 май (четвъртък) 2007, 10.00-14.00 ч.
Червена зала
Глобул, Фондация “Помощ за благотворителността в България” и Център за култура и дебат “Червената къща” представят:
„Изкуствата и експресивните психо-социални подходи при работа с деца и младежи в риск от социална изолация”
Национална кръгла маса

С участието на представители на Държавната агенция за закрила на детето, Министерство на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Министерство на образованието, артисти, практици от артистичните психо-социални подходи, психолози, психотерапевти и др.
Част от дългосрочната социална програма на Глобул „Да чуем детските мечти”.
На български език.
Вход с покани
 
прочети повече

24 февруари (събота) 2007, 11.00-17.00 ч.
25 февруари (неделя) 2007, 11.00-16.00 ч.

Червена зала
Студио Ентусиазъм представя:
Дизайнерски уикенд
Уъркшоп от две части.
На български език.
Вход: 12/8 лв.
 
прочети повече

30 януари (вторник) 2007, 18.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Катедра “История и теория на културата”, Софийски университет и Департаментът по Философия към НБУ ще проведат заключителната сбирка на изследователския семинар “Мултикултурализъм, проблемни области, парадигми и идеологии” с ръководител д-р Красимир Стоянов.
Кръгла маса - обсъждане на книгата на Пол Рикьор: “Пътят на разпознаването. Три студии”
(Преводач: Тодорка Минева, София, изд. СОНМ, 2006.)
Участници: проф. Христо Тодоров, НБУ, проф. Стилиян  Йотов, СУ,  д-р Димитър Вацов, НБУ, доц. Александър Кьосев, СУ, д-р Красимир Стоянов, Франкфурт
Вход свободен
 


25 юли (вторник) 2006, 13.00 – 18.30 ч.
26 юли (сряда) 2006, 9.00 – 14.00 ч.

Червена зала
Център за либерални стратегии и списание “Foreign Policy" - България представят:
Конференция на млади български изследователи в областта на социалните науки
Целта на конференцията е да даде възможност на учени от България и чужбина да представят своята работа и да създадат или подновят контактите си с колеги. Списанието “Foreign Policy - България” се надява да открие автори, които да представят своите идеи и анализи на неговите страници.
На български и английски език.
Вход свободен
 
прочети повече

12 март (неделя) 2006, 13.00 ч.
Зала МАТИ‘ Д (над кино “Люмиер”)
10-ти Международен София Филм Фест
Пресконференция на филма Фактотум (Норвегия-САЩ-Германия, 2005, 132’, цветен)
(по едноименния роман на Чарлс Буковски)
С участието на Бент Хамер, режисьор, сценарист и продуцент и Джим Старк, продуцент и сценарист
Водещ: Ясен Атанасов, първият издател на Чарлс Буковски в България
На български и английски език, с превод.
 


9-10 декември, (петък-събота)  2005, 9.00 – 17.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Центърът за академични изследвания представя:
Социология и интердисциплинарно познание
Серия научни семинари, провеждани в София, Букурещ и Будапеща, с подкрепата на фондация „Андрю Мелън”.
Събитието е на български език.
Вход с покани
 


22 ноември (вторник) 2005, 18.00 ч.
Червена зала
Център за медийни изкуства Интерспейс представя:
Net_User_3
Разговор за третата поред международна конференция и проекта “Извън контекст” (август 2005, о-в. Св. Анастасия, близо до Бургас).
С участието на Галя Димитрова, куратор (Интерспейс, София) и Карол Паркинсън, куратор (Harvestworks, Ню Йорк). Следва прожекция на документален филм за събитията на острова.
Събитието е на английски език, с консекутивен превод.
Продължителност: 60 мин
Вход: 2/1 лв.
 


3 ноември (четвъртък) 2005, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Публичен семинар „Глобално/локално” представя:
Нови глобални хоризонти, нови локални идентичности
Водещи: Ивайло Дичев и Орлин Спасов
Глобалната сцена на желанието: история, антропология, технология (Ивайло Дичев)
Personal homepage или как да се самоизмислим в интернет (Орлин Спасов)
Събитието е на български език.
Вход: 1 лв.
 
прочети повече

20-21 октомври 2005, 9.30 – 18.00 ч.
Червена зала
Списание “Социологически проблеми” представя:
“Протестантската етика и духът на капитализма” на Макс Вебер – актуалността на един класик на социологията на културата и икономиката
Конференция с участието на: Георги Фотев (София), Деян Деянов (Пловдив), Димитър Зашев (София), Жан-Марк Тета (Лозана), Йоханес Вайс (Касел), Кольо Коев (София), Михаел Матисен (Гьотинген), Румен Даскалов (София), Светлана Събева (Пловдив), Фолкард Крех (Бохум), Христо Тодоров (София), Владимир Игнатов (София) и Теодора Полименова (София).
С подкрепата на Stifterverband fur die Deutsche Wissenschaft - Германия.
Събитието е на български и немски език със симултанен превод.
Вход свободен
 
прочети повече

1–2 октомври 2005, 9.00 – 19.00 ч. 
зала „Пеша Николова”
Формиране и развитие на балканските литературни канони
Семинар, организиран от Академичната лига за Югоизточна Европа (SEAL). Учени от значими образователни и изследователски институции на Балканите си дават среща в София, за да обсъдят методологическите и исторически аспекти от формирането и развитието на националните литературни канони в региона.
На английски език.
Вход с покани.
 


30 юни (четвъртък) 2005, 10.00 ч. – пресконференция
10.30–15.00 ч. - информационен ден и семинар

Червена зала
Регионален Фонд – ИГА представя
Информационен ден по пробация и семинар
В рамките на проект “Граждански университет по пробация - европейски стандарти в прилагането на обществените санкции и мерки като алтернатива на затвора”.
С участието на проф. д-р Антон ван Калмтот, преподавател по наказателно право  в Университета Брабант в Тилбург, Холандия и редактор на изданията “Пробация и пробационни услуги. Европейска перспектива” и “Пробация и пробационни услуги в страните кандидат-членки на ЕС” и Райт Куузе, ръководител на Отдела по пробация и превенция на престъпността към Министерство на правосъдието, Естония и член на Управителния съвет на Постоянната Европейски комисия по пробация.
С финансовата подкрепа на програма „Европа 2003” на Делегацията на Европейската комисия в България.
Ще бъде показан филм за изпълнението на обществените санкции и мерки във Великобритания.
Събитието е на английски и български език с превод на български език. Филмът е на английски език с български субтитри.
Вход свободен
 


27 май (петък) 2005, 14.00 ч.
Червена зала
Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства "Радар", Сдружение "Младежта за обединена Европа" и Асоциация "Български детски и младежки парламент" представят:
Креативните индустрии в България и ролята на младото поколение
Кръглата маса се реализира по Програма за младежки дейности 2004-2005 г. на Министерство на младежта и спорта.
Събитието е на български език.
Вход свободен.
 


15 януари (събота) 2005, 10.00 ч.
Зала 2, Ректорат на Софийски университет, бул. “Цар Освободител” 15
Религия, етнически характер, война. Югославският конфликт
Работен семинар, ръководен от Жан-Франсоа Госио, научен сътрудник във Висшето училище за социални науки (Лаборатория по антропология на институциите и социалните организации) в Париж.
Семинарът е на френски език с превод на български език.
Събитието е организирано в рамките на Образователното ателие по социални науки под егидата на Българската академия на науките, Софийския университет “Свети Климент Охридски”, Френския институт в София и Висшето училище за социални науки в Париж.
 


5-6 март 2004 г.
Център за култура и дебат “Червената къща” препоръчва:
Първа заседателна зала, СУ “Св. Кл. Охридски”
Международна конференция организирана от Центъра за социални изследвания на пола към СУ “Св. Климент Охридски”
От Изток на Запад: миграцията, жените и интернационалността в Европа
Конференцията ще представи резултатите от международно изследване, спонсорирано от Европейския съюз и протичащо под ръководството на 5 екипа от източно и западноевропейски университети (ЕЛТЕ-Будапеща, Университета на Копенхаген, Софийския университет, Университета на Утрехт и координиращият ги Европейски университетски институт във Флоренция, Италия). Като се базира на детайлния анализ на повече от 100 итервюта, изследването се стреми да хвърли светлина върху жизнените стратегии на жени от две източноевропейски държави - България и Унгария, които са предприели пътуване, наложило да организират живота си по нов начин в две западноевропейски държави - Италия и Холандия.
Работен език: английски
 
прочети повече

Нова възможност за включване в проекта “Софтуер с отворен код за неправителствените организации в България”
Център за медийни изкуства ИнтерСпейс и Център за култура и зебат “Червената къща” през 2004 година ще продължат набирането на нови участници в проекта “Софтуер с отворен код за неправителствените организации в България”.
 
прочети повече


Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena