Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Менторска програма за подкрепа на деца и семейства в общността и превенция на отпадането от училище
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития

2. май (вторник) 2017, 18:30
зала Пеша Николова
„Семинар_БГ“ представя:
Влогърите: онлайн култура „отдолу“ с Magi San, Андреа и Dimikask
дискусия
Българските влогъри не са тук от вчера. Те снимат, създават, забавляват, образоват и изграждат базата си от последователи клик по клик вече години, но – следвани предимно от младото поколение – дълго оставаха извън полезрението на медиите и другите социални актьори. Докато не се озоваха на челни места в класациите по онлайн влияние. За влогърството като изкуство, призвание, мода, бизнес, стил, култура, начин на живот ще си говорим с: Magi San, Dimikask и Андреа от „Дръж ми пуканките“ .
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече резервирай място

2. май (вторник) 2017, 19:30
Червена зала
В/ХОД арт док зона и „КОМА луденс“ представят:
Мама и татко
документален театър
Достойна смърт. Кой определя такава? Може ли да има справедливост на границата между морала и закона? Майка и баща без път, в момент, в който трябва да се борят не за живот, а за смърт. Медии, институции и управляващи, изправени пред живота на едно дете, което няма думата. Кой печели? Има ли невинни, когато негово величество „законът“ е цар и господар? Представлението е част от менторската програма на В/ХОД. Режисьор: Констанца Константин Гецова; мама: Мартина Апостолова; татко: Мирослав Симеонов; санитари: Владимир Солаков, Станислав Анев, студенти в Нов български университет; ас. режисьор - Мартина Апостолова; документално проучване: Констанца Константин Гецова, Ралица Митова; драматургичен материал: „КОМА луденс”; фотограф: Гео Калев.
На български език.
Вход: 12/10 лв.
 
резервирай билет

3. май (сряда) 2017, 19:00
Червена зала
Помашки сълзи
прожекция, дискусия
В края на 1893 няколко семейства помаци напускат принудително родното си село Орехово в сърцето на Родопите. Заселват се в околностите на град Чан в Северозападен Анадол, където основават село Илиасагачифлик. Свидетел на изселването е родопският краевед Стою Шишков, който описва събитието в разказа „Помашки сълзи“, едно от малкото художествено-документални свидетелства за драматичната раздяла на помаците с родните им огнища. Филмът ще бъде представен от авторите в дискусия със социолози, историци, етнолози.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече резервирай място

4. май (четвъртък) 2017, 18:30 – откриване;
5.-31. май (петък-сряда) 2017, всеки работен ден от 10:00 до 17:00
зали Безименна, Гъливер, Червена зала
Сдружение „Безпредметна София” представя:
Ортогонал 16: Международен форум за безпредметно изкуство
лекции, работилница, изложба
Международният форум за безпредметно изкуство ортогонал се провежда за трети пореден път в „Червената къща”. Събитието включва програма от лекции, детска работилница и изложба на дузина автори от 7 държави. Освен живопис, графика, рисунки и анимация за първи път ще бъдат представени конкретна поезия и скулптура, както и експонати, предоставени от Националния музей „Земята и хората”.  Участници: проф. Ойген Гомрингер (Швейцария), д-р Инго Глас (Румъния/Германия), д-р Нортруд Гомрингер, Естер Хагенмайер, Гизела Хофман (Германия), Патрик Мориси, Ханз Ханкок (Великобритания), Джудит Дюкмин (Австралия/Великобритания), Ердем Кючюккороглу (Турция), д-р Николай Петков, Петър Дочев, Иван Шуманов, Георги Димитров (България).
Вход свободен
 


4. май (четвъртък) 2017, 19:00
Червена зала
Сдружение „Безпредметна София” представя:
Ортогонал 16: Международен форум за безпредметно изкуство
Въведение в конкретната поезия
Лекция-пърформанс на проф. Ойген Гомрингер (Швейцария).
На английски език.
Вход свободен
 
резервирай място

5. май (петък) 2017, 11:00 – 19:00
Червена зала, зали Безименна, Гъливер
Сдружение „Безпредметна София” представя:
Ортогонал 16: Международен форум за безпредметно изкуство
Работни срещи
Лекции и презентации на участниците във форума.
На английски език.
Вход свободен
 


8. май (понеделник) 2017, 19:30
Червена зала
В/ХОД арт док зона представя:
Поколение Ь
документален театър
Най-новият спектакъл на Студио за документален театър VOX POPULI е посветен на прехода в България – годините от 1989 до 1997. Краен, противоречив, несигурен, този отрязък от време се оказва определящ за подрастващото тогава поколение. „Поколение Ь” е посветен точно на тинейджърите на прехода, зрелите индивиди на новото време, техните страхове и самота, обвити в алкохол и наркотици, музикалните им вкусове като най-мощния опит за бунт. Едно търсене на идентичност в безтегловността на 90-те. Режисьор: Неда Соколовска. С участието на: Веселина Господинова, Цвета Балийска, Петьо Петков-Шайбата, Братан Братанов, Борис Чангъров.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв
.
 
резервирай билет

9. май (вторник) 2017, 18:30 – откриване
10.-31. май (сряда-сряда) 2017, всеки работен ден от 10:00 до 17:00
зала Пеша Николова
Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” представя:
Плакатът
изложба
Учениците от 11 клас, специалност „Рекламна графика” в Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука”, София, гостуват с произведенията си в „Червената къща”. Плакатите в изложбата са свързани с темите: Международно десетилетие на биоразнообразието 2011-2020 г. и проекта на Международното триенале на сценичния плакат 2016 – „Молиер без граници”.
Вход свободен
 


11. май (четвъртък) 2017, 19:30
Червена зала
Център за култура и дебат „Червената къща”, в рамките на поредицата „Дебюти на границата”:
Ловец на свечерявания
пърформанс
Ние сме Иван Стоянов и Константин Кучев. На сцената разполагаме с цигулка,  куфар, две тела (нашите собствени), шест текста на Хулио Кортасар и вас, публиката. Накъде музикално-импровизационното ни представление ще свърне зависи както от нас, така и от вашето участие и промяната на колективното ни съзнание  в процеса на търсене на отговор на въпроса: „Възможно ли е публиката и актьорското тяло да сънуват един и същ сън – шарен, истеричен, психиделичен, детски?” Всяко едно издание е само за себе си и няма как да бъде повторено – подобно на свечеряването. Дебютен спектакъл на Иван Стоянов. Музикална среда: Константин Кучев и Иван Стоянов; с хореографски елементи от Яница Атанасова; с гласовете на: Дориана Малиновска, Гергана Алякова, Ина Гергинова, Константин Кучев; по текстове на Хулио Кортасар; дизайн на плаката: Йоан Сугарев.
На български език.
Вход: 8/6 лв.
 
резервирай билет

12.-14. май (петък-неделя) 2017
зала Пеша Николова
Център за култура и дебат „Червената къща” представя:
Пространствено видео
работилница
Ще разгледаме различните методи на работа с видео в пространствен контекст, като видео инсталации, видео мапинг, сцена, театър или пърформанс на живо. Работилницата включва дискусии на вече съществуващи проекти, разглеждане на различни хардуерни и софтуерни инструменти, както и практически упражнения с видео проектори. Ще има възможност за обсъждане на това как да осъществите вашите собствени проекти.
На английски език.
Вход 50 лв.
 
прочети повече

13. май (събота) 2017, 20:00
Червена зала
10. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“
Борса за любов
пърформанс
Изходните точки на този пърформанс с участието на публиката са влиянието на масовите медии върху възприемането на любовта и нейната цел, както и света на създаването на двойки. Как днес емоциите се превръщат в стока и коя е онази логика, която предопределя как се отнасяме един към друг и която в известна степен хореографира нашето поведение? След „Предай нататък“ (2012), това е второто представяне на Драгана Булут на „Антистатик“. Автор: Драгана Булут. В сътрудничество с: Зейна Хана, Крис Шерер, Хайке Алберхт, Ксения Джурович.
На английски език.
Вход: 10/8 лв.
 
прочети повече резервирай билет

13. май (събота) 2017, 21:30
Red Cafe Beati
10. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“
Романтично парти с Емилиян Гацов - Елби
парти
Емилиян Гацов - Елби композира музика за представления през последните 13 години и в нея винаги преобладава експериментът. За романтичното издание на „Антистатик“ обаче той е подготвил романтичен плейлист, в който романтиката натирва интелекта в ъгъла. Преди на това са казвали cheezy, но сега в духа на времето можем да го наречем „завръщане към истинските неща", макар да не е вярно. Сапунена опера за ушите, танцувални химни на една вече изгубена от експерименти емоция, от която тялото ще се движи по-романтично.
 
прочети повече

14. май (неделя) 2017, 16:00 – 18:00
зала Гъливер
Сдружение „Безпредметна София” представя:
Детска работилница
За информация и записване – (+359) 888 240 869, http://orthogonal.bg/,
http://www.nonsofia.org/, https://twitter.com/nonsofia
Вход свободен
 


15. май (понеделник) 2017, 18:00
Червена зала
Център за култура и дебат „Червената къща” представя:
Разговори с пространства
презентация
ХС Гилйе e норвежки артист, който изследва това как аудио-визуалната технология може да трансформира физически пространства. От завършването си в катедра „Интермедии" на Академията по изящни изкуства в Трондхайм през 1999 се занимава с инсталации, експериментално видео, пърформанси на живо и сценография. От 2006 работи по мащабния си проект „Разговори с пространства”, с който създава временни трансформации на физически пространства чрез светлина, прожекции, звук и движение. Гилйе ще разкаже повече за този свой проект по време на презентацията.
На английски език.
Вход свободен
 
прочети повече

17. май (сряда) 2017, 19:30
Червена зала
Арт док зона В/ХОД представя:
Невидими № 3: ДОМ
вербатим театър
Спектакълът е построен върху разговори с бездомни лица, проведени в периода, когато те са най-уязвими – зимата. Артистите дословно (вербатим) предават техните размисли за дома, улицата, обичта, семейството и сънищата. Режисьор: Неда Соколовска; драматургична обработка: Радослав Чичев, Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; сценография: Деница Аргиропулос; обработка на документален материал: Мириам Кожа; асистент-режисьор Стефани Ханджийска; участват: Петко Каменов, Богдан Казанджиев, Пламена Пенчева, Йорданка Стефанова, Тодор Близнаков.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв. (по избор)
 
резервирай билет

18. май (четвъртък) 2017, 19:30
Червена зала
В/ХОД арт док зона представя:
Поколение Ь
документален театър
Най-новият спектакъл на Студио за документален театър VOX POPULI е посветен на прехода в България – годините от 1989 до 1997. Краен, противоречив, несигурен, този отрязък от време се оказва определящ за подрастващото тогава поколение. „Поколение Ь” е посветен точно на тинейджърите на прехода, зрелите индивиди на новото време, техните страхове и самота, обвити в алкохол и наркотици, музикалните им вкусове като най-мощния опит за бунт. Едно търсене на идентичност в безтегловността на 90-те. Режисьор: Неда Соколовска. С участието на: Веселина Господинова, Цвета Балийска, Петьо Петков-Шайбата, Братан Братанов, Борис Чангъров.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв.
 
резервирай билет

19. май (петък) 2017, 19:00
фоайе
10. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“
Warm-up на Флориан Бюкинг и Райза Крьогер с публиката
warm-up
Точно час преди началото на съвременния танцов спектакъл „Нарагония“ неговите автори – Флориан Бюкинг и Райза Крьогер – ще направят едно нетипичното игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението във фоайето на „Червената къща“. След загрявката ще има достатъчно време за чаша вино за участниците преди неговото начало.
Вход свободен
 
прочети повече

19. май (петък) 2017, 20:00
Червена зала
10. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“
bucking&kröger
Нарагония
съвременен танц
В едно от най-значимите литературни произведения на немски език и в световната култура – „Кораб на глупците“ от Себастиан Брант (1494) – Нарагония е измислена страна, към която се отправя кораб. В „Нарагония“ на bücking&kröger двама души също се отправят към нови брегове. Целта е ясна, а надеждите – големи. Докато нещо не засече. Пред лицето на трудностите желанията и надеждите отслабват, а двете тела остават захвърлени в една единствена реалност. Те достигат до момент, в който тялото и умът остават закотвени в настоящето. Фикционалното се превръща в непосредствена действителност. След представлението ще има разговор с артистите. Хореография/изпълнение: Флориан Бюкинг и Райза Крьогер; звук: Константин Поп; продукция и драматургия: Йоана Витхелм; светлинен дизайн: Мартин Пилц.
Вход: 10/8 лв.
 
прочети повече резервирай билет

21. май (неделя) 2017, 16:00 – 18:00
зала Гъливер
Сдружение „Безпредметна София” представя:
Детска работилница
За информация и записване – (+359) 888 240 869, http://orthogonal.bg/,
http://www.nonsofia.org/, https://twitter.com/nonsofia
Вход свободен
 


22. май (понеделник) 2017, 19:00
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща” представя:
„Контраплан” – платформа за късо кино
прожекции, дискусии
Сутрешно кафе
17 мин., 2016; режисьор: Венцислав Занков
В три епизода се разкриват три раздели, предхождани от вътрешното психологическо отсъствие на единия герой.
Баща
20 мин., 2017; режисьор: Ивайло Минов
Загубен в изпечено от безмилостното слънце поле, младият Лео се озовава на пътя на стадо препускащи говеда, водено от мистериозен конник.
Водещ на дискусията: Елена Мошолова; гост: Яна Костова, куратор.
На български език, с английски субтитри.
Вход свободен.
 
прочети повече резервирай място

27. май (събота) 2017, 19:30
Червена зала
В/ХОД арт док зона и „Човек с шапка” представят:
Йон (пиеса за осиновените)
движенчески вербатим театър
Спектакълът разказва за осиновяването чрез съвременен танцов пърформанс. Базиран е на интервюта с родители, осиновени и специалисти и е провокация към идеите ни за идентичност, семейство и хуманност. Постановка и теренна работа: Стефани Ханджийска; музика: Георги Атанасов Minstrell; костюми: Невена Георгиева; виолончело: Стефан Ханджиев; участват: Боян Арсов, Василия Дребова, Деян Георгиев, Пламена Пенчева.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв. (по избор)
 
резервирай билет

28. май (неделя) 2017, 16:00 – 18:00
зала Гъливер
Сдружение „Безпредметна София” представя:
Детска работилница
За информация и записване – (+359) 888 240 869, http://orthogonal.bg/,
http://www.nonsofia.org/, https://twitter.com/nonsofia
Вход свободен
 


28. май (неделя) 2017, 19:30
Червена зала
В/ХОД арт док зона представя:
Макле-Хаджиев
концерт
Шарлот Макле (цигулка) и Стефан Хаджиев (виолончело) ще изсвирят „Пасакалия” от Йохан Халворсен, Dhipli Zyia от  Янис Ксенакис, Френска сюита № 3 от Й. С. Бах и Опус № 7 от Золтан Кодай. Макле и Хаджиев търсят нещо различно от вече установените норми в интерпретирането на камерна музика. Фокусират се върху различните методи на звукоизвличане и формиране на времето в музиката без да пренебрегват или променят концепцията на композитора и нотния текст.
Вход: 12/10 лв.
 
резервирай билет

31. май (сряда) 2017, 19:30
Червена зала
Gender(Fluid)
концерт/ поетично четене/ пърформанс
Музикално-поетично-пърформативната акция е като алхимично-физичен експеримент с течността  gender и, както всеки друг проект на Strawberry Finns, е с отворен код към публиката – интерактивен. Това дава възможност на всеки един от присъстващите да стане част от изследването. Автор: Strawberry Finns – музикално-импровизационната ъндърграунд формация: Иван Стоянов (Peter Nightingale), Константин Кучев и Александър Евтимов-Шаманчето.
На български и английски език.
Вход: 10/8 лв.  
 
резервирай билет


Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena