Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Критическият квартет говори за: „Физика на тъгата“
18 април (сряда) 2012, 19.00 ч.
зала „Пеша Николова“
Критическият квартет говори за: „Физика на тъгата“ (aвтор: Георги Господинов; ИК „Жанет 45“, 2011)
дискусия
Втори сезон на Критическия квартет. Опитваме се да създаваме пространство на срещата и общностното говорене, където говорещите заедно с присъстващите интерпретират конкретно литературно произведение от случващата се тук и сега българска литература. Място, където звучи живото критическо слово, свързваме се чрез книгите, артикулираме съ-гласията и не-съгласията си, мненията и съ-мненията си. С участието на Албена Хранова, Мая Горчева, Николай Аретов.
Модератор: Николай Бойков
На български език.
Вход свободен


Аз сме. Едно момче говори – от подземния лабиринт на Минотавъра, от мазе в края на Войната, от приземна квартира през 1970-80-те, от старо бомбоубежище утре. Роман за емпатията и нейното чезнене, за световната есен, за минотаврите, заключени в нас, за възвишеното, което може да е навсякъде, за елементарните частици на тъгата и вечното време на детството, което ни предстои. Роман с преплитащи се коридори, отклонения и стаи, който смесва минало и настояще, мит и документ. Събира истории и животни от всеки род, прави капсули на нетрайното заради онзи, който има да идва – постапокалиптичен читател, бог или охлюв.

Ако „Естествен роман“ беше „машина за истории“ (Le Courrier), то във „Физика на тъгата“ машината е пусната на пълни обороти.

В есента на светa

На какво прилича този роман? Първо ми заприлича на Видрица, после на торбата на един китайски поет, който там си събирал стиховете... Такова е първото впечатление, докато четеш книгата, докато навлизаш в лабиринтите й, докато се оглеждаш за Минотавъра, за изоставеното момче, или инстинктивно първо, а после целенасочено следваш нишката, оставяш се на асоциацията, търсиш своите опорни точки, защо не себе си...

Силвия Чолева за романа на Георги Господинов "Физика на тъгата", Blister magazine

Романът на Георги Господинов "Физика на тъгата” предизвика истински фурор - първият му тираж е изчерпан веднага след пускането му.
Разговор с Георги Господинов гледайте на интернет страницата на  bTV.

“Метафизика на тъгата” - статията на Георги Каприев можете да прочетете във в. Култура - Брой 43 (2661), 16 декември 2011.

„Физика на тъгата”, с облачета на корицата, минотаври по страниците и неподражаемия стил на Георги Господинов. Много, много истории. Небцето ти трепери от удоволствие.

Денислав Стойчев, ЯмболСвят

Георги Господинов: Светът е в своята есен. Интервюто на Светослав Тодоров публикувано във в. Дневник (тема Култура), можете да прочете тук.

„Физика на тъгата” увлича, трепти, стопля, т.е предизвиква силно кинетично раздвижване на частиците прах, от които сме направени. Роман, който се обръща и те поглежда в лицето. И разбираш, че те е прочел.

Прочетете го.

"Най-хубавото, което може да се случи на една книга, е това – читателите да я припознаят като своя. И абсолютно непознати хора да ти пишат, че от няколко дни живеят с твоята книга. Нямаме право да се оплакваме от липсата на читател, той е тук и чака. Да си призная, че и аз съм бил скептичен към него, но читателят е моето лично коледно чудо тази година..."

Георги Господинов (1968) е автор на книги с поезия, проза, пиеси, трагикомикс и др. Неговият „Естествен роман“ е публикуван на 19 езика, сред които английски, немски, френски, испански. Получава отзиви в Ню Йоркър, Гардиан, Таймс, Франкфуртер Алгемайне Цайтунг. Книгата му с разкази „И други истории“ е преведена на 8 езика, американското й издание е в номинациите на най-голямата международна награда в жанра „Франк О’Конър“. Участва в антологията Best European Fiction 2010, публикувана в САЩ.

Световните медии за „Естествен роман“:

Ироник на отчаянието...
(Neue Zürcher Zeitung)

Нежен и безмилостен... невлизащ в никакви категории.
(Page, Paris)

Изненадващо въздействащ, пълен с хумор и меланхолия...
(Times)

Земен и интелектуален едновременно.
(The Guardian)

Удивителна плътност! Десет пъти над онова, което правят повечето немски
автори.
(Norddeutscher Rundfunk)

   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena