Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Преходът към устойчив живот
4 декември (неделя) 2011, 13.00 ч.-17.00 ч.
Червена зала
Преходът към устойчив живот
Семинар за всички, които искат сами да произвеждат чиста природна храна дори и в градски условия.
водещ: Михаил Косев
Градовете предлагат безкрайни възможности за прилагане на практики за устойчиво развитие и устойчиви социални взаимоотношения. Важно е единствено да решим откъде да започнем. Домашното производство на храна, както и развитието на природосъобразен бизнес, могат да се постигнат успешно с внимателно наблюдение и планиране. Една доказана система в тази област е пермакултурният дизайн - практика, която обхваща лесовъдство, градинарство и производство на чиста храна, независимо в селски или градски условия. Семинарът въвежда в концепцията на пермакултурния дизайн – как да проектираме цялостна система, на която да може да се разчита за устойчив доход и която предоставя достъпни ресурси за духовно, социално и финансово развитие.
На български език.
Вход: 10 лв.


Пермакултурата е система за проектиране на къщи, градини, общности, които не само задоволяват нуждите на хората, които живеят в тях по екологично устойчив начин, но и добавят стойност в природата.
   
Пермакултурата цели развиване на умения, увереност и въображение, които да направят хората способни да намерят творчески решения на глобалните и локалните проблеми.
   
Пермакултурата е наука за проектиране, която учи как да се задоволят всички нужди на човечеството по начин полезен за природата.
   
Пермакултурата е система за проектиране на устойчива човешка среда. Тя е за работене с природата вместо против нея. Пермакултурата е свързана с продължително и обмислено наблюдение, вместо с продължителна и необмислена работа.
   
Пермакултурата е движение за използване на земята и изграждане на общности, което цели хармонична интеграция на човешките жилища, микроклимат, годишни и многогодишни растения, животни, почва и вода в стабилни и продуктивни общности.
   
Уникалното на тази система е не просто включването в дизайна на стопанството на компоненти, щадящи природата (например, соларни панели, биологично земеделие, къща от сламени бали и хибриден автомобил), а свързването им в хармонично цяло, което ползва за модел принципите за взаимносвързаност на природната екосистема, където отпадъци не съществуват,  тъй като резултатите от всеки един процес представляват ресурс за друг процес.
   
Пермакултурата е затова да мислим преди да действаме
Действието може да бъде това какво ядем, как пътуваме, какво работим, къде живеем....Целта е да намиране на такива решения, че нито една област от живота ни да не бъде против друга. Означава да намерим най-ефективния начин да направим нещата - с най-малко усилия и най-малка вреда за околните.

Михаил Косев е роден в Пловдив и на петгодишна възраст заминава за Канада. Родителите му са лекари, практикуващи традиционна медицина. Още от малък той има усета към земята, растенията, природната среда. Петнадесетгодишен, той прави първата си градинка в Америка. През ваканциите пътува до България при дядо си, където също се радва на естествената природна среда. В Ню Йорк завършва режисура. Това обучение му помага да се научи да организира група хора и да изявява своите идеи в социума. Неговата мечта е да създаде условия, среда, при които децата да имат свободно мислене. В Бруклин той става учител по природни науки, при което учи децата как се работи със земята, с растенията.

Но почвата в градски условия е наситена с тежки метали, химикали, изтощена е. Михаил Косев започва да търси начин да подобри качествата на почвата на малка площ. Така се докосва до пермакултурата. Чете Бил Молисън, Фукуока и практикува техните методи. Резултатите, които получава, го вдъхновяват. Решава да направи по-голямо стопанство в покрайнините на Ню Йорк. Всички фермери около неговото стопанство работели по традиционния начин и получавали съответната реколта, докато той с много по-малко вложен труд и енергия получавал същото количество реколта, но качествено по-добра. Освен това, като присъствал сред растенията, наблюдавал и движел активно тялото си, поддържал добро физическо здраве и свеж дух.

Михаил Косев е посетил много страни и точки на Земята: Монголия, Китай, Малайзия, Европа, Балканите. Миналата година осъществява лична среща с Бил Молисън в Истанбул, където е присъствал на негови семинари. И както се изразява той, защото всяко растение, за да бъде здраво, трябва да има здрави корени, Михаил е решил да пусне корени в родината си и да остане в България. След цялата тази опитност и обучение решава да запознае с идеите си интересуващи се приятели от България.

Още с пристигането си в България Михаил Косев пътува в много градове и се среща с хора, които се занимават с натурално стопанство.

За връзка с Михаил Косев: mihail.kossev@gmail.com**При заплащане чрез E-Pay се удържат следните такси:

- С дебитна карта Maestro: БЕЗПЛАТНО
- С карта Visa Electron ***, издадена от българска банка: 0.65 % от сумата
- С карта Visa/MasterCard, издадена от българска банка: 0.95 % от сумата
- С карта Visa/Visa Electron/MasterCard, издадена от чужда банка: 2.9% от сумата

Забележки: *** Плащане към регистрирани търговци с карти VISA Electron, издадени от Централна кооперативна банка (номерът на картата, започва с 421634), Юнионбанк (413889), ПроКредит Банк (България) (426082, 407810), Стопанска и инвестиционна банка (487098, 487099), ТБ Алианц България (424982), Уникредит Булбанк (488000) - БЕЗПЛАТНО
Банката - издател на картата може да начислява такса за всяка операция с карта. Допълнителна информация може да се получи от банката.


   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena