Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Второто международно биенале Антакия 2010 (Турция) в Червената къща, София
10 май (понеделник) 2010
Червена зала
Второто международно биенале Антакия 2010 (Турция) в София
Биеналето, с куратори Десислава Димова и Арзу Яинташ, се открива през октомври 2010. То използа идеята за структура като метафора, чрез която да изследва начините, по които е организиран нашия колективен живот и ролята на художника за създаването на нови форми на социална организация. Независимо, че се концентрира в Антакия и региона, биеналето работи и на международно ниво чрез съвместни проекти в различни партниращи държави. През 2010 година това са Белгия, Холандия и България. Паралелните събития на биеналето се откриват с видео прожекцията в Червената къща в София през май и продължават през юни и юли със серия от дискусии и изложби в Брюксел. Прожекциите се представят от Десислава Димова.

Вход за отделна прожекция: 3/2 лв.
Вход за двете прожекции: 5/3 лв.


19.00 ч., Червена зала
Форми на организация – Какво да прави изкуството? (видеопрожекция в рамките на второто Международно биенале за съвременно изкуство, Антакия, Турция, 2010)
“Форми на организация” представя видео работи на съвременни художници, които поставят под въпрос съществуващите структури на познанието и образа и тестват възможността на изкуството да ги промени. Авторите включват Фикрет Атай, Брако Димитриевич, Еприл Дърхам, Иван Мудов, Мишел Найсмит, Ферхат Озгюр, Камила Рока, Бастиан Шеверс.
На английски език.
20.30 ч., Червена зала
Епизод 3: Индустрия на бедността (документален филм, 2009, 90 мин., Ренцо Мартенс, Холандия)
Това е вторият от серия от три филма на Мартенс, в която той разглежда проблемите на съвременната визуална индустрия. За „Епизод 3” той пътува с видео камера в продължение на две години в Демократична република Конго – страна, белязана от хуманитарна криза. Филмът сблъсква публиката с факта, че самите африканци не получават никакви облаги от снимките на чуждестранните фотографи. Също както златото и луксозните стоки, образите на бедността в тези региони са доходоносен износ, който не се контролира от местните жители. Този “ресурс” е експлоатиран от западната “индустрия на бедността”. Какво решение предлага художникът на тези проблеми? С развитието на фабулата на филма става все по-ясно, че неговият принос може да e само символичен. Само така художникът може да насочи огледало в лицето на западната хуманитарна помощ, а също и на западния зрител. В него безмилостно се очертават моралните дилеми на реалността.
На английски език.
Снимки можете да свалите оттук.
Повече информация относно програмата и Биеналето можете да видите тук.
Вход за отделна прожекция: 3/2 лв.
Вход за двете прожекции: 5/3 лв.

Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.


**При заплащане чрез E-Pay се удържат следните такси:

- С дебитна карта Maestro: БЕЗПЛАТНО
- С карта Visa Electron ***, издадена от българска банка: 0.65 % от сумата
- С карта Visa/MasterCard, издадена от българска банка: 0.95 % от сумата
- С карта Visa/Visa Electron/MasterCard, издадена от чужда банка: 2.9% от сумата

Забележки: *** Плащане към регистрирани търговци с карти VISA Electron, издадени от Централна кооперативна банка (номерът на картата, започва с 421634), Юнионбанк (413889), ПроКредит Банк (България) (426082, 407810), Стопанска и инвестиционна банка (487098, 487099), ТБ Алианц България (424982), Уникредит Булбанк (488000) - БЕЗПЛАТНО
Банката - издател на картата може да начислява такса за всяка операция с карта. Допълнителна информация може да се получи от банката.


   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena