Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Русенските екопротести 1987-1991 г.
8 март (понеделник) 2010, 18.00 ч. – откриване
9-31 март, всеки ден от 15.00 до 19.00 ч., без събота и неделя
зала „Безименна”
Русенските екопротести 1987-1991 г.
Изложба на колажи с фотографии и документи, автори на фотографиите: Иван Иванов, Иван Цонев и Емил Петков
Тази изложба, подготвена от Европейски информационен център "Eвропа директно", гр. Русе, представя ключови моменти от живота в Русе, съпътстван в продължение на близо десетилетие от ужаса на хлорните обгазявания. Амбицията, която преследва, не е нито изчерпателност, нито морализиране по темата, а по-скоро показване и припомняне и опит за провокиране  на дискусия за паметта, промяната и начина, по който живеем. Осмисляне на миналото от дистанцията на времето на едно поколение в перспективата на натрупания опит. Една възможна гледна точка към онова време, принадлежаща на порасналите деца, чиито сълзи текат от хлора, когато връзват пионерските им връзки...
Снимки можете да изтеглите оттук.
Вход свободен


Изложбата „Русенските екопротести 1987-1991” е подготвена от екипа на Европейски информационен център "Европа директно", гр. Русе, от млади хора, свързани с града. Това е техният принос към отбелязването в ЕС на 20 годишнината от падането на Берлинската стена и последвалите демократични промени в Централна и Източна Европа. Използваните материали са от фонда на Териториален държавен архив - гр. Русе и РБ „Любен Каравелов”. Снимките са дело на фотографите Иван Иванов, Иван Цонев и Емил Петков от тогавашния „Център за фотопропаганда и фотоуслуги”.
Целта е да бъдат показани някои ключови моменти от живота с хлора в Русе, като тяхната амбиция не е била изчерпателност или морализиране по темата, а по-скоро показване, припомняне и се надяваме да провокираме дискусия за паметта, промяната и начина, по който живеем. Осмислянето на миналото от дистанцията на времето на едно поколение поставя събитията в перспективата на натрупания опит. Със сигурност можете да намерите субективност в този поглед. Една възможна гледна точка към онова време, принадлежаща на порасналите деца, чиито сълзи текат от хлора, когато връзват пионерските им връзки...

В тази изложба, съдържаща десет пана, е направен опит да бъдат проследени събитията в тяхната последователност и са отразени моменти от началото на протестите, ежедневното обгазяване, пораженията, кадри от първата демонстрация (28 септември 1987 г.), втората демонстрация (11 ноември 1987 г.), изложбата „Екология-Русе’87” (9 декември 1987 г.) и четвъртата демонстрация (10 декември 1987 г.), както и реакцията на партията, блокадата на Дунав мост, общоградският час по екология – 17 септември 1990 г.) и еко-рок-фестът „Спасете Русе” (7 ноември 1991 г.).

Подбор на фотографии и документи: Държавен архив, гр. Русе; аранжимент и компилация: Европейски информационен център "Европа директно", гр. Русе.

Повече информация можете да видите тук, тук, тук и тук.

Изложбата е изготвена с финансовата помощ на Европейския съюз.

Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena