Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Жените от Русе
8 март (понеделник) 2010, 18.30 ч.
Червена зала
Софийско гражданско сдружение (СГС) „Щастливеца”, Русенско екологично сдружение „Зелен живот”, Русенски университет „Ангел Кънчев”, Нов български университет - Департамент „Политически науки” представят:
Жените от Русе
22 години от първия екологичен граждански протест в България
Прожекция на филма Шест жени (Сценаристи Веселина Антонова, Детелина Каменова; режисьор Владимир Кондов; оператор Николай Тодоров, 30 мин., на български език), последвана от разговор с авторите на филма и дискусия с участници в събитията и с представители на зеленото гражданско общество.
Помни ли някой жените от Русе и протестът на майките с количките, началото на гражданското общество и на зеленото движение в България? На 8 март 1988 г. шест русенки са сред основателите на Обществения комитет за екологична защита на град Русе. Делото им полага основите на "Екогласност", но съвременните зелени не знаят нищо за тях. Имената им са забравени или изместени от други имена в политиката. Амнезията на прехода (не)случайно поглъща и този епизод от едно все още неудобно за тълкуване минало. Филмът е един от малкото опити за връщане към този важен епизод от общото ни минало, без който трудно можем да разберем настоящето.
Модератори: Радосвета Кръстанова (Нов български университет и СГС „Щастливеца”) и Петър Канeв (Институт за философски изследвания при Българската академия на науките и СГС „Щастливеца”).
Снимки можете да изтеглите оттук.
На български език.
Вход свободен


Помни ли някой жените от Русе и протестът на майките с количките, началото на гражданското общество и на зеленото движение в България? На 28 септември 1987 г., година преди смяната на тоталитарния режим, шест русенки - Цонка Букурова, Вяра Георгиева, Дора Бобева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова, организират и оглавяват първата екологична демонстрация в България срещу почти десетилетното обгазяване на града от химическия комбинат в Гюргево. На 8 март 1988 г. те са сред основателите на Обществения комитет за екологична защита на град Русе. Делото им полага основите на "Екогласност", но съвременните зелени не знаят нищо за тях. Амнезията на прехода (не)случайно поглъща и този епизод от едно все още неудобно за тълкуване минало, а участничките в него минават на заден план.

"Нито една от тези жени не е продължила в голямата политика, дори местната власт не ги е изкушила. Смятат, че има други хора за това, а тяхната задача е да се грижат за цветята и децата на Русе. Това правят и до днес. А имената им са забравени или изместени от други имена в политиката.", коментира във вeстник "Монитор" журналистката Аглика Георгиева по повод филма "Шест жени" на Веселина Антонова и Детелина Каменова, един от малкото опити за връщане към този важен епизод от общото ни минало, без който трудно можем да разберем и осмислим настоящето.

Събитието, посветено на Жените от Русе, ще включва прожекция на филма "Шест жени" и разговор с авторите на филма, с участници в събитията и с представители на днешното зелено гражданско общество.

С участието на Цонка Букурова (организатор на първия екологичен граждански протест), Георги Мишев (писател и сценарист, председател на Обществения комитет за екологична защита на град Русе), Малина Пeтрова (режисьор и журналист, организатор на учредяването на Обществения комитет за екологична защита на град Русе), Мая Бурова(Русенски университет “Ангел Кънчев” и екологично сдружение “Зелен живот”), както и авторите на филма “Шест жени” - сценаристите Веселина Антонова и Детелина Каменова, режисьора Владимир Кондов и оператора Николай Тодоров.

Повече информация за Русенския Комитет можете да видите тук, тук, тук и тук.

   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena