Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Летящият софиянец
17 септември (четвъртък) 2009, 18.00 ч. - откриване
18-30 септември, всеки ден от 15.00 до 19.00 ч., без събота и неделя
зала „Безименна”, зала „Гъливер”
Летящият софиянец
изложба от фотоколажи и принтове на Стефан Галибов Фотографски nouvelles images представят сюрреалистична картина на София. Некомфортното състояние на тялото, което градът предлага на обитателите си всеки ден, създава възможност за дистанциране от заобикалящата среда и доизмисляне на липсващи или желани елементи.
Вход свободен


Всяка стъпка по улиците на града отвежда човек към различни нива на усещания или фантазирания: агнета и хора се носят над покриви и прозорци; лампите до ЦУМ се превръщат в летящи чинии, а кранът се превръща в стълба към седмото небе; сенките на хората се отпечатват по стените като ваденки, а телата-хамелеони видеоизменят цвета си; търговци разменят домати и зелки за личните истории на минувача; от Витоша се спуска циганин на колело и измита всичката баналност на новото строителство след себе си. Накрая летящият софиянец увесва безличното си лице на лампите до НДК и остава да живее в собствената си приказка.

Стефан Галибов
(р. 1976 в София) e журналист, писател и визуален артист, който се интересува от проблемите на градската среда - социо-културна, еко и архитектурна. Има завършена магистърска степен  по Кинознание в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. Сред самостоятелните му артистични проекти са представяне на авторската книга с миниатюри и проза “В полза на Австралия”  в галерия „Райко Алексиев” в София - книгата печели стипендия на „Отворено общество” за обещаващ дебют (1995), театрално представяне на авторската книга “Разбъркано”  в Градската библиотека (2005), презентация на проекта „Роден да бъде изяден на Pecha Kucha Night /среща на дизайнерите/ в София (2005). Участвал е в следните колективни изложби: “Тя и аз”- инсталация от образи и думи представена в колективната изложба „Индивидуални топографии в Софийска Градска Художествена Галерия (1997), Литературен пърформънс в Центъра за съвременно изкуство в Баня старинна , Пловдив (1999). Има награда Сребърен Пегас, присъдена от Съюза на българските писатели за начинаещ автор. Публикувал е текстове във в. „Култура”, „Дневник”; списание  „Спунк”, списание „Кино” „Абитаре”, „Вокруг света”, сп. „Пламък”, в. „Литературен вестник”, научна статия в сборника на катедра „Кинознание” посветен на връзката между  „Виртуалната реалност” и киното, в сайтовете „Днес бг” и „е-vestnik”, през 2008 е бил редактор на в. „Класа”. През  2005 издава стихосбирката ”Разбъркано”. Автор е на две книги с проза и  миниатюри. През 1997 г.участва с фото-словесна инсталация в изложбата „Индивидуални топографии” в СГХГ. През периода 2005-2003 е фоторедактор в.”Танци”. Живее и работи в София.

Стефан Галибов за идеята зад изложбата:
Не случайно изложбата „Летящият софиянец” се открива в деня на София 17 септември и на емблематично за градския културен живот място-Червената къща.  На празниците обикновенно се замисляме за  града по някакъв отдалечен и официален начин. Отчуждаваме се от познатите сгради и площади като ги виждаме само в строгия ред на церемонии, празнични изложби  или концерти, посветени на историята на града. Сякаш улиците, по които довчера сме се разхождали като по свои, днес са затворени за ежедневните ни тревоги и мечти и са станали нечия чужда собственост. Но можем да отбележим 17 септември и като погледнем на София по коренно различен начин, като не я отдалечаваме от себе си, а напротив – я приближим чрез въображението си. Градът, освен като място за преминаване-пребиваване може да бъде използван и като средство да станем художници или мислители, като дъска за рисуване. Не става въпрос да изобразяваме действителността, която виждаме буквално, а за едно доста по-интересно занимание - да измислим и променим средата с която сме свикнали и да изненадаме  себе си какви странни неща могат да започнат да се случват. И тази промяна не е задължително да „оправя” дефектите на града, които всички познаваме до болка. Ако се спрем единствено до изчистването на дупките и боклука от улиците, полученият резултат ще  се окаже твърде банален и сладникав. Целта на истинския художник е да превърне дефекта в ефект, да погледне на нещата от друг ъгъл, да измисли оригинално решение, което не винаги съвпада с най-практичното такова. За да разбере тайната на града, на софиянеца Стефан Галибов му се налага да влезне в сюрреалистичен сън, в който агнета и хора се носят над покриви и прозорци. Лампите до ЦУМ се превръщат в летящи чинии, а кранът в стълба към седмото небе. Сенките на хората се отпечатват по стените като ваденки, а телата се видеоизменят като се оцветяват подобно на хамелеон в цвета на полуразрушените сгради, покрай които минават.. В изложбата си „Летящият софиянец”  увисналите между сградите кабели за интернет стават въжета за балансиране, от дупките по пътя  започват да изскачат късметлийски зайци, а лъвът пред Съдебната палата решава да оживее  и накаже корумпираните съдии.  Стефан Галибов ще продължи да работи по темата за „измислянето” наново на града. След излагането на собствената си визия за града в Червената къща, авторът си е поставил амбициозната задача да  тръгне по улиците  на София с касетофон и фотоапарат в ръка и да записва идеите на случайни минувачи за свободната трансформация на  техния град.  Най-интересните предложения ще бъдат реализирани като втора серия от фотоколажи – „Летящите софиянци”, които заедно с портретите на техните автори ще търсят своето оживено пространство този път на открито, за да могат да бъдат видяни от колкото се може повече хора.


Повече информация можете да видите на www.stefangalibov.blogspot.com.

Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena