Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Европейско студио за комикси

ЕВРОПЕЙСКО СТУДИО ЗА КОМИКСИ Проектът „Европейско студио за комикси” е партньорство между три организации – Hi8Us от Бирмингам, Великобритания, водещ партньор, Червената къща и Documenta от Сантандер, Испания. Проектът е финансиран от програма “Култура 2007-2013” на Европейския съюз, както и от Столична община.

Тъй като в България няма развит пазар и артисти, които да се занимават с комикси и в близко време е нереалистично да се очаква значима промяна, при влизането в партньорството Червената къща пожела да работи с група младежи в тийнейджърска възраст, които провявяват интерес към изразяването чрез рисуване като използва медията на комикса, за да развие в младежите умения, нагласи и разбиране, които са важни за тяхното личностно израстване, културно развитие и социално участие.

Проектът предвижда всяка организация партньор да организира и проведе обучителни занимания по правене на комикси с младежи, печатна публикация с продукцията от заниманията на четирите езика и пътувания и посещения на фестивали по комикси във всяка от страните. Проектът завършва през есента на 2009 г. с изложба и общо занимание на партньорите по проекта в Червената къща.

Заниманията в България се водят от Десислава Морозова, Иван Николов и Ирина Каракехайова, които работят в екип. Десислава Морозова е художник, преподавател в НБУ. Завършила е сценография в НБУ. Иван Николов е визуален артист на свободна практика. Завършил педагогика на изобразителните изкуства в СУ „Св. Климент Охридски”. Режисьор и оператор на документалния филм „Намерените деца” (2007), разказващ за груповата работа чрез изкуства в три социални дома по проект „Да чуем детските мечти”, финансиран от Глобул. Ирина Каракехайова е художник на свободна практика, завършила е сценография в НБУ. И тримата артисти имат над седемгодишен опит в работа с деца и младежи.

Червената къща работи с група от 11 талантливи тийнейджъри, демонстрирали интерес да се изразяват чрез рисуване. Половината участници са от ОУ „Св. Партиарх Евтимий” в София, където се провеждат специални часове по рисуване, а останалата част от групата е от различни други училища.

Проектът ще присъства на фестивалите за комикси в Авилес и Бирмингам, където ще бъде представен със свой щанд с работи на участниците от трите страни и ще осъществи контакти с други любители, професионални автори, издатели, както и почитатели на изкуството на комикса.

Вижте последното събитие от проекта и свалете презентацията оттук.Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena